Zaprtje

(Foto: Shutterstock)

Redna prebava - nasmejana glava

Številne ljudi, predvsem starejše, mučijo težave z odvajanjem blata, ki jim pravimo tudi zaprtje ali obstipacija. Gre za redko iztrebljanje majhnih količin blata, ki ga spremljata mučno napenjanje ali zasušitev (zatrditev) blata, v ljudskem jeziku tudi zapeka. Kdaj torej lahko govorimo o zaprtju, kaj ga povzroči in kaj lahko naredimo, da se ga znebimo?

Težko je govoriti o zdravem ritmu izločanja, veljavnem za vse, in sicer zato, ker smo ljudje različni in imamo različne navade. Za nekatere je normalno, da gredo na veliko potrebo tudi po trikrat na dan, za druge pa je normalno le enkrat do trikrat na teden. Manjša pogostost izločanja blata torej še ne pomeni zaprtja. Na drugi strani lahko označimo kot zaprtje mučno odvajanje majhnih količin zelo trdega blata, čeprav je vsakodnevno, sploh če ga spremljajo napenjanje in občutki nepopolne izpraznitve. Torej je prepričanje mnogih, da so zaprti zgolj zato, ker blata ne odvajajo vsak dan, zmotno.

Količina, pogostnost in lastnosti

Čeprav je zaprtje pogosta nadloga, le redko povzroči resne zaplete. Pozorni pa morate biti, če se pomembno spremenita količina blata in pogostost iztrebljanja ali če se med samim iztrebljanjem spreminjajo lastnosti blata. Če v blatu opazite sledove krvi, se nemudoma odpravite k zdravniku.

Habitualno zaprtje

Vzrokov za zaprtje je precej in so zelo različni. Daleč najpogostejša oblika zaprtja je tako imenovano habitualno zaprtje, pri katerem pride do motenj prebave brez očitnih vzrokov oziroma znakov organske bolezni. Velik del krivde za pogostost tovrstnega zaprtja lahko pripišemo posledicam sodobnega življenja: veliko premalo se gibamo, zaradi česar oslabijo trebušne mišice, ter pojemo preveč hrane, ki ne vsebuje dovolj odvečnih (balastnih) snovi, potrebnih za normalno količino in sestavo blata.

Hemeroidi in zlata žila

Vzroki za zaprtje so lahko hemoroidi ali zlata žila, motnje v delovanju črevesja brez dokazanih organskih sprememb na črevesu, značilne predvsem za mlajše ženske (sindrom razdražljivega črevesa), tumorji v črevesu in danki, ki mehansko ožijo črevo (pojav stenoz ali ožin), kronična vnetja črevesa, predvsem Chronova bolezen, okvare živčevja, divertikulitis ali vnetje črevesnih mešičkov ter bolezni presnove sladkorja in motnje v ravnovesju elektrolitov v telesu.Vzrok za težave nemalokrat tiči v poklicnih omejitvah, ko blata ni mogoče odvajati takoj, ko se pojavi dražljaj na odvajanje. To se dogaja poklicnim voznikom, delavcem za tekočim trakom, uradnikom, ki delajo z ljudmi, in vsem, ki ne morejo kadarkoli zapustiti delovnega mesta.
Zaradi hormonskih motenj in "gneče" v trebušni votlini zaprtje pogosto muči nosečnice, pojavlja pa se lahko tudi kot neželeni učinek nekaterih zdravil, predvsem pomirjeval, močnejših zdravil proti bolečinam ter dodatkov kalcija in železa.
Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki