Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zdravniki! Več pozornosti načrtu za samozdravljenje astme


(stran 2 od 2)Zdravstveno osebje

Navedeni odgovori so še zanimivejši v luči odgovorov, ki so jih dali zdravstveni delavci. Ti so menili, da prejema preprečevalec 73 % bolnikov z astmo, navodila o jemanju zdravil pa po njihovem mnenju v celoti spoštuje 59 % bolnikov. Kar 58 % bolnikov lahko dela vse, kar delajo njihovi zdravi vrstniki in samo 23 % bolnikov navaja omejenost pri različnih dejavnostih. Navedli so še, da ima do 35 % bolnikov simptome astme, samo 28 % pa se jih ponoči zbuja. V svojih trditvah so se izrazito zmotili, iz česar sledi, da zdravstveni delavci precenjujejo zavzetost za zdravljenje pri bolnikih z astmo ter obenem podcenjujejo težave, ki jih imajo le-ti zaradi bolezni.

Splošne ugotovitve

Raziskava AIR je prinesla nič kaj spodbudne rezultate. Čeprav so bolniki z astmo pri nas neprimerno bolje opremljeni s protivnetnimi zdravili kot v drugih evropskih državah in ZDA, je zavzetost za zdravljenje majhna, poleg tega imajo bolniki zaradi astme posledično preveč simptomov in težav. Presenetljivo je, da zdravniki bolnikom vse prepogosto ne napišejo načrta za samozdravljenje astme in jih ne oskrbijo z merilnikom PEF. Spodbudno je, da so otroci z astmo bolje oskrbovani in da je njihovo znanje v primerjavi z odraslimi astmatiki občutno boljše.

Raziskava je pokazala, da zdravstveni delavci precenjujejo zavzetost za zdravljenje pri bolnikih z astmo ter obenem podcenjujejo težave, ki jih imajo le-ti zaradi bolezni.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd