Premagajte prehlad v 24 urah

Takoj ko se pojavijo prvi simptomi prehlada, lahko z nekaj ukrepi preprečite, da bi naslednjih štirinajst dni smrkali, kihali in se počutili slabo.
Takoj ko se pojavijo prvi simptomi prehlada, lahko z nekaj ukrepi preprečite, da bi naslednjih štirinajst dni smrkali, kihali in se počutili slabo. (Foto: Shutterstock)

Ne pustite prehladu, da vas premaga. Takoj ko se pojavijo prvi simptomi, lahko z nekaj ukrepi preprečite, da bi naslednjih štirinajst dni smrkali, kihali in se počutili slabo. Samo en dan potrebujete, da prehlad zatrete v kali.

Ko se zbudite, pojdite pod topel tuš

Para in vlaga bosta pomagali očistiti sinuse, tako da boste lažje zadihali. Tudi sicer si lahko čez dan pomagate z inhalacijami, če imate občutek, da težje dihate.

Pred zajtrkom spijte bezgov sirup

Bezgov sirup deluje protivirusno in pomaga imunskemu sistemu, zato si ga ta dan nujno privoščite do trikrat. In še dodaten namig: deluje tudi preventivno, če boste okrog ljudi, ki so že zboleli.


Izpustite kavo in pojejte pravi zajtrk

Jajca vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih naše telo potrebuje, da se bori proti infekcijam, zato si ob prehladu privoščite omleto, ki jo poplaknete z vročim čajem z medom in limono. Med ima vse sposobnosti dobrega sirupa proti kašlju, saj grlo lepo obloži.

Če vam jajca ne dišijo, si lahko privoščite tudi kašo z jagodičevjem, ki vsebuje veliko antioksidantov. Poplaknite jo s kozarcem sveže stisnjenega pomarančnega soka. Čez dan si lahko privoščite močnejše okuse in bolj začinjeno hrano, da spodbujate izločanje sline, kar pomaga pri bolečinah v grlu.

Pomagajte svojemu imunskemu sistemu tudi s sproščanjem

Poslušajte glasbo, meditirajte, odpravite se na sprehod ali pa samo počivajte in odspite kakšno dodatno urico popoldan. Pomembno je, da smo sproščeni, ko se borimo proti prehladu, saj pogosto pozabimo, kako močna je povezava med našo glavo in telesom. Če smo pod stresom in si zvišujemo nivo stresnega hormona kortizola, zmanjšujemo sposobnost telesa, da se bori proti virusom.

Kratek sprehod proti prehladu

Naj vas ne bo strah, da bo lahkoten 20-minutni sprehod poslabšal vaš prehlad. Ravno nasprotno; izboljšal bo vaše razpoloženje in spodbudil delovanje imunskega sistema.

Pojejte solato s čičeriko in bučnimi semeni

Čičerika in bučna semena sta odličen vir cinka, ki spodbuja naravne sposobnosti telesa, da se borijo proti infekcijam in zmanjšujejo vnetja. Nekatere študije so že dokazale, da skrajšamo trajanje in intenzivnost prehlada, če v 24 urah od njegovega začetka zaužijemo cink.

Pijte veliko vode

Hidracija je ključna, ko se borimo proti katerikoli bolezni, saj s tem pomagamo telesu, da lažje odplavlja sluz, ki se nabira v grlu in nosu. Zato ob prehladu vedno popijte več tekočine.

Ne pozabite na beljakovine

Za malico pojejte solato s piščancem, saj bodo beljakovine pomagale skrajšati prehlad. Lahko si pripravite tudi pregovorno čudežno kurjo juhico. Za večerjo si privoščite začinjen kari ali pa čili con carne. Začimbe, kot so česen, čili, ingver, delujejo protivirusno in protibakterijsko. Dodaten plus je tudi to, da je močno začinjena hrana verjetno tista, ki jo tudi edino lahko okušate v tem trenutku.

Redno čistite nos in grlo

To je še posebej pomembno, preden se odpravite v posteljo. Nos si izpirajte s fiziološko raztopino (ki si jo lahko pripravite tudi sami z eno polno čajno žličko soli, ki jo prevremo v litru vode) ter grgrajte slano vodo.

V posteljo do desetih

Sedaj ni čas za posedanje ob televiziji ali da skušate nadoknaditi neprebrane strani v knjigi; vaše telo potrebuje počitek. Za lažje dihanje in posledično tudi spanje si malce dvignite vzglavje.Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki