Žolčni kamni

(Foto: Diana Anđelič)

Zakaj nastanejo, kako jih odkrijemo in kako se jih znebimo

Žolčni kamni so razmeroma pogosta nadloga. V Evropi jih ima približno desetina prebivalstva, še posebno pogosti pa so v Skandinaviji, kjer ima žolčne kamne kar polovica oseb, in to že pred starostjo petdeset let. Dobra novica je, da ni nujno, da boste imeli zaradi svojih žolčnih kamnov tudi težave. Na njihov nastanek vpliva več dejavnikov, kot so spol, starost, čezmerna telesna teža in predvsem visoka raven holesterola. Pri ženskah je bolezen precej pogostejša, tveganje narašča tudi s starostjo. Poseben problem so žolčni kamni pri nosečnicah in otrocih, pri katerih se sicer pojavljajo redkeje. Žolčni kamni niso dedni.

Na njihov nastanek vpliva več dejavnikov, kot so spol, starost, čezmerna telesna teža in predvsem visoka raven holesterola. Pri ženskah je bolezen precej pogostejša, tveganje narašča tudi s starostjo. Poseben problem so žolčni kamni pri nosečnicah in otrocih, pri katerih se sicer pojavljajo redkeje. Žolčni kamni niso dedni.

Kako jih odkrijemo

Kamni najpogosteje nastanejo v žolčniku, redkeje v žolčnih vodih. Če nam že prej ne povzročajo težav, zanje navadno izvemo pri pregledu zaradi kake druge bolezni, na primer pri ultrazvočnem pregledu trebuha, na katerega se odpravimo zaradi najrazličnejših težav. Tudi sicer je najpogostejši diagnostični postopek za odkrivanje žolčnih kamnov ultrazvok, s katerim lahko odkrijejo tudi zelo majhne kamne, celo takšne s premerom samo dveh milimetrov.

Holesterolski kamni

Večina, približno 80 odstotkov kamnov spada v skupino holesterolskih kamnov, te pa naprej delijo na čiste holesterolske kamne, ki so običajno večji in trdnejši, in na mešane kamne, ki so navadno drobnejši. Za nastajanje holesterolskih kamnov je najpomembnejša prisotnost žolča, nasičenega s holesterolom, ki v vodi ni topen. Po oblikovanju začetnega jedra kamen postopno raste, pri tem pa igra pomembno vlogo tudi zmanjšano krčenje oziroma peristaltika žolčnika.

Znaki

Kar trem četrtinam bolnikov kamni v žolčniku ne povzročajo težav. Takšnim žolčnim kamnom pravimo asimptomatični. Težave povzročajo simptomatični žolčni kamni. Najpogostejši simptom je bolečina v žlički ali zgornjem delu trebuha, pod desnim rebrnim lokom ali na obeh mestih. Bolečina traja od četrt do pol ure in se lahko širi nazaj v predel pod desno lopatico. Bolnik bruha ali pa mu je zgolj slabo in ga sili na bruhanje. Bolečina je lahko bodisi šibka bodisi zelo huda.

Ko se kamen vrne v žolčnik ali zdrsne naprej iz žolčnika v žolčni vod, bolečina popusti in bolnik začuti olajšanje. Če bolečina traja od šest do dvanajst ur, moramo pomisliti na zaplete, pravi prof. Igor Križman, dr. med., spec. gastroenterologije. Najpogostejša znaka vnetja, ki se pojavi v obliki žolčnih kamnov, sta mrzlica in povišana telesna temperatura. Pri približno desetini bolnikov z asimptomatičnimi kamni se kot prvi simptomi pojavijo simptomi zapletov. Od tod tudi ime napad žolčnih kamnov.

Članek se nadaljuje »


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki