Hemoroidi - davek dolgotrajnemu sedenju

(Foto: Jupiterimages)

Hemoroidi so nevšečnost, ki pesti veliko ljudi. Obenem so vir številnih dvomov in strahov, še posebno pred hudo boleznijo. Po eni strani je ta strah pozitiven, saj ljudi "prisili", da obiščejo zdravnika. Čeprav je strah v večini primerov neupravičen, zdravniški pregledi omogočijo odkritje resnejših zapletov, vendar je teh zelo majhen odstotek. Obstajajo številne razlage o razlogih za nastanek hemoroidov, vendar o pravih še vedno ugibajo.

Hemoroidi  so razširjene ali vnete vene, ki odnašajo kri z analnega območja. Poznamo zunanje in notranje hemoroide. Zunanji hemoroidi so majhni izrastki, občutljivi na dotik, ki bolijo in srbijo. Navadno so na površini, povzročijo pa jih motnje drenaže v sistemu spodnje votle vene. Zelo pogosti so pri nosečnicah, in sicer zaradi pritiska povečane maternice na spodnjo votlo veno. Razlogi za zunanje hemoroide so še dolgotrajno sedenje, kronično zaprtje ali driska, neprimerna prehrana, hudi telesni napori in drugo, torej niso prihranjeni niti moškim.

Znaki

Osnovni simptomi so obenem že posledica zapletov. Zelo pogosto se bolniki oglasijo pri zdravniku zato, ker so otipali trde, okroglaste, gladke tvorbe v velikosti lešnika, koža nad tvorbo pa je modrikasta. Takšni so tromboizirani zunanji hemoroidi. Te tvorbe okoli anusa so boleče na dotik, nastajajo pa kot posledica oblikovanja krvnih strdkov.


Notranji hemoroidi so globlje v analnem kanalu. Tudi ti so v resnici razširjene vene, ki jih je najti na značilnih mestih. Navadno obstajajo trije hemoroidni vozli, pri nekaterih ljudeh pa se razvijejo tudi sekundarni hemoroidni vozli.

Zakaj pride do povečanja hemoroidnih vozlov, še ni znano, sumijo pa na dedno nagnjenost. Poudariti velja, da so notranji hemoroidi prisotni ves čas, bolezen pa se razvije šele tedaj, ko se tako povečajo, da izstopajo skozi analno odprtino ali zakrvavijo, kar opazimo na toaletnem papirju ali v školjki po odvajanju blata. Notranji hemoroidi največkrat ne bolijo, če pa že, je bolečina veliko manjša kot pri zunanjih hemoroidih. Včasih se lahko pojavi nenavaden srbež v danki.

Stopnje

Bolezen ne poteka enako pri vseh ljudeh. Praviloma so motnje povezane z obsegom prolapsa (izstopa) notranjih hemoroidov. Glede na prolaps obstajajo štiri stopnje bolezni. Na prvi stopnji so hemoroidni vozli nekoliko povečani, in čeprav ne izstopajo, lahko krvavijo.

Pri drugi stopnji vozli izstopijo, kadar se bolnik napreza, denimo pri odvajanju blata. Takrat so hemoroidi vidni tudi od zunaj. Po prenehanju naprezanja se vrnejo v analni kanal.

Tretjo stopnjo bolezni označuje dolgotrajni prolaps, ki včasih zahteva ročno prestavljanje nazaj. Ker se hemoroidni vozli med spanjem vrnejo v analni kanal, bolnikom priporočajo opravljanje nuje v večernih urah.

Hemoroidi četrte stopnje so zaradi izrazitega venskega zastoja ves čas v prolapsu. Ni jih možno ročno prestaviti v analni kanal, zelo pogosti so tudi zapleti s krvavenjem, ukleščenjem in vnetjem.

Članek se nadaljuje »