Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB)


(stran 3 od 4)

Erozivni ezofagitis

Pri bolnikih z erozivnim ezofagitisom imamo dva cilja: Prvi je preprečitev bolnikovih težav, drugi, ozdravitev sluzničnih okvar.

Zdravljenje takih bolnikov začnemo z zaviralci protonske črpalke. Zdravljenje se začne z visokimi odmerki. Po nekaj tednih zdravljenja, ko je bolnik že brez težav, odmerek zdravila znižamo. Zdravljenje akutne faze traja različno dolgo (odvisno je od stopnje okvare sluznice in od bolnikovih težav), povprečno pa od 4 do 8 tednov. Ko je bolnik brez težav, poskusimo, kako bo tedaj, ko ne bo več užival zdravil. Zdravniki se strinjajo, da pri zdravljenju z zaviralci protonske črpalke ni treba dodajati drugih zdravil (denimo antacidov).

Če po 4 tednih ni izboljšanja bolnikovih težav, priporočajo podvojitev in včasih celo potrojitev odmerka zaviralcev protonske črpalke. Po dvotedenskem zdravljenju z ustreznim odmerkom zaviralcev protonske črpalke je 90 odstotkov bolnikov brez vsakih težav.

Po prenehanju zdravljenja akutnih težav se te pogosto ponovijo, zato je treba uvesti vzdrževalno zdravljenje. To pogosto traja leta, zlasti pri starejših osebah pa nemalokrat traja vse življenje. Za vzdrževalno zdravljenje običajno predpisujemo polovičen odmerek zdravila. Pri trajnem zdravljenju z zaviralci protonske črpalke ni pomembnega tveganja.

Kirurško zdravljenje

Nekatere bolnike napotimo na kirurško zdravljenje. To so bolniki pri katerih se hude težave ponovijo po prenehanju ali zmanjšanju odmerka zaviralcev protonske črpalke, oni z zapleti bolezni in oni, ki ne želijo jemati dolga leta zdravila.

Pred operacijo so potrebne dodatne preiskave: endoskopijo, 24 urna pH metrija požiralnika, manometrijo požiralnika.
Dober uspeh kirurškega posega lahko pričakujemo pri bolnikih, kjer so simptomi bolezni minili po zdravljenju z zaviralci protonske črpalke, pri onih, kjer je bila s pH metrijo dokazana patološka izpostavljenost požiralnika kislini in so imeli tipične refluksne simptome. Antirefluksna kirurgija je medikamentozni terapiji (zdravljenju z zdravili) glede odstranitve težav enakovredna, kar se pokaže v teku 5 do 10 let.

Pri laparoskopskem načinu operacije je smrtnost zaradi operacije med 0 in 0,6%. Neuspešno operativno zdravljenje se pokaže kotponovitev bolezni (recidiv refluksa), kot motnje pri požiranju hrane (disfagija) ali kot gas - bloat sindrom (bolnik je napihnjen v trebuh). Neuspešno operativno zdravljene bolnike zdravimo naprej z zdravili.

Želodčna sluznica varuje želodec pred učinki lastne kisline. Ker požiralnik nima podobne varovalne sluznice,  vdor želodčne kisline vanj sproži bolečino, vnetje (ezofagitis) in poškodbo. Do refluksa kisline pride, kadar spodnji sfinkter (mišica zapiralka)  požiralnika ne deluje ustrezno. Kadar človek leži, k refluksu pripomore tudi sila težnosti. Stopnja vnetja je odvisna od kislosti želodčne vsebine, količine želodčne kisline ter zmožnosti odstranjevanja regurgitirane tekočine iz požiralnika.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd