Samozdravljenje astme

  • četrtek, 13. november 2003
(Foto: Jupiterimages)

Protivnetna zdravila

Je otrok z astmo lahko zdrav otrok, ki se ukvarja z enakimi dejavnostmi kot njegovi vrstniki brez astme? Da, lahko. Vendar samo, če je astma dobro zdravljena. Uspešno zdravljenje te najpogostejše kronične otroške bolezni omogoča samo dobro sodelovanje otrok, staršev in zdravstvenih delavcev. Astmatično vnetje v dihalnih poteh zdravimo s protivnetnimi zdravili, ki vnetje omejijo in umirijo oziroma stabilizirajo. Zdravljenje je vsakodnevno in dolgotrajno, otroku pa zagotavlja kakovostno življenje brez znakov astme. Zdravila delujejo samo, dokler jih dajemo, in samo, če jih otrok vdihuje pravilno.

Ni dovolj, če otroku samo predpišemo zdravilo in upamo, da se bo stanje obrnilo na bolje. Pri zdravljenju je ključna tudi šola za samostojno življenje z astmo oziroma samostojno zdravljenje. Astma ni enaka pri vsakem otroku in tudi pri istem otroku se s časom spreminja, zato moramo prilagoditi tudi ukrepanje. Otroke in starše naučimo, da zdravljenje prilagajajo aktivnosti bolezni.


Načrt je vedno individualen

Vsak otrok z astmo mora imeti individualen načrt samozdravljenja. Izdela ga njegov zdravnik, ki ga tudi razloži otroku in staršem. Načrt ni nekaj trajnega, ampak se lahko pri vsakem pregledu spremeni.
Da bi lahko razumeli načrt in ga koristno uporabljali, potrebujete nekaj predznanja, ki ga lahko pridobite v Šoli za zdravljenje astme.
V šoli vas seznanimo:
* z osnovnimi značilnostmi astme,
* s sprožilnimi dejavniki, ki poslabšajo astmo, in tem, kako se jim izogibati,
* z znaki poslabšanja bolezni ter svetujemo, kako jih prepoznati in ukrepati,
* z zdravili za zdravljenje astme,
* s pravilno tehniko vdihavanja zdravil,
* s pravilno tehniko merjenja pretoka zraka v izdihu (PEF) ter z vodenjem astmatikovega dnevnika,
* kako preprečiti poslabšanje astme,
* s pravili samozdravljenja.

Semafor - sistem opozorilnih barv

Načrt se razlikuje glede na starost otroka. Pri majhnem otroku zdravnik izdela načrt glede na znake poslabšanja, ki jih opazimo pri otroku, pri otroku, starejšem od treh let, pa glede na meritve pretoka zraka v izdihu.

Kaj storiti, ko pri otroku opazite znake poslabšanja astme?
Znake poslabšanja je treba najprej prepoznati in jih oceniti. Težo poslabšanja vedno ocenjujemo po najhujšem znaku poslabšanja.
Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki