Zdravje se začne in konča z dobro prebavo

(Foto: Diana Anđelič)

Prebava in encimi

Dobro zdravje se začne ali pa konča pri dobri prebavi, so nekoč govorili modri ljudje. So že vedeli, zakaj. Če prebava deluje, kot je treba, se hrana med potovanjem po prebavni cevi pod vplivom prebavnih encimov razgrajuje, hranila iz nje se vsrkavajo skozi steno tankega črevesa v kri in od tam nadaljujejo pot po vsem telesu. Poleg tega se pri tem iz telesa odstranjujejo vse škodljive snovi. Toda včasih je izločanje in delovanje prebavnih encimov moteno.

Prebavni encimi nastajajo in se izločajo iz trebušne slinavke. To je manjša žleza, ki leži za želodcem in prečnim delom debelega črevesa. Njeno delovanje je dvojno: endokrino, kar pomeni, da izloča hormone, in eksokrino, kar pomeni, da izloča prebavne encime. Če se encimi normalno izločajo in žleza deluje pravilno, s prebavo nimamo nobenih težav.

Če pa nastopijo znaki motene prebave, denimo obilne, zelo mastne driske, pogosti vetrovi in nedoločne bolečine v zgornjem delu trebuha, je treba pomisliti na moteno izločanje encimov trebušne slinavke, pravi doc.dr. Stojan Potrč, dr. med., kirurg in predstojnik Abdominalno-kirurškega oddelka UKC Maribor.

Motnje so lahko posledica različnih vzrokov, največkrat vnetja trebušne slinavke, lahko pa nastopijo po kirurških posegih na trebušni slinavki ali želodcu. Tovrstne težave imajo lahko bolniki že prej, preden pridejo h kirurgu, lahko pa nastopijo šele po posegu. Trebušna slinavka namreč izloča zadovoljivo količino prebavnih encimov, če je zdravega vsaj 15 odstotkov njenega tkiva. Tolikšen odstotek ne zadošča za njeno endokrino funkcijo, zato se razvije diabetes, za eksokrino funkcijo pa zadostuje.

Bolniki po delni odstranitvi trebušne slinavke (ta pride v poštev predvsem za tiste z rakom na trebušni slinavki), ki pred operacijo niso imeli težav in simptomov motenj v izločanju prebavnih encimov, verjetno tudi po operaciji ne bodo razvili težav zaradi pomanjkanja encimov.

Drugače je z bolniki s kroničnim pankreatitisom, razlaga dr. Potrč. Toda teh v zadnjih letih kirurgi skorajda ne obravnavajo več, saj so v domeni internistov. Pri teh bolnikih je verjetnost, da se bo zmanjšala eksokrina in endokrina funkcija organa, veliko večja.
Članek se nadaljuje »


Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki