Kako živeti z astmo?

(Foto: Shutterstock)

Zgodbe, ki jih piše bolezen

Nika je deklica, stara štiri leta in pol, pri kateri so se prve težave zaradi astme pojavile pred dvema letoma. Kot pravi mamica, so nastopile tako rekoč čez noč. Deklica je sredi noči nenadoma dobila astmatični napad, ki je bil tako hud, da so morali Niko odpeljati v službo nujne pediatrične pomoči. Tam so jo inhalirali in nato poslali domov.

Pihalnik in štetje vdihov

Po tistem je sledilo še nekaj blažjih in en hujši napad. Nika čuti poslabšanja zlasti ob virusnih infekcijah. Takrat kašlja, težje diha in hrope. V takšnih primerih ji starša lajšata težave z ventolinom v obliki inhalacij. Starša sta se seznanila tudi s postopkom merjenja pljučne kapacitete in v ta namen dobila poseben pihalnik, vedno štejeta tudi število vdihov na minuto, ki so ob poslabšanjih močno zvišani (več kot 30 vdihov na minuto).

Raziskava

Nekaj mesecev po tem, ko so Niki zdravniki postavili diagnozo, so jo na Pediatrični kliniki v Ljubljani vključili v mednarodno raziskavo, v kateri so želeli preizkusiti delovanje novega zdravila proti astmi. Raziskava, v katero je bilo vključenih 5000 otrok, je trajala eno leto, v tem času pa je polovica otrok vsak dan vzela po eno tabletko novega zdravila, druga polovica pa po tabletko placeba. Nikina mamica pravi, da še ne ve, v kateri skupini je bila Nika, vsekakor pa so dekličine težave ob poslabšanjih izzvenele tako rekoč čez noč.

Alergije

Niki so na Pediatrični kliniki opravili alergološke teste, ki so pokazali, da je alergična na pršico, testi na pelode trav in nekatere vrste hrane (jajca, kravje mleko, arašidi ...) pa so bili negativni.

Med posameznimi poslabšanji Nika ne čuti težav in živi povsem normalno. Obiskuje vrtec, kjer se vključuje v vse dejavnosti, v popoldanskem času pa enkrat na teden hodi k telovadbi, pozimi smuča in je tudi sicer telesno zelo dejavna.

Brez preprog, zaves in pršic

Ker je za astmatike zelo pomembno, da iz njihove bližine odstranimo vse sprožilce napadov, sta Nikina starša dobila podrobna navodila, kako naj uredita stanovanje, ki bo primerno za življenje astmatičnega otroka. Iz stanovanja sta odstranila vse velike preproge, po tleh je parket, težkih zaves ni v nobenem prostoru. Kupila sta posebno medicinsko vzmetnico in posteljnino, namenjeno ljudem, ki so alergični na pršico.

Nika ve

Nika je kljub svoji mladosti zrela deklica, ki svojo bolezen razume in ve, zakaj so potrebne inhalacije, ko ima težave. Zdaj zna tudi sama pravilno uporabljati masko in mamico pravočasno opozori, kdaj težje diha in je potrebna terapija z ventolinom.
Članek se nadaljuje »


Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki