Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Astma in nosečnost


(stran 2 od 2)Dodatni pregledi v nosečnosti

Dr. Pušenjak razlaga, da redni pregledi astmatičnih nosečnic vsebujejo še nekatere dodatne preglede, ki jih zdrave nosečnice ne opravijo. Na vsakem pregledu je priporočljiva kontrola dihalne funkcije. To je možno opraviti z merjenjem vrednosti PEF in s spirometrijo, vrednosti PEF pa lahko nosečnica meri tudi sama doma s priročnim merilnikom. To je pomembno, ker so številni dihalni parametri vezani na nosečnost, nekateri pa na astmo. Meritve dihalne funkcije so nujne, če želimo pravočasno zaznati napovedujoče se poslabšanje astme in če želi zdravnik pravočasno predpisati ustrezne odmerke protiastmatičnih zdravil.

Ginekolog nadzira razvoj ploda z ultrazvokom, med pregledom pa je pozoren predvsem na zgodnje znake zastoja rasti. Poleg ultrazvoka je v zadnjem trimesečju nosečnosti pomemben diagnostični instrument CTG, s katerim nadzira plodovo kondicijo. V zadnjem trimesečju priporočajo nosečnici tudi štetje števila plodovih gibov, ki naj jih bo v času, ko je budna, vsaj deset. To je znak, da se plodu dobro godi.

Porod poteka normalno

Porod je za vsako žensko velik psihofizični napor, a če ima porodnica urejeno astmo, ga prestane brez posebnosti. Med porodom po besedah dr. Pušenjaka večinoma ne potrebuje dodatnega kisika ali višjih odmerkov protiastmatičnih zdravil. V trinajstih letih dela v največji porodniški ustanovi v Sloveniji še ni imel priložnosti, da bi srečal nosečnico z astmatičnim napadom med porodom. Torej je ta pojav redek.

Vendar pozor, če ...

Astma v nosečnosti torej ni problem, če je urejena. Kljub temu mora vsaka nosečnica z astmo vedeti, da se nikoli ne sme obotavljati z obiskom pri zdravniku, če opazi, da ob poslabšanjih zdravilo ne prinese hitrega izboljšanja, da izboljšanje ni trajno, da se njeno stanje še poslabša, če ima hujši napad ali če opazi, da se plod opazno manj giba.

Ključno je, da nosečnica redno jemlje zdravila po zdravnikovih navodilih.

Nosečnica z astmo mora vedeti tudi naslednje:

  • Cepljenje proti gripi - priporočljivo je za nosečnice, pri katerih poslabšanja sprožijo okužbe, ni pa primerno za nosečnice z astmo, ki so alergične na jajca. Cepijo se lahko po prvih treh mesecih nosečnosti.
  • Telesna dejavnost - ta je za nosečnice načeloma zelo priporočljiva, vendar pri bolnikih z astmo lahko sproži bronhospazem ali zoženje dihalnih poti ter dihalno stisko, ki po težjih naporih lahko traja tudi do 60 minut. Astmatične nosečnice se lahko ukvarjajo s telesno vadbo, vendar le pod nadzorom zdravnika. Priporočljivo je, da se pred vadbo počasi in temeljito ogreje, po končani vadbi pa se postopoma ohladi in da v zimskem času telovadi v ogrevanih prostorih.
  • Dim - plod je lahko izpostavljen kajenju že v maternici, bodisi zaradi kajenja matere ali zaradi kajenja drugih v prostoru, kjer biva nosečnica. Tveganje za "nenadno smrt v zibki" je pri materah kadilkah trikrat večje kot pri nekadilkah.

Nosečnice kadilke se izpostavljajo povečanemu tveganju za nenadno poslabšanje astme v nosečnosti. To lahko pomembno zmanjša oskrbo ploda s kisikom in povzroči trajne okvare, zlasti pri plodu, ki ima že pred tem povečano koncentracijo karboksihemoglobina zaradi materinega kajenja.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd