Kaj nam sporoča barva blata?

Če je blato svetlo rdeče, črno ali svetlo ter zelo pogosto tanko kot svinčnik ali vodeno, ga spremlja sluz ali gnoj, obiščete svojega zdravnika takoj.
Če je blato svetlo rdeče, črno ali svetlo ter zelo pogosto tanko kot svinčnik ali vodeno, ga spremlja sluz ali gnoj, obiščete svojega zdravnika takoj. (Foto: Shutterstock)

Vas je kdaj presenetila barva vašega blata? Brez panike! Večina barvnih različic vašega »pridelka« dan za dnem odseva tisto, kar jeste in pijete, poleg tega pa ga barvajo tudi drugi dejavniki, kot so stres in zdravila, redkeje tudi zdravstvene težave. Preberite, kaj vam sporoča barva vašega blata in na katere spremembe je dobro biti pozoren, da lahko še pravočasno ukrepate. Bodite pozorni predvsem, če izrazitejše spremembe v barvi ali obliki vztrajajo.

Rumena barva

Ta v večini primerov pomeni, da ste včeraj pojedli veliko korenčka, s kurkumo začinjene hrane, sladkega krompirja ali rumenega barvila za hrano. Če niste nič takega pojedli in se rumena barva pojavlja nekaj časa, je morda razlog črevesno vnetje, še zlasti, če imate obenem tudi drisko, vročino in druge, gripi podobne simptome ter trebušne krče. Okužba s parazitom Guardia lamblia prav tako povzroča značilno rumeno drisko.

Rumena barva iztrebka je lahko tudi posledica jemanja zdravil za gastroezofagealno refluksno bolezen – zgago. V nekaterih primerih blato rumene barve sporoča prisotnost odvečne maščobe, stanje, ki ga lahko povzroči kar koli, kar prekinja črevesno sluznico (kot denimo celiakija) ali morda nakazuje na težave s trebušno slinavko, jetri ali žolčnikom. Takšno blato je običajno videti mastno in odurno smrdi, je penasto in plava na vodi.

Zelena barva

Če ste si privoščili zeleni smuti ali veliko zelene solate, bo zelo verjetno tudi kakec zelen. Za to je »kriv« klorofil, ki je ostanek absorbirane hrane. V tem primeru ni razloga za skrb, saj je to normalno in naj vas nikar ne odvrne od tega, da si krožnika ne bi čim večkrat napolnili s temi koristnimi živili. Barvila za hrano, vključno z zeleno, vijolično in modro barvo, ter dodatki železa lahko prav tako obarvajo blato zeleno. Enako tudi vsaka hrana, dodatek ali stanje, ki pospešuje aktivnost črevesja, pri ženskah pa se zelen kakec lahko pojavi med nosečnostjo.

Zeleno se blato obarva tudi, ko žolč prehitro preide skozi prebavni trakt in ne utegne spremeniti barve v rjavo. Redkeje gre za posledico crohnove bolezni, zato se posvetujte z zdravnikom, če dlje časa kakate zeleno in gre obenem za drisko.

Zeleno-rumena je barva žolča, snovi, s katero jetra razgrajujejo maščobo. Takšne barve je blato, če je žolča preveč, zato bodite pozorni, kako pogosto se to dogaja. Tudi v tem primeru ni razloga za preplah, kljub temu pa se lahko posvetujete z zdravnikom, zlasti če opazite spremembe v konsistenci in rednosti blata ter zlasti v primeru driske.

Bledo blato

Če v školjki zagledate nekaj svetle, bele, sive ali peščene barve, to največkrat govori o pomanjkanju žolča. Zamašenost žolčevodov z žolčnimi kamni ali stanja, ki vplivajo na žolčnik, trebušno slinavko in jetra, so le nekateri vzroki za zmanjšano izločanje žolča.

Blato svetlejše barve je lahko tudi svetleče ali mastno, plavajoče in smrdljivo zaradi neprebavljene maščobe v blatu. K temu lahko prispevajo tudi bizmutov subsalicilat oziroma zdravila proti driski. Kakec je začasno svetle barve tudi, če ste uporabili barijev klistir za diagnozo in zdravljenje.

Belo blato je lahko znak malabsorpcije, vnetja in celo raka trebušne slinavke. Belkast videz je lahko tudi posledica sluzi v blatu ali znak, da črevesje nekaj draži. Če je blato belkasto ali sivkasto dlje časa, obiščite zdravnika.

Rdeče blato

Svetlo rdeče blato je lahko spomin na uživanje rdeče pese, brusnic ali druge hrane z rdečim barvilom (bomboni, pijače, lizike, glazure ...). Tudi zdravila rdeče barve lahko kakec obarvajo rdeče.

Če v blatu opazite kri, brez panike. Ne umirate in najbrž imate hemoroide. Praviloma nam odtenek rdeče barve sporoča, od kod v prebavnem traktu prihaja. Krvavitev v zgornjem delu gastrointestinalnega trakta, želodca ali požiralnika bo blato obarvala temnejše. Če je kri svetlo rdeča, gre najbrž za krvavitev nekje v spodnjem delu trakta, debelem črevesu ali zadnjiku, in sicer zaradi stanj, kot so arteriovenske deformacije, hemoroidi, analne fisure, ulcerozni kolitis, divertikuloza ali rak debelega črevesa.

Ni nujno, da kri v blatu vidimo. Očem nevidno kri imenujejo »skrita« kri. Za odkrivanje tovrstne krvi so potrebni posebni testi, ki odkrivajo resne bolezni. V Sloveniji imamo tudi presejalni program za odkrivanje raka debelega črevesa, ki v vzorcih blata išče skrito kri in odkrije bolezen v fazi, ko jo je še mogoče uspešno zdraviti. Zato se odzovite pozivu programa SVIT in pošljite vzorec svojega blata na test.

Črno ali temno blato

Nekatera hrana, dodatki in zdravila lahko začasno spremenijo blato v črno, in sicer: bizmutov subsalicilat, dodatki železa, aktivno oglje, hrana temne barve, kot so borovnice, likoricija, robide in grozdni sok.

Blato lahko postane temnejše tudi zaradi zaprtja. Temno zeleno blato obarva tudi žolč, ki se ni imel časa razgraditi, zato je lahko pod določenim kotom videti črnikasto.

Zelo temno ali katranasto blato z zelo gosto konsistenco lahko kaže na krvavitve v zgornjem delu prebavil, želodca ali požiralnika. Bolezenska stanja, ki lahko povzročijo temno, smolnato blato, vključujejo razjedo dvanajstnika ali želodca, varice požiralnika in gastritis. Če opazite tovrstno blato in niste nič takega pojedli, morate čim prej obiskati zdravnika.

Barva blata se lahko dramatično razlikuje

Normalno blato vse svoje odtenke rjave barve dolguje svoji sestavi: to so večinoma bakterije, voda, žolč, bilirubin, ostanki rdečih krvničk ter neprebavljene rastlinske snovi, kot je celuloza, skupaj z majhnimi količinami beljakovin in maščobe. Če je vaše blato svetle barve ali sivo, bodite pozorni na trebušno slinavko in žolčnik. Rumenkasta barva lahko nakazuje vnetje nekje v črevesju, zlasti če ga spremlja belkasta sluz. Če je blato svetlo rdeče, črno ali svetlo ter zelo pogosto tanko kot svinčnik ali vodeno, ga spremlja sluz ali gnoj, obiščete svojega zdravnika takoj.