Ko zataji izločanje encimov trebušne slinavke

asist. dr. Rado Janša, gastroenterolog
asist. dr. Rado Janša, gastroenterolog (Foto: Diana Anđelić)

Preventive ni

Pomislite. Se vam redno dogaja, da vas kmalu po zaužitem obroku začne tiščati v trebuhu, v njem se glasno pretakajo sokovi, poleg tega pa vas mučijo še hude, pogoste in obilne driske? Je položaj že tako hud, da ste se začeli izogibati hrani, saj vam povzroča veliko več nelagodja kot užitka? Zelo prav imate, da to ni več normalno, obisk pri zdravniku pa je več kot smiseln. Povsem možno je, da je pri vas zatajilo izločanje encimov trebušne slinavke.

Že naše stare mame so govorile, kako pomembno je, da hrano jemo počasi in jo pri tem temeljito prežvečimo. V želodec morajo priti čim manjši kosi hrane. V nasprotnem, so še povedale, nas po jedi boli želodec, utrujeni smo, hrano težje prebavimo in naše počutje je temu ustrezno. Klavrno. Kaj pa, če se po jedi počutimo klavrno, tudi če se za mizo vedno držimo te stare in preizkušene modrosti?

Kot pojasnjuje asist. dr. Rado Janša, gastroenterolog s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana, ima trebušna slinavka zelo pomembno vlogo pri presnovi in razgradnji hrane.

Encimi trebušne slinavke se po posebnem izvodilu izločajo v dvanajstnik. Tam se srečajo z vsebino hrane, ki prispe iz želodca, in jo pomagajo razgrajevati na tako drobne delčke, da se ti lahko iz črevesne sluznice vsrkajo v kri. Tak je potek, če trebušna slinavka deluje normalno in če človek nima nekaterih drugih bolezni prebavnega trakta.

Povsem drugačna je zgodba, če ima človek operativno odstranjen želodec in/ali dvanajstnik. V tem primeru je prebavna pot speljana drugače; encimi trebušne slinavke se namreč ne izločajo več v dvanajstnik, temveč v tanko črevo. Takrat se hrana ne razgradi tako, kot bi se morala, in pojavijo se težave, razlaga sogovornik in doda, da se podobno dogaja tudi v primeru nekaterih boleznih prebavil. Izločanje encimov trebušne slinavke je moteno zlasti pri različnih vnetjih tankega črevesa (denimo pri chronovi bolezni ali celiakiji), pri vnetjih trebušne slinavke ali pri raku trebušne slinavke.

Nezgrešljivi simptomi

Znaki, da je zunanje izločanje encimov trebušne slinavke moteno, so značilni. "Če se encimi ne izločajo, nastopijo močne in pogoste driske, hujšanje in napihnjenost. Kadar so prisotni ti znaki, takoj vemo, da je s človekom nekaj narobe, in moramo vedno pomisliti tudi na trebušno slinavko. Včasih so moteni refleksi, ki sicer zagotavljajo nemoteno in pravilno izločanje encimov trebušne slinavke.

Če se to zgodi zaradi bolezni sluznice dvanajstnika, chronove bolezni, celiakije ali vnetja trebušne slinavke, se včasih pojavljajo le minimalne spremembe zaradi slabšega izločanja teh encimov. V tem primeru pride do pretakanja po trebušni votlini, napihovanja in nelagodja v trebuhu, zlasti po jedi. Bolnik morda ne hujša, ampak opaža le mehkejše blato in pogostejše iztrebljanje črevesa, poroča pa o izrazito slabšem počutju, ki sledi kmalu po jedi," pojasni dr. Janša in doda, da moteno zunanje izločanje encimov trebušne slinavke pomembno vpliva na večjo nagnjenost h krvavitvam in pridobivanje teže, povzroča pa tudi nagnjenost k osteoporozi, lomljenje nohtov, nočno slepoto ter različna obolenja kože zaradi motene absorpcije vitaminov in mineralov.

Članek se nadaljuje »


Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki