Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Hemoroidi - Opozorila je treba vzeti zares!


(stran 2 od 3)

Kaj so hemeroidi

Hemoroidi so bolezen, ki jo ljudje največkrat zdravijo sami, običajno neustrezno. K zdravniku gredo neradi, ker se jim preiskava zdi zoprna, injekcije boleče, operacija pa sploh nekaj groznega. Kot nalašč je na trgu množica pripravkov za zdravljenje zlate žile, od mazil in tekočih razkužil do blažilnih svečk in čajev. Žal moramo reči, da zdravljenje na pamet bolj škoduje, kot pomaga, piše dr. Košorok v knjigi Živeti sproščeno.

Hemoroidi so žilni vozli v zadnjem delu črevesa, ki bi jih lahko primerjali s krenimi žilami na nogah. V obeh primerih obstaja določeno dedno nagnjenje, k nastanku in poslabševanju hemoroidov pa znatno pripomore tudi zaprtje. Trdo blato pritiska povečane vozle proti zadnjični odprtini, podobno kot iztiskamo vrečko majoneze. Na koncu kri udari iz črevesa. Iz vzdražene in počene žile še nekaj časa kaplja sveža kri.

Ko zorijo

Bolniki opisujejo obilno krvavitev, močno obarvano toaletno školjko, to pa jih seveda zelo prestraši. Zaradi hemoroidov sicer še nihče ni izkrvavel, res pa je, da dolgotrajne krvavitve lahko pripeljejo do slabokrvnosti.

Hemoroidi sčasoma "zorijo". Če ne pazimo in se ne zdravimo ustrezno, se notranji žilni vozli vse bolj raztegujejo in začenjajo izstopati; takrat je potrebno resnejše zdravljenje. Toda o tem naj odloči izkušen zdravnik.

Krvavenje

V drugih primerih, zlasti če gre za krvavitev globlje iz debelega erevesa, krvavitev ni vselej tako izrazita. Prav tako ni nujno, da bi bolnik ves čas krvavel. Kri je lahko pomešana z blatom in včasih s sluzjo. Morda je kdaj tudi že delno razpadla, tako da je ne prepoznamo več kot kri.

Zdravnik s preprosto "preiskavo blata na kri" skuša ugotoviti, ali gre za takšno skrito krvavitev. Toda ta preiskava ni povsem specifiena; tudi če je izvid pozitiven, to še ne pomeni, da gre za novotvorbo. Nekateri bolniki, predvsem ob obilnejši krvavitvi in če imajo težave z želodcem, menijo, da krvavijo iz želodene razjede (rane na želodcu). Krvavitev iz takšne rane je povsem drugačna - bolnik odvaja velike količine črnikastega blata, prisotni pa so še drugi resni znaki nenadne notranje krvavitve, piše dr. Pavle Košorok.


Iz hemoroidov lahko krvavijo tudi bolniki s cirozo jeter. Ta venski pletež je namreč ena od stranskih poti za vračanje krvi v srce, ko je pretok krvi skozi jetra oviran zaradi ciroze. Neredko prihajajo na pregled bolniki, ki zaradi srčnih ali žilnih bolezni jemljejo sredstva proti strjevanju krvi - antikoagulativno terapijo. Zaradi teh zdravil se kri slabše strjuje, zato že pri drobnih poškodbah v zadnjiku lahko pride do krvavitev, ki jih sicer ne bi niti opazili.

Najpogostejša težava zadnjega črevesa in danke je krvavitev, ki jo pogosto spremlja bolečina. Poleg hemoroidov, ki so najpogostejši, so to lahko notranji in zunanji hemoroidi, razpoka v črevesu, viseče gube, bradavice ob zadnjem črevesu, analni srbež, polipi, izpadajoče analne papile, vnetna obolenja, gnojenje, fistule ob črevesu. Težave se pojavljajo tudi v pri odvajanju in siljenju na blato, včasih gre za uhajanje blata, zaskrbljenost pa povzroča tudi analni krč.

Bolnike seveda najbolj skrbi rakava bolezen danke. Prav zato zdravnik proktolog s temeljitim pregledom poleg odkrivanja in zdravljenja drugih bolezni lahko izključi možnost rakave bolezni danke in debelega črevesa.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd