Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Žolčni kamni


(stran 3 od 3)

Kaj je EPT?

Kamni, ki se pojavijo v žolčnem vodu, lahko poleg znakov vnetja – mrzlice in temperature –povzročijo še zaporno zlatenico. Bolnik je po napadu bolečin običajno rumene polti, njegovo blato zaradi zmanjšane količine žolčnih barvil, ki pridejo v črevo, postane svetlo, urin pa temen, ker se del žolčnih barvil z urinom izloča skozi ledvica. Takšno stanje zahteva nujno odstranitev kamnov.

Tovrstne kamne odstranjujejo z EPT (endoskopsko papilotomijo), ki jo opravijo v okviru endoskopske retrogardne holangiopankreateografije (RCP), metode, pri kateri prek cevke, uvedene v žolčni vod, vbrizgajo rentgensko kontrastno sredstvo in na rentgenskem zaslonu prikažejo prisotnost žolčnih kamnov v vodu. Ta metoda prihrani klasično operacijo, zapleti pa so redkejši kot pri klasičnih operacijah na žolčnih vodih. Kamnov v žolčnem vodu ni treba odstraniti samo tedaj, kadar izzivajo zaplete, ampak vedno, kadar jih odkrijejo.

Ko smo se kamnov enkrat znebili, ...

... ko so odstranili žolčnik skupaj z žolčnimi kamni, težave minejo in po operaciji ni potrebna nobena dieta. Tudi pri bolnikih z asimptomatskimi kamni ni potrebna posebna dieta. Na nastanek kamnov potemtakem ne moremo veliko vplivati, vsekakor pa lahko poskrbimo za zdravo prehrano in malce bolj popazimo na raven holesterola, pravi prof. Križman.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd