Gripa je tu! Kako lahko ukrepamo?

Vročina pri gripi lahko traja več kot pet dni, oslabelost, kašelj, potenje in utrujenost pa tudi nekaj tednov.
Vročina pri gripi lahko traja več kot pet dni, oslabelost, kašelj, potenje in utrujenost pa tudi nekaj tednov. (Foto: Shutterstock)

Ob sumu na gripo pokličite svojega osebnega zdravnika in ne povzročajte nepotrebne gneče v ambulanti.

Gripa (influenca) je virusna bolezen, ki oslabi človeški organizem in traja dlje ter poteka intenzivneje od navadnih virusnih dihalnih okužb. Posledice so lahko hude ali celo usodne.

Bolezenski znaki gripe so bili prvič zapisani že v daljni zgodovini, poimenovali pa so jo Italijani v 15. stoletju – influenza: bolezen, ki prihaja, se izlije od zvezd. Prva večja pandemija (svetovna epidemija) gripe je opisana za leto 1580, zelo odmevna pa je bila španska gripa iz leta 1918, ki je zahtevala več smrtnih žrtev kot prva svetovna vojna.

Vsako leto znova

Gripa se pojavlja vsako leto in poteka v nenadnih epidemijah (na severni pol­obli v zimskih mesecih). Ob epidemiji lahko zboli celo do 40 odstotkov prebivalcev, na posteljo pa nas priklene za sedem dni. Prenaša se kapljično – s kašljanjem, kihanjem, govorjenjem in s posrednim stikom, tudi prek predmetov (prek delovnih površin, kljuk na vratih, telefonske slušalke). Značilnost virusa gripe je, da se nenehno spreminja (njegov genski material!).

Znaki in potek gripe

  • Buren začetek z zmerno do visoko telesno temperaturo, mrzlico, kaš­ljem, bolečinami v mišicah hrbta in nog, glavobolom.
  • Vročina lahko traja več kot pet dni, oslabelost, kašelj, potenje in utrujenost pa tudi nekaj tednov.
  • Bolniki večinoma popolnoma ozdravijo z izjemo takih, ki imajo pridružene bolezni oziroma se pri njih razvijejo še pljučnica (to je tudi najpogostejši vzrok smrti, ko govorimo o zapletih), bronhitis, vnetje sinusov, srednjega ušesa ali srčne mišice, se pojavijo ledvične težave in seveda poslabšanje že znanih kroničnih bolezni (srca, dihal, ledvic).
  • Počitek je odločilnega pomena. Če zbolite, ostanite doma! Veliko pijte, po potrebi vzemite sredstvo proti zvišani telesni temperaturi in bolečinam.

Preventiva

  • Izogibajte se stikom in gneči, umivajte si roke, če skrbite za bolnika z gripo, uporabljajte masko, očala, rokavice.
  • Nosečnice in otroci ne sodijo v bližino bolnika z gripo.
  • Množično cep­ljenje
  • Kašljajte v robček ali rokav, ne v roke, saj se boste z njimi dotikali drugih predmetov ali se rokovali. Virus lahko preživi na površini več ur.
  • Skupne bivalne prostore večkrat na dan prezračite.
  • Antibiotiki ne uničijo virusov in jih nima smisla jemati za vsak primer.

Zdravila in cepljenje proti gripi

Farmacevtska industrija je v zadnjih letih izdelala številne pripravke za preprečevanje gripe in dve zdravili za zdravljenje. Pomembno je, da se zdravljenje s tema zdraviloma začne v 48 urah po pojavu bolezenskih znakov, čeprav s tem ne skrajšamo bistveno trajanja bolezni. Zdravili tudi nista nadomestilo za cepljenje proti gripi.

Cepljenje proti virusu gripe nam daje dolgotrajnejšo (sezonsko, približno pol leta) zaščito in preprečuje, da bi se virus gripe širil z osebe na osebo. Priporočamo ga vsem ljudem, ki si želijo zmanjšati nevarnost za okužbo z virusom, še posebej pa kroničnim bolnikom (sladkornim bolnikom, bolnikom s kroničnimi boleznimi dihal in obtočil), bolnikom z rakom in med imunosupresivnim zdravljenjem, zdravstvenim delavcem, starejšim od 65 let, osebam v poklicih, kjer je v ospredju delo z ljudmi, in ob stikih po domovih bolnikov s tveganimi stanji (na primer svojci bolnika z rakom), tudi nosečnicam. Bolj ogroženi so tudi majhni otroci.

Cepljenje proti virusu gripe je samoplačniško. Letos pa ZZZS krije celotne stroške cepljenja proti gripi vsem osebam nad 65 let, nosečnicam in kroničnim bolnikom.

Epidemija gripe

Ob epidemiji gripe in v obdobju povečane pogostosti preostalih virusnih okužb nastaja velika, največkrat nepotrebna in nesmiselna gneča v ambulantah družinskih zdravnikov. Zato zdravniki priporočamo, da oboleli zaradi prehlada ali gripe ostanejo v bolniškem staležu vsaj nekaj dni in ob sumu na bolezen takoj pokličejo svojega osebnega zdravnika, mu opišejo potek bolezni in ga obvestijo o morebitnih drugih sočasnih težavah. Bolniki naj prvi dan ne zapuščajo doma (razen če so že znani kronični bolniki s hudo srčno, pljučno ali kako drugo boleznijo in morajo takoj k zdravniku). Tudi otroci z zvišano telesno temperaturo naj ne obiskujejo vrtcev in šol.

Zaplet pri gripi je lahko pljučnica

Ob gripi se kot najpogostejši zaplet pojavlja pljučnica. Bolezenski znaki, ki jo spremljajo, so kašelj, zvišana telesna temperatura, mrzlica, oslabelost. Lahko je smrtno nevarna, izraziteje pri bolnikih z večjim tveganjem – otrocih, mlajših od dveh let, odraslih nad 50 let, bolnikih s pridruženimi boleznimi.

V grobem pomeni pljučnica okužbo pljuč, in sicer najpogosteje s pnevmokoki. Okužba s pnevmokoki lahko pripelje tudi do vnetja srednjega ušesa, meningitisa, bakteriemije in, kot omenjeno, do pljučnice (60 odstotkov vseh pridobljenih pljučnic pri sicer zdravih osebah). Pnevmokok »naseljuje« nosno-žrelno sluznico in ponavadi ne povzroča bolezenskih znakov. To imenujemo »no­silstvo« – v predšolskem obdobju je lahko takih nosilcev več kot polovica otrok, pri odraslih pa od pet do deset odstotkov, pogosteje kadilci in kronični bolniki. Streptokoki se prenašajo kapljično in prek tesnih stikov, njihova rezistenca proti antibiotikom pa je velika.

Pred okužbo s pnevmokoki se zaščitimo s cepljenjem. V Sloveniji imamo na voljo tri cepiva – 10-valentno konjugirano cepivo (za otroke od šest tednov starosti do pet let), 13-valentno konjugirano cepivo (za otroke od šest tednov in za odrasle) in 23-valentno polisaharidno cepivo (od starosti dveh let).

Osnovno zdravstveno zavarovanje krije cepljenje proti pnevmokokom vsem otrokom od šest tednov do pet let starosti (rojenim od oktobra 2014) v rednem priporočenem oziroma neobveznem programu cepljenja s konjugiranim cepivom ter otrokom od dveh let starosti z določeno zdravstveno indikacijo (širše indikacije) in odraslim do 25. leta z določeno zdravstveno indikacijo (širše indikacije) s polisaharidnim cepivom.

Nadalje zdravstveno zavarovanje krije stroške cepljenja proti pnevmokoknim okužbam v celoti (obe vrsti cepiva) le pacientom z določeno ožjo zdravstveno indikacijo (ob odstranitvi vranice, presaditvi kostnega mozga, likvorfistuli, polževem vsadku, okrnjeni imunosti pri nekaterih boleznih in stanjih). Vsi drugi so samoplačniki. Posvetujte se z osebnim zdravnikom, ali bi se ob cepljenju proti gripi hkrati cepili tudi proti pnevmokoku.
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki