Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB)

(Foto: jupiterimages)

Zelo pogosta kronična bolezen

Vračanje želodčne vsebine (refluks), zlasti želodčne kisline v požiralnik, je pojav, ki povzroča ljudem manjše ali večje težave. Če so težave hujše, govorimo o refluksni bolezni. Težave se pri nekaterih bolnikih pojavljajo pogosto ter resno motijo njihovo življenje in delo. Bolniki imajo lahko težave le občasno, pri nekaterih pa so pogoste, se ponavljajo vse življenje in minejo le po ustreznem zdravljenju. Zaradi prevelikega refluksa iz želodca v požiralnik lahko nastanejo tudi okvare sluznice požiralnika, ki jih zdravnik vidi pri endoskopskem pregledu; tedaj govorimo o refluksnem ezofagitisu (RE).

Simptomatika

Težave zaradi refluksa ima od 10 do 20 odstotkov ljudi. Pojavljajo se pri vseh starostih in so enako pogoste pri moških kot pri ženskah.

Gastroezofagealni refluks lahko povzroča naslednje simptome:

  • zgaga (pekoč občutek za prsnico),
  • izpahovanje kisline ali želodčne vsebine, ki ne vsebuje kisline (zlasti po uporabi močnih zdravil, ki zavrejo izločanje kisline),
  • bolečine za prsnico,
  • disfagija (težko požiranje) in odinofagija (bolečine pri požiranju).

Zgornji simptomi so pekoč občutek v grlu, draženje na kašelj, hrkanje, hripavost in morda napadi astme.

Zgaga!

Najobčutljivejši pokazatelj gastroezofagealne refluksne bolezni je zgaga. Najpogosteje se pojavlja po jedi, redkeje ponoči.

Preiskave

Bolnike s hudimi in dolgotrajnimi težavami pošljemo na endoskopski pregled zgornjih prebavil. Pri tem ugotavljamo, ali je sluznica požiralnika razjedena ali cela. Pri nepoškodovani sluznici in bolj ali manj tipični anamnezi gre za gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), pri spremembah sluznice pa govorimo o RE.

Pri endoskopiji lahko najdemo normalno (zdravo) sluznico, lahko pa je sluznica razjedena od kisline. V drugem primeru ocenimo stopnjo okvare sluznice. Okvaro sluznice požiralnika v zadnjih letih ocenjujemo po klasifikaciji iz Los Angelesa. Uporabljamo kratico RE, ki ji dodamo črko A , B, C ali D. Črka A pomeni majhno okvaro, hujše okvare označimo s črkama B in C, najhujše spremembe pa dobijo oznako D.

Kaj je notranja kila?

Pri endoskopiji pogosto najdemo notranjo kilo, za katero uporabljamo izraz hiatalna hernija. To je premik dela želodca iz trebušne votline v prsni koš. Notranja kila najpogosteje ne vpliva pomembno na težave oziroma potek bolezni.

Članek se nadaljuje »


Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki