Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zdravje se začne in konča z dobro prebavo


(stran 2 od 2)


Po drugih operativnih posegih

Do motene prebave lahko pride tudi po operativnih posegih na želodcu, predvsem po delni ali popolni odstranitvi želodca. Tovrstne operativne posege najpogosteje opravijo pri bolnikih z rakom želodca, razlaga dr. Potrč in pove, da do motenj izločanja prebavnih encimov pride predvsem zaradi na novo speljane prebavne poti. Encimi trebušne slinavke se normalno izločajo po izvodilih v dvanajstnik, po operativnem posegu na želodcu pa se to pogosto spremeni. Encimi se sicer še naprej izločajo v prebavila, vendar se poruši usklajenost. To pomeni, da se encimi s hrano srečujejo na drugem mestu in ob drugačnem času, kot bi se sicer. Bolniki imajo zaradi tega po operaciji težave in jih mučijo simptomi, ki smo jih opisali na začetku članka.

Takšnim bolnikom predpisujejo nadomestke encimov, odmerek pa je odvisen od bolnikovih težav. Kot pravi sogovornik, se organizem sčasoma prilagodi novemu stanju in bolnikove težave minejo. "Abdominalni kirurgi ugotavljamo, da približno leto dni po resekcijah trebušne slinavke ali želodca terapija z dodajanjem encimov ni več potrebna,"

Učinkovito nadomeščanje encimov

Kot smo zapisali, med glavne znake, da je izločanje prebavnih encimov moteno, spadajo pogoste driske z mastnim blatom. To ni le neprijetno, temveč ima tudi konkretne zdravstvene posledice. Ker se maščobe ne razgrajujejo, se tudi ne vsrkavajo. Posledice so zniževanje telesne teže, slabša prehranjenost telesa s hranilnimi snovmi, zmanjša se tudi vsrkavanje v maščobi topnih vitaminov, kar je za organizem dolgoročno zelo slabo.

Če torej pride do takega stanja, je treba encime nadomeščati. Za to uporabljajo posebne nadomestke, ki so, kot pravi dr. Potrč, zelo učinkoviti in dobro nadomeščajo izpad lastnih prebavnih encimov. Odmerek prilagodijo potrebam vsakega posameznika. Pri nadomestnih encimih je zelo pomembno tudi to, da tako rekoč nimajo neželenih učinkov. Kot je še povedal dr. Potrč, terapijo z nadomestnimi encimi veliko ljudi potrebuje tudi zaradi drugih, nekirurških vzrokov.




Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd