Zdravila za zdravljenje astme

  • sreda, 06. avgust 2003
(Foto: Jupiterimages)

Protivnetna in olajševalna zdravila

Astma je dinamična bolezen, ki pri vsakem bolniku poteka nekoliko drugače. Obolenje zahteva redno in dolgotrajno zdravljenje s protivnetnimi zdravili. Zdravila namreč delujejo samo, dokler jih otrok jemlje. Zdravil, ki bi vnetje zaradi astme odpravila v nekaj mesecih, namreč še ne poznamo. Astma se občasno poslabša, največkrat zaradi okužbe z respiratornimi virusi, stika z alergeni dlakavih živali, pelodov, pršice, plesni ali cigaretnega dima, napora, močnega čustvenega razburjenja, vpliva dražečih snovi in nekaterih zdravil. Težko dihanje, piskanje, kašelj in občutek stiskanja v prsih so znaki poslabšanja; največkrat so posledica vnetja, krčenja mišic v steni dihalnih poti ter povečanega izločanja sluzi. Poslabšanja astme zdravimo z olajševalnimi zdravili, ki otroku olajšajo dihanje, vendar pa to niso zdravila za zdravljenje astme v pravem pomenu besede.

Zdaj so v uporabi zdravila, ki jih bolnik vdihava, če je treba, pa jih jemlje tudi v obliki tablet ali injekcij. Zdravila za zdravljenje in obvladovanje astme je treba jemati v obliki inhalacij in delujejo samo, če jih otrok pravilno vdihne. Od tehnike vdiha je odvisna tudi količina zdravila, ki doseže otrokove dihalne poti. Zdravila so v obliki aerosola s potisnim plinom v pršilniku ter v obliki prahu v diskusu in turbohalerju.

Za nadzor nad boleznijo sta na voljo dve vrsti zdravil, ki se razlikujejo po delovanju, in sicer:

1. PROTIVNETNA ZDRAVILA za dolgotrajno zdravljenje vnetja v dihalnih poteh,
2. OLAJŠEVALNA ZDRAVILA za lajšanje simptomov poslabšanja astme.

PROTIVNETNA ZDRAVILA

Protivnetna zdravila, kot pove že ime, zdravijo vnetje v dihalnih poteh. Delujejo, dokler jih dajemo, zato je zdravljenje dolgotrajno. Hudo vnetje omilijo, pozneje pa imajo tudi preventivni učinek, saj preprečujejo poslabšanja, čeprav je bolnik v stiku s sprožilnim dejavnikom. Največji učinek dosežejo po približno mesecu dni od začetku jemanja.

Najmočnejša zdravila proti astmatskemu vnetju so glukokortikoidi, katerih učinki so naslednji:
- preprečijo oziroma zmanjšajo število hudih poslabšanj,
- zmanjšajo dnevne in nočne simptome astme,
- pomembno vplivajo na rast pljučne funkcije pri otroku,
- zmanjšajo bronhialno preodzivnost,
- preprečujejo razvoj nepopravljivih strukturnih sprememb dihalnih poti.

Inhalacijski glukokortikoidi so v majhnih odmerkih varno zdravilo. Resda utegnejo povzročiti lokalne neželene učinke, zlasti hripavost, vendar ta mine in ne povzroči škode na glasilkah. Pri bolnikih, ki ne uporabljajo podaljška za vdihovanje in si po vdihovanju ne sperejo ust z vodo, se lahko v ustih pojavijo glivice.

Glukokortikoidi v obliki tablet so zdravila, ki jih zdravnik predpiše ob hudem akutnem poslabšanju astme. Razen v primeru zelo hude oblike astme to niso zdravila, ki bi jih uporabljali za dolgotrajno zdravljenje, saj imajo v nasprotju z inhalacijskimi glukokortikoidi pomembne neželene stranske učinke.

Novejša zdravila za zdravljenje astme so antagonisti levkotrienskih receptorjev, ki dopolnjujejo učinek glukokortikoidov. So v obliki tablet in delujejo proti levkotrienom, ki se sproščajo iz protivnetnih celic.
Članek se nadaljuje »


Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki