Kronična obstruktivna pljučna bolezen

(Foto: Jupiterimages)

V jeseni življenja

Ali kašljate večino dni v letu? Pogosto izkašljujete? Se pri telesnih obremenitvah hitreje zadihate od vrstnikov? Kadite vsaj deset let? Ste starejši od štirideset let? Če ste vsaj na tri vprašanja odgovorili pritrdilno, je čas, da obiščete osebnega zdravnika ter opravite spirometrijo oziroma izmerite pljučno delovanje. Jutranji kašelj, izkašljevanje in težka sapa so namreč znaki kronične obstruktivne pljučne bolezni, za katero velja, da si jo "prikadite". Kajenje je namreč njen najpogostejši vzrok. Zato je najučinkovitejša preventiva nikoli začeti kaditi, kadilci pa z opustitvijo kajenja preprečijo napredovanje bolezni v hudo invalidnost.

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) se lahko razvije tudi zaradi dolgotrajne izpostavljenosti velikim količinam dražljivcev v zraku, na primer na zelo zaprašenih delovnih mestih, vendar je najpogostejši vzrok kajenje cigaret. Cigaretni dim škoduje vsem delom pljuč. V velikih sapnicah (bronhijih) se pomnožijo celice, ki izločajo sluz, zato kadilci pogosto kašljajo in jo izkašljujejo. Poleg tega cigaretni dim sproži brazgotinjenje malih, perifernih bronhijev, ki se zožijo. Zožene sapnice ovirajo pretok zraka v pljučih, prihaja do zapore bronhijev in do vse težje sape.

Cigaretni dom okvari tudi pljučne mešičke, ki razpadajo, namesto njih pa nastajajo večje zračne votline – pljučni emfizem. KOPB se razvija počasi, bolniki jo zaznajo šele po dvajsetih do tridesetih letih kajenja škatlice cigaret na dan. Pri intenzivnejšem kajenju se bolezen pojavi hitreje. Znaki KOPB so kašelj, izkašljevanje in težka sapa med telesno obremenitvijo. Tako kot se bolezen običajno razvija počasi, tudi težka sapa napreduje počasi in kadilec dolgo ne ve, da je zbolel, ampak svoje težave pogosto pripisuje slabi telesni pripravljenosti. To je delno res, vendar je glavni razlog za težko sapo okvara pljuč in ne slaba telesna pripravljenost.

Kašelj in težka sapa

"Prva znaka, ki opozarjata na razvoj KOPB, sta jutranji kašelj in izkašljevanje. Hujše težave večinoma nastopijo šele po 50. letu starosti. Bolniki čutijo vse težjo sapo, občasno jim piska v prsih in izkašljujejo gost izmeček. Takrat se šele odločijo za prvi pregled pri zdravniku. Žal se zanj odločijo prepozno. Zaradi počasnega in zahrbtnega razvoja KOPB največkrat ugotovimo zelo pozno.

Bolniki se sicer zavedajo svoje bolezni, vendar poiščejo zdravniško pomoč šele tedaj, ko so že pljučni invalidi," je dejal specialist internist z Bolnišnice Golnik, Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije, profesor dr. Stanislav Šuškovič, dr. med.. V Sloveniji ni registra o bolnikih s KOPB, domnevno naj bi jih bilo med 50.000 in 100.000. Skrbi podatek, da v Sloveniji zaradi posledic kajenja umre od 3000 do 4000 kadilcev na leto, od tega 600 zaradi KOPB.

Za to boleznijo zboli vsak deseti kadilec! Poleg dejstva, da bolniki obiščejo zdravnika, ko je bolezen že zelo napredovala in jo zato pozno odkrijejo, je tudi ozaveščenost ljudi o njej še zelo nizka. Kot je poudaril dr. Šuškovič, je prva težava pozno odkritje bolezni, druga pa opustitev kajenja, saj dolgoročno preneha kaditi samo kakih 20 odstotkov bolnikov. Večina bolnikov kadi tudi med boleznijo!

Članek se nadaljuje »


Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki