Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Preverite ščitnico, če ste potrti in se redite


(stran 2 od 2)


Ob simptomih k zdravniku

Vsakdo, ki ima zgoraj naštete simptome, naj obišče svojega osebnega zdravnika, svetuje dr. Gaberšček.

Če bo zdravnik posumil na moteno delovanje ščitnice, bo bolnika poslal v laboratorij, kjer mu bodo izmerili raven TSH v krvi, če ta ni v normalnem območju, pa še raven ščitničnih hormonov. Osebni zdravnik bo v primeru patoloških izvidov bolnika napotil v ambulanto za bolezni ščitnice." Sogovornica nadaljuje, da v ambulanti za bolezni ščitnice pri vsakem bolniku najprej opravijo podroben klinični pregled in ultrazvok ščitnice, po potrebi pa še scintigram ščitnice.

 "Pri tej preiskavi bolniku vbrizgamo v žilo majhno količino izotopa, ki se za kratek čas nabere v ščitnici in oddaja sevanje, tega pa zazna posebna kamera in ga pretvori v sliko. Scintigrafija ščitnice je koristna za opredelitev vozličev v ščitnici. S scintigrafijo odkrivamo tudi avtonomno tkivo. Včasih se tirolog odloči še za punkcijo vozličev v ščitnici. Opravi jo s tanko iglo s pomočjo ultrazvoka. Citolog potem vzorček pregleda in oceni, ali je sumljiv za raka ščitnice."

Zdravljenje odvisno od vrste težav

Zdravljenje ščitnice dandanes poteka na različne načine, ki so seveda odvisni od vrste težav.

Povečana ščitnica – golša
Kot pravi dr. Gaberšček, golš, ki ne povzročajo večjih težav, ne zdravijo. "Če je citološka analiza sumljiva, če golša raste ali povzroča težave na vratu, se odločimo za operacijo. Po posegu morajo bolniki jemati preparat, ki vsebuje tiroksin, in sicer v takšnem odmerku, da se raven TSH normalizira."
Pri tej operaciji sta možna dva zapleta: okvara živca, ki oživčuje glasilke (v tem primeru so bolniki prehodno ali trajno hripavi), in poškodba obščitnic. Pri tej poškodbi mora bolnik prehodno ali trajno jemati preparat vitamina D in kalcij. Zapleta sta zelo redka in se zgodita pri približno enem odstotku bolnikov.

Prešibko delovanje ščitnice – hipotiroza
Zdravljenje prešibkega delovanja ščitnice ali hipotiroze je po besedah dr. Gaberšček enostavno. "Bolniki jemljejo preparat ščitničnega hormona tiroksina v tolikšnem odmerku, da so njihovi izvidi normalni. S takšnim zdravljenjem povsem nadomestimo primanjkljaj. Kakovost življenja je ob urejeni bolezni odlična, simptomi hipotiroze pa med zdravljenjem postopno izginejo."
 
Čezmerno delovanje ščitnice – hipertiroza
Čezmerno delovanje ščitnice (hipertirozo) zaradi bazedovke začnejo zdraviti z zdravili, ki zavirajo tvorbo ščitničnih hormonov. "Raven nam navadno uspe normalizirati v nekaj tednih, zdravljenje pa v večini primerov traja približno dvanajst mesecev. Če nam v tem obdobju ne uspe umiriti bolezni, če nastopijo neželeni učinki zdravil ali če ima bolnik prizadete tudi oči (endokrina orbitopatija), se odločimo za dokončno zdravljenje ščitnice.

Najpreprostejše in najvarnejše je zdravljenje z radioaktivnim jodom. Bolnik ga zaužije v obliki kapsule. Radioaktivni jod se nabere v ščitnici, kjer s sevanjem umiri čezmerno aktivirane celice. Žleza se postopno zmanjša. Po zdravljenju bazedovke z radioaktivnim jodom najpogosteje pride do prešibkega delovanja ščitnice, ki pa ga je veliko laže zdraviti kot premočno delovanje ščitnice. Če jih jemljemo v ustreznem odmerku, zdravila proti prešibkemu delovanju ščitnice nimajo neželenih učinkov, medtem ko imajo lahko zdravila proti čezmernemu delovanju ščitnice tudi težke neželene učinke. Povzročijo lahko kožne alergije, najhujši neželeni učinek pa je agranulocitoza (nenadno znižanje ravni belih krvničk), zaradi česar bolniki postanejo dovzetnejši za okužbe. Bolnikom, ki jemljejo ta zdravila, svetujemo, da jim v primeru zvišane telesne temperature pregledajo krvno sliko.

Radioaktivni jod nekaj sevanja pošilja tudi v bolnikovo okolico, zato bolniki dobijo navodila, kako naj ravnajo po vrnitvi domov. Če upoštevajo navodila, okolica ne prejme več sevanja, kot ga je v naravi. Čezmerno delovanje ščitnice zaradi avtonomnega tkiva zdravimo z radioaktivnim jodom. Pri teh bolnikih po zdravljenju z radioaktivnim jodom ščitnica pogosto še leta deluje normalno," pojasnjuje sogovornica in sklene z besedami, da je treba bolnikom kljub temu enkrat na leto preveriti raven TSH, da ujamejo trenutek, ko žleza začne pomanjkljivo delovati.


 Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd