Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Astma: Je popoln nadzor možen?


(stran 2 od 2)

Kako dober je vaš nadzor nad astmo?

"Vprašalnik o nadzoru astme" (ACT) je klinično preverjena metoda za ocenjevanje nadzora nad astmo, ki je namenjena vsem bolnikom z astmo, starejšim od dvanajst let. Rešite enostaven vprašalnik s petimi vprašanji, ki vam bo omogočil hitro oceno tega, kako dober je vaš nadzor nad astmo. Če ta ni najboljši, se oglasite pri pulmologu.

Če dosežete 25 točk, imate popoln nadzor nad astmo. Če ne dosežete POPOLNEGA NADZORA, zlasti če dosežete manj kot 20 točk, je priporočljivo obiskati zdravniško ordinacijo in se pogovoriti z zdravnikom, kako je možno izboljšati obstoječe stanje oziroma doseči popoln nadzor nad astmo. Preverjanje z vprašalnikom je priporočljivo izvajati vsak mesec, saj lahko bolnik le tako dejansko spremlja nadzor nad astmo.

1. Koliko časa vam je v zadnjih štirih tednih astma onemogočala, da bi v službi, šoli, na univerzi ali doma izvajali svoje običajne dejavnosti?
a) ves čas 1 b) večino časa 2 c) nekaj časa 3 d) malo časa 4 e) nič časa 5

2. Kolikokrat ste v zadnjih štirih tednih imeli kratko sapo?

a) več kot enkrat na dan 1 b) enkrat na dan 2 c) od tri- do šestkrat na teden 3 d) od enkrat do dvakrat na teden 4 e) nikoli 5

3. Kolikokrat v zadnjih štirih tednih so vas ponoči ali zgodaj zjutraj prebudili simptomi astme (piskanje, kašelj, dušenje, stiskanje ali bolečina v prsih)?

a) štiri ali več noči na teden 1 b) od dve do tri noči na teden 2 c) enkrat na teden 3 d) enkrat ali dvakrat na mesec 4 e) nikoli 5

4. Kolikokrat ste v zadnjih štirih tednih uporabili olajševalec v pršilu ali inhalacijo (kot so Ventolin, Berotec in Berodual)?

a) trikrat ali večkrat na dan 1 b) enkrat ali dvakrat na dan 2 c) dvakrat ali trikrat na teden 3 d) enkrat na teden ali redkeje 4 e) nikoli 5

5. Kako bi ocenili svoj nadzor nad astmo v zadnjih štirih tednih?

a) sploh nisem imel/a nadzora 1 b) slab nadzor 2 c) dokaj dober nadzor 3 d) dober nadzor 4 e) popoln nadzor

Seštejte točke in preverite, kako dobro ste nadzirali svojo astmo v minulih štirih tednih.

Rezultati:

25 točk: Čestitamo! V zadnjih štirih tednih ste imeli POPOLN nadzor nad astmo. Niste imeli simptomov in astma vas ni omejevala. Če se stanje spremeni, obiščite svojega zdravnika ali medicinsko sestro.

Od 20 do 24 točk: Dobro vam gre! V zadnjih štirih tednih ste imeli DOBER nadzor nad astmo, ne pa tudi popolnega. Vaš zdravnik ali medicinska sestra vam morda lahko pomaga doseči POPOLN nadzor.

Manj kot 20 točk: NISTE IMELI NADZORA nad astmo. Vaš zdravnik ali medicinska sestra vam lahko pomagata z nasveti, ki vam bodo pomagali izboljšati nadzor nad astmo.

Imejte svoj Everest ...

...  je prepričan Mogens Jensen, danski učitelj, prvi človek, ki se je kljub astmi skušal brez pomoči dodatnega kisika povzpeti na najvišjo goro sveta. Drzni načrt mu je 400 metrov pred vrhom prekrižalo izredno slabo vreme. Kljub temu je njegov dosežek brez primere in svetel zgled za vse bolnike z astmo. "Morda ne bodo šli zares na Mount Everest, toda to ni pomembno. Everest naj simbolizira najdrznejše sanje, ki jim mora slediti, ne glede na bolezen. Astma ne sme nikomur preprečiti, da bi počel in izpolnil to, kar si najbolj želi. Meni ni, torej ni razloga, da bi še komu drugemu," navdušeno pripoveduje jekleni in neomajni Danec.

Na Mount Everest, kjer je na voljo le še 30 odstotkov običajne vrednosti kisika, se je odpravil, ker je tako čutil. Že kot otroka so ga vzgajali, da ne sme nikoli priznavati telesnih omejitev ter si prizadevati za uresničevanje na videz še tako norih želja, sanj in načrtov. Priznava, da se je hotel tudi dokazati pred drugimi.

Da ima astmo, je izvedel pred približno sedmimi leti. Takrat se je moral odločiti, ali bo dovolil, da mu bo bolezen krojila življenje ali pa, nasprotno, da bo sam nadzoroval bolezen. Odločil se je za drugo možnost. 

"Po poklicu sem učitelj in v šoli sem videl veliko otrok z astmo, ki so bili prepričani, da telesna vadba zanje ni primerna, starši pa so jih pri tem prepričanju še podpirali. S svojim dejanjem sem poskušal postaviti zgled tudi njim in jih prepričati, da lahko človek z astmo udejanji vse svoje želje, naj so še tako neverjetne. Če sam lahko prekolesarim pot od Danske do vznožja Mount Everesta in se brez dodatnega kisika povzpnem na vrh gore, kar doslej ni uspelo še nobenemu bolniku z astmo, morda lahko nekateri ljudje to izkoristijo kot spodbudo, da začnejo igrati nogomet ali pretečejo petkilometrski maraton. Če mi uspe to, je moje poslanstvo opravljeno in bom zelo ponosen nase."

Na vrh gore je šel postopoma, z dolgim obdobjem aklimatizacije. Celotna ekspedicija je trajala sedemdeset dni, zato je imel dovolj časa za privajanje. Pri tem je bila seveda − poleg velike volje − ključnega pomena še redna terapija zdravilo. Vsak dan je moral vdihniti preprečevalno in olajševalno zdravilo, s katerim je že doma vzdrževal astmo pod nadzorom. Dvakrat na dan je vzel po en vpih zdravila, kar počne že od trenutka, ko mu je zdravnik postavil diagnozo.

Sporočilo: ne dovolite, da astma nadzira vas vi prevzemite nadzor nad njo! 
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd