Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Hemoroidi - Opozorila je treba vzeti zares!


(stran 3 od 3)

Nosečnost

Hemoroidi ali zlata žila so najpogostejši vzrok krvavitve iz zadnjega dela črevesa. Hemoroidni venski pletež je normalen preplet žil v zadnjiku, ki omogoea najbolj fino kontrolo zadnjika, težave pa se pojavijo, ko se žile povečajo. Do nevšečnosti pride ob povečanem pritisku v venskem pletežu zadnjega črevesa. Pri ženskah se to najpogosteje dogaja med nosečnostjo, in sicer zaradi pritiska otrokove glavice.

Podedovani?

Na nastanek zlate žile vpliva dedna nagnjenost, včasih so jo povezovali tudi s sedečimi in stoječimi poklici, vendar so prevladovali bolniki, ki so k temu nagnjeni in ki tudi sicer ne morejo na stranišče, ko začutijo dražljaj. Kot bolezenski znak lahko spremljajo bolezni jeter, svoje prispeva tudi povečan trebušni pritisk pri debelosti.

Notranji vozli

Žilni vozli - hemoroidi - so lahko zunanji ali notranji. Največ težav povzročajo notranji vozli, ki jih sprva ni videti. Nanje opozarja sveža krvavitev na blato brez bolečin. Kri je sveža, lahko na začetku blata, še pogosteje po koncu odvajanja kaplja v školjko. Hemoroidi se začnejo resneje razkrivati pri vnetjih. Takrat pogosto otečejo in bolijo. Zaradi vsega tega se bolniki bojijo iti na stranišče, blato se zasuši in zato se težave ob nujnem vnovičnem odvajanju seveda stopnjujejo. Če so težave dolgotrajne, vozli začnejo tudi izpadati, včasih pa se po krajšem ali daljšem času sami umaknejo nazaj.

Za zdravljenje je na voljo več načinov. Nikdar se ne zdravite sami! Hemoroide je treba potrditi s pregledom.

Zdravljenje hemeroidov

Najpreprostejša in najpogostejša je raba svečk in mazil za hemoroide. Pri močnejših vnetnih znakih je treba uporabljati tudi zdravila proti vnetju. Pri daljših krvavitvah so potrebne injekcije, ki delujejo podobno kot pri vbrizgavanju v krčne žile na nogah. Pri zelo povečanih vozlih in močnem izpadanju je treba vozle operirati, saj je operacija še vedno najboljši način zdravljenja izpadajočih vozlov. Drugi načini so še zamrzovanje ter požiganje z laserjem ali infrardečo svetlobo, vendar so te metode premalo natančne, da bi bili prepričani, kako obsežno odmrtje tkiva povzročijo.

Na razvoj hemoroidov in pogostost zapletov pomembno vpliva zaprtje, ki ga je mogoče blažiti na več načinov, tudi po preizkušenih naravnih receptih.


Hemoroidi torej sami po sebi še niso nevarnost. Lahko pa postanejo neprijetni zaradi spreminjajočih se težav, ki utegnejo povzročiti zaplete in nam krepko zagreniti življenje. Če ne pazimo in se ne zdravimo pravilno, se notranji vozli vse bolj raztegujejo in začnejo izstopati. Takrat je potrebno resnejše zdravljenje, tudi kirurško. O tem pa naj odloči strokovnjak. 


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd