Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zdravljenje Crohnove bolezni


(stran 2 od 3)


Crohnova bolezen debelega črevesa

Kadar Crohnova bolezen zajame debelo črevo, bolnike zdravijo z zdravili iz skupine 5-aminosalicilatov, ki tudi delujejo protivnetno, vendar so blažja in imajo le redko neželene učinke. Praviloma je potek bolezni, ki zajame ta del črevesa, lažji, bolniki pa imajo manj težav, četudi se bolezen kaže s krvavitvami in z driskami. Veliko teh bolnikov je ob zdravljenju s 5-aminosalicilati in z občasnim dodajanjem kortikosteroidov v remisiji. Če ta kombinacija zdravil ne prinese uspeha, ji dodajo še imunosupresiv imuran ali metotreksat. Včasih so s 5-aminosalicilati zdravili tudi Crohnovo bolezen tankega črevesa, zdaj pa je znano, da niso dovolj učinkoviti. Le bolniki, ki jih uživajo že dolga leta in jim pomagajo, se z njimi zdravijo še zdaj. To so zdravila, ki imajo malo neželenih učinkov.

Včasih bolezen zajame celotno črevesje, tanko in debelo, in v takšnem primeru je potrebna kombinacija agresivnega zdravljenja z vsemi tremi skupinami zdravil.

Operativno zdravljenje pride v poštev pri posebno hudih oblikah bolezni, zlasti če nastopijo zožitve ali stenoze tankega črevesa. Včasih so kirurgi del črevesa, ki se je zožil, izrezali, vendar je bila to le kratkotrajna rešitev. Bolezen gre namreč svojo pot in prej ali slej se je na mestu anastomoze zožitev ponovila. Zato zdaj stenoze praviloma operirajo tako, da fibrozno oziroma zabrazgotinjeno tkivo zarežejo vzdolžno, tako da brazgotina popusti in se črevo razširi. Takšna rešitev je večinoma zadostna za nekaj let, nato sledi vnovičen kirurški poseg.

Zelo neprijeten zaplet Crohnove bolezni je tudi fistula; ta nastane kot posledica vnetnih procesov, ki se razširijo čez vse plasti črevesne stene in zajamejo sosednje organe. Med obema organoma se naredi kanalček in zdravljenje z zdravili je v takšnem primeru zelo težko ali celo nemogoče. Prav zato si gastroenterologi prizadevajo, da bi bolnike začeli zdraviti v zgodnejših stadijih bolezni, ko je prisotno samo vnetje črevesne sluznice, ki ga želijo z zgoraj opisanimi zdravili čim prej umiriti. Raje tudi vidijo, če bolezen prizadene samo debelo črevo, saj je zdravljenje lažje in zapletov manj. Pred desetletjem in več so bolnikom s Crohnovo boleznijo poskušali pomagati tudi tako, da so jim kirurško odstranili kar celotno črevo. Brez debelega črevesa lahko živimo razmeroma normalno, brez tankega pa ne – ljudje po taki operaciji v nekaj letih tako opešajo, da umrejo zaradi podhranjenosti, zato tovrstnih operacij ne delajo več.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd