Kako pravilno vdihujemo zdravila pri astmi?

  • četrtek, 04. maj 2006
(Foto: Jupiterimages)

Zdravje pljuč - astma in KOPB

Znaki in simptomi astme, kot so težko dihanje, tiščanje v prsnem košu, piskanje v prsih in kašelj, so posledica vnetja v dihalnih poteh. Vnetje je pri nezdravljeni bolezni stalno. Z zdravili, ki jih danes uporabljamo za zdravljenje te bolezni, je astma povsem obvladljiva bolezen. Bistvo zdravljenja je v dolgotrajnem zdravljenju vnetja in hitrem ukrepanju na začetku poslabšanj.

Zdravljenje z zdravili v obliki inhalacij je varno in učinkovito. Zdravilo vstopi neposredno na mesto delovanja, zato deluje hitreje in učinkoviteje. Zadostujejo manjši odmerki zdravila kot pri tabletah, zato imajo tudi manj neželenih učinkov.

PRŠILNIK

Kako deluje?
Ob sprožitvi pršila se mešanica delcev zdravila in pogonskega plina iz šobe na pršilnikovem dnu razprši s hitrostjo 100 km/h. Samo tako lahko pršeči delci med vdihovanjem dosežejo mesto, kjer naj delujejo, torej tudi najmanjše dihalne poti v pljučih. Če želimo pršilnik uspešno uporabljati, je potrebna dobra usklajenost med sprožitvijo in vdihom.

Uporaba pršilnika brez podaljška
Večina šolarjev je nesposobna dobro uskladiti sprožitev pršilnika in vdih, vendar jim kljub temu dovolimo, da vdihujejo zdravila, vendar samo olajševalec. Pršilnik nosijo s sabo v šolo in iz njega vdihnejo pred telovadbo ali kadar jih preseneti poslabšanje bolezni. Ker zdravilo jemljejo samostojno, moramo biti pozorni na to, koliko ga porabijo. Velika količina porabljenega olajševalca namreč pomeni, da je vnetje močno in astma slabo zdravljena. Če otrok porabi ves pršilnik olajševalnega zdravila v enem mesecu, to pomeni, da je zaradi astme življenjsko ogrožen.

NAVODILO ZA VDIHOVANJE IZ PRŠILNIKA BREZ PODALJŠKA

1. Odstranite zaščitni pokrovček in pretresite pršilnik.
2. Pršilnik podržite približno 5 centimetrov stran od odprtih ust in izdihnite do konca mirnega izdiha.
3. Začnite s počasnim in globokim vdihom in takoj za tem pritisnite na pršilnik. Vdih začnite pred pritiskom na pršilnik, zato da se vzpostavi tok zraka, ki zanese delce zdravila v pljuča. Vdih naj bo počasen in globok; traja naj približno 5 sekund.
4. Po koncu vdiha zadržite dih približno 10 sekund. V tem času se delci aerosola sesedejo na sluznico dihal. Če bi vdihu takoj sledil izdih, bi velik del zdravila, ki je prispel v pljuča, izdihnil.

Pri tej tehniki je ključna dobra usklajenost vpiha in vdiha, saj je v nasprotnem primeru izguba zdravila zelo velika.
Tehnika je primerna za večje šolarje in mladostnike ter odrasle.

Česa ne smemo storiti?

  • Pršilnika ne smemo vstaviti naravnost v usta, ker se večji del odmerka zdravila zaradi prevelike hitrosti oprime zadnje stene žrela in tako ne pride v pljuča.
  • Če zdravnik predpiše več vpihov istega zdravila, nikoli ne vdihnemo vseh hkrati, saj mora med enim in drugim vpihom istega zdravila miniti vsaj ena minuta, kolikor traja, da se zdravilo in potisni plin v pršilniku pomešata v ustreznem razmerju.
  • Ne vdihnite iz pršilnika, ne da bi prej odstranili zaščitni pokrovček ter dobro pretresli pršilnik. Ko temeljito pretresemo pršilnik, se potisni plin in zdravilo premešata v pravilnem razmerju.
  • Ne vdihnite prehitro. Vdih naj traja 5, pri otroku pa vsaj 3 sekunde.
  • Če zdravnik predpiše olajševalna in protivnetna zdravila, ne pozabite na pravilni vrstni red vdihovanja. Vedno najprej vdihnite olajševalno zdravilo, ki odpre dihalne poti, počakajte 20 minut, da doseže največji učinek, in šele nato vdihnite protivnetno zdravilo.
Članek se nadaljuje »


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki