Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zdravljenje Crohnove bolezni


(stran 3 od 3)Trajno zdravljenje

Zdravljenje v večini primerov traja ves čas, seveda to velja le za bolnike z veliko težavami. Tisti z zelo blago obliko Crohnove bolezni zdravljenja pogosto niti ne potrebujejo; zadoščata že ustrezna dieta ter izogibanje stresu in kajenju. Dobra četrtina bolnikov ima že ob postavitvi diagnoze zelo težko obliko, tudi z zožitvami in s fistulami, in ti bolniki so na zdravljenju vse življenje. Sogovornica poudari, da so gastroenterologi najbolj zadovoljni, če k njim pride bolnik v vnetni fazi Crohnove bolezni, torej brez drugih zapletov, zlasti če se dobro odzove na imuran.

Nosečnice pod budnim nadzorom

Ker Crohnova bolezen največkrat prizadene mlade ljudi, je zelo pomembno vprašanje tudi nosečnost in njeno vodenje. Kot pravi sogovornica, so nosečnice najbolj skrbno opazovana skupina bolnikov. Če ženska zanosi v mirnem obdobju, ko nima zagonov in poslabšanj, je možno, da zaradi dobrodejnega vpliva nosečnostnih hormonov sploh ne bo potrebovala zdravil. Enako je zaščitena tudi po porodu. Če pa je sredi aktivnega zdravljenja, je treba pri izboru zdravil zelo paziti.

V novejšem času mlade ženske s težko potekajočo Crohnovo boleznijo, ki želijo zanositi, zdravijo z biološkimi zdravili, saj so po dosedanjih izkušnjah varna za razvoj ploda. Ker biološka zdravila prehajajo v materino mleko, mlade mame ne smejo dojiti. Nosečnice pa ne smejo jemati imunosupresivov. Tozadevno je najnevarnejši metotreksat, ki dokazano škoduje plodu in povzroča številne anomalije. Ženska lahko zanosi šele tedaj, ko metotreksata vsaj šest mesecev ne jemlje več. Če do zanositve vseeno pride, ji zdravniki zaradi hudih okvar ploda, do katerih bi prišlo, predlagajo prekinitev nosečnosti.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd