Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Žolčni kamni


(stran 2 od 3)

Zdravljenje

Zdaj je na voljo več vrst zdravljenja žolčni kamnov, izbira pa je odvisna predvsem od tega, kje so kamni, kako veliki so in kakšne težave povzročajo. Indikacija za kirurški postopek je žolčni kamen, ki kaže simptome klinične komplikacije kamna, a tudi prisotnost kamna v velikem žolčnem vodilu (vanj se zliva žolč iz jeter, kjer nastaja nov žolč, in iz žolčnika, kjer je shranjena rezerva žolča).

Žolčne kamne skupaj z žolčnikom strokovnjaki odstranijo na enostaven in hiter način, imenovan laparoskopska holecistektomija, pri katerem kamne in žolčnik skozi majhne luknjice v trebušni steni odstranijo s posebnimi inštrumenti. Zapleti so razmeroma redki in bolnik ostane v bolnišnični oskrbi samo nekaj dni. Ker so rezi majhni, so majhne tudi brazgotine, težave po operaciji minimalne, bolnik pa hitro okreva.

Kamne v žolčniku, ki ne povzročajo težav, pustimo pri miru, pravi prof. Križman. Tudi oseb, mlajših od petdeset let, ki ne kažejo znamenj bolezni in ne spadajo v katero od že omenjenih rizičnih skupin, ni treba preventivno operirati.

Mediakamentna disolucija?

Kamne lahko raztopijo z medikamentno disolucijo, uporabo posebnih zdravil, pri čemer so znani nekateri neželeni učinki. Uspeh in napredovanje zdravljenja spremljajo z ultrazvokom, saj poteka proces zelo počasi; kamen se zmanjšuje s hitrostjo približno 0,7 milimetra na mesec. Ker se pri približno polovici bolnikov, ki so jih zdravili na ta način, kamni v prvih petih letih vnovič pojavijo, so ta način zdravljenja tako rekoč opustili, tako kot so opustili raztapljanje kamnov s kontaktnimi topili za neposredno raztapljanje (na primer metil-terciarni-butil-eter  ali MTBE. (ali to lahko vržemo ven ali skrajšamo?)

Razbijanje kamna

Posebno zanimanje spremlja metodo, imenovano litotripsija oziroma razbijanje kamna. Postopek, pri katerem kamen drobijo z udarnimi valovi zunaj telesa (ESWL), je uspešnejši, če bolnik izpolnjuje določena merila, kot so prehodnost žolčevodov, velikost kamna (metoda je primerna za večje kamne, ki merijo od tri do štiri centimetre), sposobnost žolčnika, da se skrči, ter odsotnost akutnih vnetnih procesov.

Drobljenje je treba dopolniti z raztapljanjem in po desetih mesecih takšnega zdravljenja lahko dosežejo do 80-odstoten uspeh. Toda tudi po tem zdravljenju se kamni lahko vnovič pojavijo (pri 7 odstotkih bolnikov po letu dni, pri 30 odstotkih bolnikov pa po petih letih), zato bolnikom za preprečevanje vnovičnega nastanka kamnov priporočajo trajno jemanje nizkega odmerka posebnih zdravil.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd