Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Pomembno je znanje


(stran 2 od 2)Bolniki (pre)hitro zadovoljni s stanjem svoje bolezni

"Študija AIRE iz leta 2003, ki jo je pri nas vodil profesor Šuškovič, je pokazala, da so bolniki z astmo prej zadovoljni s svojo boleznijo kot zdravniki sami. Velika večina bolnikov je izjavila, da je njihova astma obvladana, a se je pokazalo, da je samo pri petih odstotkih vseh bolnikov z astmo bolezen res urejena," je povedala dr. Planinec.

Naloga splošnega zdravnika je tudi odkrivati kadilce, ki še nimajo simptomov KOPB in jim svetovati, naj prenehajo kaditi, saj lahko samo s tem ukrepom preprečijo razvoj te bolezni. Tudi pri KOPB prvi sum na to bolezen postavi splošni zdravnik, ki bolnika pošlje na spirometrijo, kjer mu izmerijo pljučno funkcijo. Če je izvid spirometrije patološki, splošni zdravnik pošlje bolnika k pulmologu, ki nato potrdi diagnozo. Za zdravljenje astme obstajajo učinkovita zdravila, za KOPB pa ne. Edina stvar, ki bolezen zaustavi na obstoječi stopnji, je opustitev kajenja.

Zgodnje odkrivanje zelo pomembno

"Dobro bi bilo, če bi KOPB odkrivali v prvi in drugi stopnji, ko ljudje še nimajo težav, da bi še pravočasno nehali kaditi. V tretji in četrti fazi bolezni je bolnikovo stanje slabo, veliko je poslabšanj, ki zahtevajo sprejem v bolnico tudi petkrat na leto ali več, kar družbo zelo veliko stane, poleg tega pa je tudi dokaj neuspešno. Smrtnost med temi bolniki je zelo visoka," razlaga dr. Planinec.

Tudi bolnikom s KOPB mora splošni zdravnik povedati vse o bolezni, bolnik pa mora upoštevati zdravnikova navodila in se izogibati dejavnikom tveganja, ki povzročajo poslabšanja. Tak dejavnik je na primer zadrževanje v prostorih, kjer je veliko ljudi. Obenem naj bi bil splošni zdravnik bolniku s KOPB vedno na voljo tudi za telefonski posvet ali ga obišče na domu, če bolnik ne more na redni pregled sam. Bolniki s KOPB so v fazi poslabšanja, ko komaj dihajo, zelo slabo samostojno gibljivi. Zdravnik bolniku s KOPB svetuje tudi cepljenje proti gripi in pnevmokokni pljučnici. Ta ukrep je zelo pomemben. Tako bolnikom z astmo kot bolnikom s KOPB splošni zdravnik priporoči tudi včlanjenje v Društvo pljučnih bolnikov, kjer bolniki dobijo še več informacij o svoji bolezni in njenem zdravljenju ter medsebojno izmenjujejo izkušnje.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd