Faraonska bolezen: hemoroidi

Čeprav hemoroidi niso bolezen, temveč težava, ki nastane zaradi motenj krvnega obtoka v končnem obroču debelega črevesa, se vsakem primeru najprej odpravite k zdravniku, ki bo ugotovil, kaj je sploh narobe in šele po natančni diagnozi je čas za pravo zdravljenje.
Čeprav hemoroidi niso bolezen, temveč težava, ki nastane zaradi motenj krvnega obtoka v končnem obroču debelega črevesa, se vsakem primeru najprej odpravite k zdravniku, ki bo ugotovil, kaj je sploh narobe in šele po natančni diagnozi je čas za pravo zdravljenje. (Foto: Shutterstock)

Kri v blatu, v straniščni školjki ali na toaletnem papirju v vsakem od nas sproži preplah! Kar mirno, običajno gre za hemoroide, ki so ena od najpogostejših nevšečnosti današnjega časa, s katero se vsaj enkrat v življenju sreča skoraj vsak človek.

Velika večina tovrstnih krvavitev je nenevarnih, vseeno pa je treba vsako krvavitev čim prej razjasniti. Vsaka krvavitev je znak, da je nekaj narobe. Čeprav hemoroidi niso bolezen, temveč težava, ki nastane zaradi motenj krvnega obtoka v končnem obroču debelega črevesa, se vsakem primeru najprej odpravite k zdravniku, ki bo ugotovil, kaj je sploh narobe in šele po natančni diagnozi je čas za pravo zdravljenje. Nikoli in nikdar se ne zdravite »na pamet«!

O tej nadlogi smo na viva.si že večkrat pisali, zato naši zvesti bralci in bralke vedo, da so hemoroidi ali zlata žila, kot jim tudi pravijo, otekle in razširjene vene v zadnjem delu črevesja in zadnjični odprtini. Nastanejo majhne izbokline oziroma vozliči, lahko so notranji ali zunanji. Žulijo med sedenjem, povzročajo srbenje in pekoč občutek, bolečino v zadnjičnem predelu, lahko tudi uhajanje sluzi in krvavenje. Zaradi prevelikega pritiska na venski pletež v medenici in predelu zadnjika vene otečejo ali se raztegnejo, to pa vodi do nastanka hemoroidov. Zato so zelo pogosti pri nosečnicah, pri tistih, ki dvigujejo težke stvari in pri vseh, ki večino življenja preživijo sede ter jih mučijo težave s prebavo, tako zaprtje kot driska. Nekateri ljudje so k hemoroidom tudi dedno nagnjeni, v starodavnih spisih pa so zabeležke o tem, da so hemoroidi mučili že faraone, od tod tudi naziv faraonska bolezen.

Za vas smo izbrali nekaj najznačilnejših in najzanimivejših vprašanj, ki ste jih postavili strokovnjaku za to področje, specialistu kolorektalne medicine prof. dr. Pavletu Košoroku iz medicinskega centra IATROS.

V: Po porodu sem imela težave s hemoroidi ter bolečine ob odvajanju blata. Pogosto imam težave z zaprtostjo in napihnjenostjo, večkrat so mi odstranili hemoroide. Kako so te težave povezane?

O: Po porodih imajo mnoge ženske težave s hemoroidi, večkrat pa potem ostanejo tudi povečane kožne gube. Pri vas gre najverjetneje tudi za razpoko v zadnjiku, pri kateri si lahko pomagate z masažo predela z naravnimi olji in mazili. Če bi se težave nadaljevale, bi morda uporabili tudi svečke, vsekakor pa je smiseln ponoven pregled. Skrbite, da bo blato mehko, vendar ne tekoče. Trdo blato vam črevo lahko ponovno zatrga. Če vam to povzroča težave pri vzdrževanju higiene, vnetja in podobno, večkrat predlagamo operativno odstranitev, kar pomeni pravzaprav preoblikovanje kože ob zadnjiku, tako da je bolj napeta in lažja za negovanje. Vidite, tudi pri zadnjiku lahko govorimo o lepotni kirurgiji!

Prebavne težave so pogosto posledica nepravilne prehrane. Ljudje si ne vzamemo dovolj časa za obroke in jemo v naglici. Zadnje čase več pozornosti namenjamo tudi odkrivanju morebitnih alergij na določene sestavine hrane ali nezmožnosti prebave mlečnega sladkorja (laktozna intoleranca). Svetujem pregled za alergije na določene sestavine v hrani, kar lahko med drugim opravite v DC Bled.

V: Na rektoskopiji so mi ugotovili notranje hemoroide, ki jih je potrebno operirati. Ker imam velik strah pred operacijo, me zanima, ali bi se dalo to pozdraviti drugače, denimo z zdravili?

O: Če ste se zdravili sami in so se vozli kljub temu povečali, je operacija res potrebna. Pri nas jo svetujemo takrat, kadar vozli izpadajo in si jih bolniki morajo po odvajanju popravljati z roko. Seveda je treba razčistiti tudi krvavitve. Če ste stari med 50 in 74 let, ste prav gotovo dobili domov povabilo programa SVIT. Če ste se odzvali in je izvid negativen, ste lahko mirni. Torej, če upoštevate vse, kar sem napisal, in vam vozli izpadajo, je operacija priporočljiva. Če je izvid programa SVIT negativen in imate težave res samo z vozli, je samo stvar vaše odločitve, kdaj se za poseg odločite. Iz teh težav ne nastane rak. Po navadi se bolniki za poseg odločijo takrat, ko imajo vseh težav s hemoroidi dovolj in želijo, da se vendarle nekaj naredi.

V: Pogosto se mi pojavljajo hemoroidi, večkrat sem jih že dal odstraniti, čeprav pazim na prehrano in se zmerno gibljem. Zaradi pogostih ponovitev me zanima, ali so hemoroidi morebiti simptom tudi kake druge, hujše bolezni?
O: Hemoroidi niso povezani z rakom, le redko bi bili lahko v povezavi s katero drugo boleznijo, denimo s cirozo jeter. Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k tem težavam. Pogosto je v isti družini več primerov. Opažate, da prehrana tudi vpliva na to, predvsem na zaprtje. Ob dietnih prekrških (pikantna hrana, alkohol) se težave prav gotovo povečajo. Hemoroide zdravimo najprej konzervativno, če pa izpadajo, pomaga le operacija.

V: Zdravnik mi je zaradi povečanih gub ob zadnjiku predpisal mazilo, zanima pa me, če obstaja še kakšna druga rešitev?
O: Zdravljenje povečanih kožnih gub je najbrž svetoval družinski zdravnik, vendar mislim, da bi bilo dobro pregledati tudi črevo, da bi videli, ali so povečani tudi notranji vozli. Razpoke, ki bolijo, se pogosto naredijo zaradi redkega blata. Če ste pogosto pod stresom, se to odraža tudi na želodcu in vam lahko povzroča prebavne težave. Pomemben izziv je torej, kaj bi lahko naredili sami glede boljšega obvladovanja stresa. Učinkovito vam pri tem pomaga specialist.

V: Ali je možno, da hemoroidi nastanejo zaradi analnih spolnih odnosov?
O: Težko si predstavljam, da bi pri analnih spolnih odnosih prišlo do povečanih hemoroidalnih vozlov. Bolj verjetno je, da pri tem nastanejo poškodbe (fisure), ki so tudi trdovratne in se celijo dalj časa, je pa res, da oteklina na zunanjem anusu včasih spominja na hemoroide. Zaradi take razpoke bi lahko prišlo do nenadnega zapleta, tromboze zunanjega vozla, ki ga najenostavneje rešimo z manjšim kirurškim posegom. V proktološki praksi ne opažamo veliko ljudi, ki bi imeli zaradi analnega seksa proktološke težave.

V: Pred nekaj dnevi sem opazila oglas za zdravljenje hemoroidov z metodo HAL. Kakšna je ta metoda in ali se izvaja v okviru zdravstvenega zavarovanja?
O: Metodo HAL oglašujejo že več kot deset let, vendar se nikjer ni prav prijela. Je le eden od načinov zdravljenja. Tudi pri tej metodi uporabljamo nastavek za enkratno uporabo, ki je precejšen strošek in ga zavarovalnica ne krije. Enako je pri posegu z mehanskim spenjalnikom, vendar je ta poseg za bolnika ugodnejši, ker manj boli in omogoči hitrejšo ozdravitev, saj z aparatom lahko naredimo poseg v samem črevesu. Pri klasični operaciji vozle v anesteziji odrežemo in rano oskrbimo tako, da ni večje krvavitve. O operaciji se pogovarjamo vedno takrat, ko vozli izpadajo. Bolnik se mora sam odločiti, kdaj ima teh težav dovolj. Nikoli se ne mudi, saj iz izpadajočih vozlov ne nastane rak. Odločitev za operacijo je torej bolnikova stvar.

V: So hemoroidi poklicna bolezen?

O: Hemoroidi niso poklicna bolezen. Poklicne bolezni so naštete v uradnem listu in so neposredna posledica nekega dejavnika (na primer azbest, vibracije ... ). Hemoroide imajo v določenem obdobju skoraj vsi ljudje, samo da se vsi ne upajo o tem pogovarjati. Dolgotrajno sedenje, tresljaji, sproščanje mišic medeničnega dna, kamor spadajo tudi krožne mišice okoli odprtin, ki jim pravimo sfinktri, izgubljajo kondicijo in ne varujejo dovolj našega telesa. Pojavijo se hemoroidi. Ker niso opredeljeni kot poklicna bolezen, seveda niste upravičeni do nadomestila.

V: Ali je za nastanek hemoroidov krivo tudi prekomerno kolesarjenje na trdih sedežih?
O: Velikokrat me bolniki sprašujejo v zvezi s kolesarjenjem. Kolesarski sedež se opira na kosti medenice in ne pritiska na zadnjik (bolj na sečnico pri moškem). Težave z zadnjikom bi občutili takrat, ko bi šlo za kako resno spremembo na samem zadnjiku ali ob njem (tromboza vozla, absces).

Vneti zunanji vozli so pogosta težava, ki jo z manjšo operacijo odpravimo. Vsekakor je najprej potreben zdravniški pregled, s katerim ugotovimo, za kakšne težave v resnici gre, zlasti če se pogosto pojavljajo krvavitve. Populacija od 50. do 74. leta je zajeta v programu SVIT, ki ga zelo podpiramo, vendar odziv še vedno ni tak, kot bi si ga želeli. Povabilo SVIT-a v pisni obliki je prijazen dopis, na katerega se vsekakor spodobi odgovoriti v vsakem primeru. Če je izvid negativen, ste lahko mirni, vse ostale težave pa rešujemo takrat, ko se pojavijo.

Vsaka krvavitev je znak, da je nekaj narobe. Nikoli in nikdar se ne zdravite »na pamet«!

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki