Šola za zdravljenje astme

(Foto: Jupiterimages)

Viva in Pediatrična klinika Kliničnega centra

Otrok z astmo, je danes lahko zdrav otrok, ki se ukvarja z enakimi dejavnostmi kot njegovi vrstniki brez astme, vendar samo, če je astma dobro vodena. Za uspešno zdravljenje in obvladovanje bolezni pa je ključno sodelovanje staršev in otrok, ki se morajo naučiti, kako astmo zdraviti in obvladovati.V Sloveniji ima astmo približno 15 odstotkov otrok; to je najpogostejša kronična bolezen pri otrocih. Astma je kronično vnetje dihalnih poti, ki je stalno prisotno, torej tudi takrat, ko je otrok zdrav. Zaradi specifičnega astmatičnega vnetja so dihalne poti bolnikov z astmo veliko občutljivejše za dražljaje iz okolja, ki zdravim ne povzročajo nikakršnih težav.
Ker je bolezen kronična, je otrokovo zdravje odvisno predvsem od tega, kako dobro smo naučili starše obvladovati bolezen. Na Pediatrični kliniki v Ljubljani že vrsto let poteka Šola za zdravljenje astme, katere cilj je zdrav otrok z dobro vodeno astmo. Uspešno vodenje bolezni je kombinacija znanja in dobrega sodelovanja med zdravstvenimi delavci ter otroci in starši.

Otrok z dobro zdravljeno astmo bi danes moral biti zdrav otrok, ki se ukvarja z enakimi dejavnostmi kot njegovi vrstniki brez astme. Lahko se ukvarja s športom, ki ga veseli, gre v šolo v naravi in s starši na brezskrbne počitnice. Starši se morajo zavedati, da so omejitve v otrokovem življenju povsem nepotrebne - toda samo, če je astma dobro zdravljena. Slabo vodena astma namreč utegne otroka močno omejevati pri vsakodnevnih dejavnostih. Huda poslabšanja lahko celo ogrozijo otrokovo življenje. Otrok, čigar astma ni pravilno zdravljena, lahko doživi nenadno poslabšanje, to pa utegne povzročiti pravi preplah v družini, ki ne ve, kako pravilno ukrepati.

Slabo razumevanje zdravljenja astme je eden od razlogov za slabo vodeno bolezen. Nepoznavanje bolezni, znakov poslabšanja, neprimerno ukrepanje ob njihovem pojavu, prevelika poraba olajševalnih zdravil, neredno zdravljenje s protivnetnimi zdravili, neurejeno bivalno okolje, predvsem pa nepravilna uporaba pršilnikov in nepravilna tehnika vdihovanja zdravil iz pršilnika, vse to so problemi, ki jih še vedno pogosto srečujemo.

Za uspešno zdravljenje in obvladovanje astme je ključno sodelovanje staršev in otrok, ki se morajo naučiti, kako astmo zdraviti in obvladovati. Prav zato ima šola za samostojno zdravljenje astme najpomembnejšo vlogo pri obravnavi otroka z astmo.

 Cilji, ki jih lahko dosežemo skupaj s starši in otroci, so:

* malo (ali nič) dnevnih in nočnih simptomov bolezni,
* nič ali kvečjemu redka poslabšanja,
* nič nujnih pregledov pri zdravniku v dežurni službi,
* nič omejitev pri dejavnostih, vključno s športom,
* normalna ali skoraj normalna pljučna funkcija,
* zelo majhna poraba (ali nič) olajševalnih zdravil.
Članek se nadaljuje »


Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki