Zdravljenje Crohnove bolezni

(Foto: Dreamstime)

Zdravljenje Crohnove bolezni se začne praviloma takoj, ko je diagnoza potrjena. Bolezen se lahko pokaže kjerkoli v prebavni cevi, zdravljenje pa je odvisno prav od tega, kateri del je prizadet, pojasnjuje prim. Cvetka Pernat, dr. med., spec. gastroenterologije iz UKC Maribor.

Ulcerozni kolitis

Crohnova bolezen tankega črevesa

Kadar je prizadeto tanko črevo, bolnika praviloma najprej zdravijo s kortikosteroidi, ki jih že kmalu začnejo kombinirati z zdravili iz skupine imunosupresivov. Zdravniki želijo s kortikosteroidi predvsem umiriti vnetni proces. Pravilno bi bilo, pojasnjuje sogovornica, če bi kortikosteroid v potrebnem odmerku bolniku predpisali za največ tri tedne, nato pa ga postopoma ukinili, in sicer v skladu z bolnikovim odzivom. Kortikosteroidi so namreč izjemno učinkovita zdravila, vendar se že kmalu začnejo kazati zelo hudi neželeni učinki na koži, mišicah, sklepih in kosteh.

Prav zato morajo bolniki že ob prvem predpisanem odmerku kortikosteroidov dobiti tudi zdravila proti osteoporozi, obenem pa jih je treba spremljati tudi zaradi neželenih učinkov na koži, mišicah in sklepih. Sogovornica poudari še eno ne prav redko težavo pri zdravljenju s to skupino zdravil: marsikateri bolnik zaradi uspešnosti zdravljenja s kortikosteroidi ne želi prenehati z jemanjem in vztraja pri dolgotrajnem zdravljenju z njimi, kar pa dolgoročno ni dobro. Bolezen se namreč nanje "navadi", in če po več mesecih zdravljenja z njimi terapijo ukinejo, se bolezen zelo poslabša.

V začetni stopnji zdravljenja Crohnove bolezni tankega črevesa praviloma že kmalu po kortikosteroidih uvedejo zdravljenje z imunosupresivi – najpogosteje je to imuran. Če ne deluje, ga zamenjajo z metotreksatom. V nasprotju s kortikosteroidi imunosupresivi delujejo počasi; njihov učinek se pokaže šele po dveh do treh mesecih. Pri predpisovanju imunosupresiva imuran se lahko zgodi, da je odmerek prenizek, kar vzbuja zmoten občutek, da je zdravilo neučinkovito, bolnik pa čuti le neželene učinke. Priporočljiv odmerek je od 2,0 do 2,5 mg na kilogram telesne teže. Imuran uvajajo in ukinjajo postopoma. Če so neželeni učinki premočni ali pa je zdravilo neučinkovito, ga zamenjajo z metotreksatom – sprva z višjim odmerkom (25 mg na teden), nato pa odmerek postopoma znižajo na 15 mg na teden.

Če s tovrstno terapijo bolezen stabilizirajo in ima bolnik zagone le poredko, morda samo enkrat na leto, pri njej vztrajajo in je ne spreminjajo. Če so zagoni pogostejši, uvedejo biološka zdravila.
Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki