Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kronična obstruktivna pljučna bolezen


(stran 3 od 3)

Opustitev kajenja

"Poleg opustitve kajenja naj bodo bolniki čim več na čistem zraku. Priporočljivo je, da jedo večkrat (šestkrat) na dan manjše količine lahko prebavljive hrane, saj je ohranjanje telesne teže zelo pomembno, nenadno hujšanje pa je lahko zelo zaskrbljujoče," je povedal dr. Šuškovič.

Pri KOPB govorimo o vzdrževalnem zdravljenju, kajti nobenemu zdravilu še ni uspelo upočasniti upadanja pljučne funkcije. Težave, ki se pojavijo v obdobjih med poslabšanji bolezni, umirjajo z bronhodilatatorji – olajševalci, ki širijo zožene sapnice in ublažijo težave, kot je težka sapa med naporom. Delimo jih na simpatikomimetike (kratkodelujoči delujejo 6 ur, dolgodelujoči 12 ur), in na antiholinergike (dolgodelujoči delujejo 24 ur). Kombinirana raba simpatikomimetika in antiholinergika uspešneje izboljšuje KOPB kot posamezni bronhodilatatorji.

Po izsledkih nekaterih raziskav so antiholinergiki učinkovitejši od simpatikomimetikov, zdravniki pa jih priporočajo tudi zaradi njihove varnosti. "Zdravljenje je dobro pričeti z enim zdravilom, na primer antiholinergikom, ki mu v nadaljevanju lahko dodamo tudi simpatikomimetik. Pri bolnikih z zelo oslabelo pljučno funkcijo in pogostimi poslabšanji lahko dodamo še inhalacijski glukokortikoid. Pri bolnikih s KOPB je zelo priporočljivo cepljenje proti gripi in pnevmokoku."

Večina bolnikov med poslabšanjem bolezni potrebuje kisik, nekateri pa trajno zdravljenje s kisikom na domu iz koncentratorjev kisika. Zelo pomembno je tudi, da bolniki dobro obvladajo tehniko uporabe vdihovalnikov s potisnim plinom, kajti v nasprotnem primeru zdravila v njih ne bodo pomagala.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd