Zdravljenje hemoroidov

  • MJS
  • nedelja, 04. april 2010
Asist. mag. Nena Guček Kopčavar, dr. med., spec. splošne medicine
Asist. mag. Nena Guček Kopčavar, dr. med., spec. splošne medicine (Foto: Diana Anđelić)

Večni tabu

Hemoroidi niso nalezljiva bolezen, ki bi jo preboleli, niti ne ogroža življenja. Vsekakor je hemoroide možno zdraviti, zdravljenje pa je uspešno v vseh fazah razvoja bolezni. Ugledni specialist kolorektalne medicine doc. dr. Pavle Košorok, s katerim smo se pogovarjali o tej nevšečnosti, ki pesti čedalje več ljudi, bolnikom svetuje, naj pravočasno pridejo na pregled, saj je v začetnih fazah zdravljenje preprostejše in manj neprijetno.

Ali so hemoroidi v primeru obilne krvavitve lahko smrtno nevarni?

Pri močno povečanih, izpadajočih vozlih so krvavitve lahko zelo močne, kar bolnike prestraši. Če so takšne krvavitve dolgotrajne in se ponavljajo vsak dan, lahko pri bolniku dokažemo slabokrvnost, ki jo je najbolje pozdraviti tako, da vozle operiramo in odstranimo vzrok krvavitve. Spominjam se, da so k nam prihajali bolniki, ki so jim takšne krvavitve popravljali s transfuzijo. Tako obilnih krvavitev, da bi bile smrtno nevarne, pa krvaveči vozli ne povzročajo.

Kdaj je potrebna operativna odstranitev hemoroidov? Kako zapleten je ta poseg?

Operacija hemoroidov je še vedno najboljša oblika zdravljenja izpadajočih vozlov. Odločitev o vrsti operacije je najbolje prepustiti izkušenemu kirurgu. Klasične operacije so nemara nekoliko bolj boleče od alternativnih, novejših metod, vendar so pri zelo velikih vozlih bržkone edini poseg, ki pride v poštev. Zato je pametno, da se bolnik pravočasno posvetuje s kirurgom in ne čaka do konca.

Ali se hemoroidi lahko ponovijo tudi po operativni odstranitvi?

Če je operacija opravljena strokovno in temeljito, bo uspeh zelo dolgotrajen. Vedno poudarjamo, da z operacijo pozdravimo zaplete, ne moremo pa pozdraviti slabih žil ali slabih navad, ki so pripeljale do razvitih vozlov. Vozli, ki smo jih odrezali, se zagotovo ne bodo ponovili, lahko pa se povečajo posamezne žile v preostalem pletežu, te težave pa bomo reševali sproti.

Kolikšne so čakalne dobe na ta poseg?

V naši ustanovi si prizadevamo, da bi bolniki prišli na vrsto čimprej; na vrsto pridejo vsaj v mesecu dni. Večja težava so čakalne dobe za pregled, saj je bolnikov s temi težavami zelo veliko, operiramo pa jih le manjše število. Bolnike z nujnimi zapleti vedno sprejmemo na takojšen pregled.

V kolikšni meri je pri razvoju hemoroidov pomembna higiena?

Higiena je v človeškem življenju zagotovo zelo pomembna. Pri bolnikih z začetnimi stopnjami hemoroidov higiena navadno ni problem. Kadar pa črevo izpada, bolniki povedo, da imajo na perilu umazan, krvavkasto-sluzast madež, zato nosijo predloge. Narobe je to, da so dovolili, da se je bolezen sploh razvila do takšne mere, saj bi jih lahko zdravili že prej. Pri negi zadnjika odsvetujemo pretirano in pogosto umivanje z mili ali detergenti. Če so težave velike, bolj priporočamo umivanje z olivnim oljem, ki povrhu zaščiti okoliško kožo pred vplivi sluzi in vlage.

Članek se nadaljuje »


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki