Astma in nosečnost

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., spec. ginekolog
mag. Stanko Pušenjak, dr. med., spec. ginekolog (Foto: Diana Anđelić)

Astma mora biti nadzorovana

Ko ženska z astmo zanosi, naj bo njena bolezen v najboljšem možnem stanju. V nosečnosti je telo pod veliko večjimi obremenitvami kot sicer, saj mora oskrbovati s kisikom tudi razvijajoči se zarodek in pozneje plod. Dober nadzor nad astmo dosežemo z izogibanjem sprožilcem napadov in z rednim jemanjem zdravil, kar pri večini nosečih žensk z astmo seveda zbuja skrbi in negotovost zaradi morebitnih vplivov zdravil na nerojenega otroku.

Mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar iz ljubljanske Ginekološke klinike, pravi, da bi se morala vsaka nosečnica z astmo zavedati, da je tveganje zaradi nenadzorovane astme veliko večje, kot je tveganje, da bi zdravila proti astmi kakorkoli škodovala nerojenemu otroku.

Oskrba s kisikom mora biti popolna

Kot pojasnjuje sogovornik, nosečnica diha za dva, zato je pomembno število astmatičnih napadov karseda zmanjšati ali povsem odpraviti. Med astmatičnim napadom se namreč količina kisika v krvi lahko zmanjša tudi za polovico, zaradi česar pomanjkanje utrpi tudi plod. Pomanjkanje kisika lahko pri plodu povzroči težke in nepopravljive razvojne napake, ki se odražajo predvsem na možganih, zato je nadvse pomembno, da je plod ves čas oskrbovan s kisikom.

Smiselno je, da se bolnica z astmo pred zanositvijo posvetuje s svojim ginekologom in z zdravnikom, ki vodi njeno osnovno bolezen. Že pred spočetjem naj bo njena bolezen karseda urejena in nadzorovana. Statistika namreč kaže, da nosečnice z urejeno astmo nimajo nič več zapletov v nosečnosti in med porodom kot druge nosečnice. Velja pa nasprotno: če zanosi ženska z neurejeno astmo, lahko doživi vrsto težkih zapletov, med katerimi dr. Pušenjak omenja predvsem prezgodnji porod, rojstvo otroka s prenizko porodno težo ali življenjsko ogrožajočo preeklampsijo (nevarno zvišanje krvnega tlaka ter navzočnost beljakovin v urinu).

Zanimivo je, razlaga sogovornik, da se tretjini nosečnic z astmo stanje celo izboljša, tretjini poslabša, pri tretjini pa ostane nespremenjeno.

Na preglede po programu

Čeprav je astma kronična bolezen, nosečnice z astmo ne potrebujejo dodatnih pregledov pri ginekologu, če je njihova astma pod nadzorom. Zagotovo pa je med nosečnostjo smiselno, da ginekolog sodeluje s pulmologom, ki vodi astmo pri nosečnici. Kot smo že napisali, je večina zdravil proti astmi varnih tudi za nosečnice. Med nosečnostjo praviloma ni treba spreminjati odmerkov protiastmatičnih (protivnetnih) zdravil, razen če se izkaže, da se je astma poslabšala prav med nosečnostjo. Nujno je, poudarja dr. Pušenjak, da se nosečnica izogiba vsem situacijam in okoliščinam, ki utegnejo sprožiti poslabšanje astme. To so alergeni in vsi nealergični sprožitelji, zlasti virusne okužbe in suh, mrzel zrak. Astma pri nosečnici je dobro nadzorovana, če je nosečnica ves čas normalno dejavna in nima izraženih simptomov astme, če se ponoči ne zbuja zaradi oviranega dihanja in kašljanja, vrednosti PEF pa so ves čas v mejah normale.

Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki