(Foto: Shutterstock)

Nekega deževnega večera je izrazito lepa dama srednjih let domala vdrla v mojo ambulanto. Iz gospe Nine je vela zmeda, njena stiska je bila več kot očitna. V ambulanto so jo pripeljali utrujenost, razdražljivost, brezvoljnost, slaba koncentracija, pogosti prehladi in še in še … Na osnovi prejšnjih zdravniških preiskav se je zdelo, da ni nič narobe. Kmalu sva odkrili, da je eden od ključnih vzrokov za njene težave neravnovesju ščitničnih, nadledvičnih in steroidnih hormonov (progesteron).

Ninina zgodba

Ob prvem srečanju sem opazila bele in koščene drgetajoče prste, ki so se zdeli kot ledene sveče, njen sicer angelski obraz je bil brezbarven; obdajali so ga tanki, ravni lasje brez leska in volumna. Zunanja tretjina obrvi je manjkala, gospa je imela otečen obraz, iz katerega so zevale vdrte oči in pod njimi temni podočnjaki. Po spodnji polovici vratu se je raztezala blaga oteklina v obliki bumeranga, otečeni je imela tudi roki. Koža je bila suha in poroženela. Govorila je počasi in z oklevanjem. Za trenutek se je drget umiril, zato sem gospo Nino prosila, naj si sezuje čevlje in sleče nogavice: tudi gležnji so bili blago otečeni, stopala ploska, podplati porumeneli in poroženeli. Videz koža je govoril o nabiranju odpadnih snovi – odtod otekanje in zabuhlost.

Povedala je, da že prejema zdravila za ščitnico, vendar je bila kljub temu nenehno utrujena, najbolj ob popoldnevih. Poleg tega je bila razdražljiva in jokava, nenehno jo je zeblo. Bila je tudi nespečna, čemur je pripisovala spremenljivo razpoloženja: v slabe pol ure se je lahko iz zabavne in dobrovoljne ženske spremenila v zadirčno, nergavo, zlovoljno in arogantno prepirljivko – vse to brez pravega vzroka. Nastopi, ki so pomemben del njenega dela, so jo utrujali – tudi nasploh ni imela ne volje ne motivacije za delo. Partnerja je odrivala in se ji je gabil, čeprav je enak kot pred leti. Zelo si je želela bližine otroka, vendar jo je utrujal – naporen in odveč ji je postal že po nekaj minutah. Še pred dobrim letom je uživala v družbi, na sprejemih in večernih zabavah, nato se je druženju začela izogibati.

Tudi nakupovanje je ni več zanimalo, čeprav prej s tem ni imela težav. Pogosto je bila bolna: prehlad, ki se prelevi v vnetje sinusov, pogosti izbruhi herpesa, vnetja oči, pogoste izgube glasu, zaprtja, ki se izmenjujejo z drisko. Njeni nohti so bili lomljivi, koža suha, lasje razredčeni in tanki, drobni pigmentni madeži so se kar kopičili, najbolj na zunanji strani rok. Med pogovorom se je težko zbrala in jim ni mogla slediti, pozabljala je imena prijateljev in predmetov. Nenehna utrujenost in otopelost v določenih dneh se je menjavala s kipečo energijo, nato pa se je spet izgubljala v tesnobi, stiskah, nerazumevanju in žalosti. Njen spanec je bil lahen in nemiren, nočnemu znojenju ni bilo konca, zato je morala tudi po petkrat ali šestkrat vstati in se preobleči. Želela je pojasnilo za njeno stanje in vrtinec, v katerem se je znašla.

Težave s ščitnico?

Našteti znaki so kar ponujali diagnoze, ki pa same po sebi ne rešijo ničesar, če si ne ogledamo globlje in širše slike. Pretirane občutljivost na mraz, hladna stopala in roke, mrzla konica nosu, jutranja utrujenost, ki zvečer popusti, upočasnjenost in občasna kompenzatorna hiperaktivnost, ki zakrije utrujenost, slaba koncentracija in zamegljen spomin, jutranja hripavost, bolečine v mišicah in sklepih, jutranja okorelost sklepov, nočni mišični krči, otekline okoli oči in zabuhel obraz zjutraj, suha in porumenela koža na podplatih, krhki lasje in njihovo izpadanje, upočasnjena prebava in nabiranje telesne teže – to so samo nekateri od znakov, ki lahko nastopijo v primeru slabo delujoče ščitnice (vsi ali samo nekateri).

Stanje, ki ga opišemo z besedo hipotiroidizem (slabo delujoča ščitnica), ima v resnici več obrazov: ščitnični hormoni utegnejo biti premalo aktivni, lahko gre za prisotnost »onesposobljenega« T3, ki je posledica stresa. Lahko gre za nezadosten odmerek zdravila ali pa je treba izbrati drugačno zdravilo (kombinacija obeh ščitničnih hormonov). Včasih se vzrok za utrujenost skriva v neubranem delovanju nadledvične žleze.

Je res vse v redu, če so vrednosti v mejah normale?

Čeprav je gospa Nina zatrdila, da so njene vrednosti hormonov v mejah normale, to še ne pomeni, da nima (več) težav, ki jih povzročajo. Četudi so njihove vrednosti v mejah normale, ki je določena po razmerjih Gaussove krivulje, vanjo sodi le kakih 60 odstotkov ljudi, kar pomeni, da je 40 odstotkov ljudi zunaj teh meja. To velja tudi za vrednosti drugih hormonov – podobno je pri večini neravnovesij v telesu. Zato ni odveč pozorno pogledati, kje znotraj teh meja normale se nahajamo.

Pri gospe Nini je šlo za spodnjo mejo, kar je pomenilo, da bi se utegnile te vrednosti kmalu še znižati in pripeljati do bolezni. Te vrednosti so pomenile tudi, da se ni mogla počutiti dobro in da je imela še vedno veliko težav, čeprav po uradnih merilih ni bila bolnica. V medicini mora biti v središču pozornosti človek, zato je nujno prisluhniti njegovim dejanskim težavam, telo vsakogar pa uglasiti po čim bolj naravni poti.
Članek se nadaljuje »


Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki