Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Ninine težave s ščitnico: Neubrani hormoni


(stran 2 od 2)Neubrani hormoni

Pri Nini sta bili utrujenost in nespečnost posledica slabo aktivnih ščitničnih hormonov, prav tako zamegljen spomin. Nočno znojenje je bila posledica upada progesterona, temni kolobarji okoli oči, večja nagnjenost k okužbam in pigmentacije po rokah pa znak izgorelosti in nizkih vrednosti hormonov nadledvične žleze, predvsem kortizola. Za nočno znojenje so krivi hormoni oziroma spremenjen režim njihovega izločanja v predmenstrualnem času ali v menopavzi. Poleg tega je imela gospa Nina tudi vse znake adrenalne utrujenosti in upada hormona progesterona. Vse to so potrdile tudi laboratorijske preiskave. Laboratorijske analize so namreč tiste, ki nas usmerijo in dodatno pojasnijo slabo počutje, zlasti takrat, ko je navzven vse videti »normalno«, zaradi česar je treba natančneje določiti izvor težav.

Zdravljenje z bioidentičnimi hormoni

Gospa Nina je morala zjutraj na tešče jemati nizke odmerke kombiniranih ščitničnih hormonov (T3 in T4), ob zajtrku pa še prehranske dodatke – bioidentične hormone (hormoni, ki so identični človeškim): 300 mg rožnega korena, opoldan in popoldan po 20 kapljic raztopine sladkega korena (oboje kot podpora delovanju nadledvične žleze in izločanju kortizola), popoldan in zvečer 2-odstotni progesteronski liposomalni gel (skupaj 40 mg progesterona na dan), s katerim sva posnemali mesečni ciklus izločanja tega hormona po dnevih. Nadvse pomembno je, da med zdravljenjem v telo dodajamo hormone, ki so popolnoma enaki našim naravnim hormonom. Tudi popolnoma zdravo telo pogosto zboli, če mu dodajamo ponaredke!

Nujno je bilo uvesti vsaj osem manjših obrokov na dan, saj je šlo pri Nini za popoln primer nerednega in napačnega prehranjevanja. Poleg tega je morala vsaj eno uro na dan posvetiti gibanju na prostem zraku. To je moral biti čas zanjo, brez vseh obveznosti in telefoniranja. Priporočila sem ji tudi tehnike sproščanja in ozaveščanja; zanjo je bila zelo primerna meditacija. Prve rezultate je bilo pričakovati že po nekaj tednih: šest do osem tednov za dosego boljšega počutja, zato sva se dogovorili za kontrolo čez tri mesece. Od najinega prvega srečanja je minilo že veliko let, vendar se z Nino še vedno srečujeva – vsaj enkrat na leto. Nina je zdaj zadovoljna, naspana in polna energije, vendar še vedno sledi napotkom in predpisani terapiji.

Celostni pregled

Protistarostna (anti-ageing) in regenerativna medicina odkrivata in zdravita prave vzroke bolezenskega stanja – ne ukvarjata se zgolj z ohranjanjem mladosti. Z uporabo različnih tehnik poskušata odkriti, kje in zakaj v telesu pride do oksidativnega stresa – šele tedaj je čas za določitev primerne terapije. V okviru protistarostne medicine poleg klasične laboratorijske analize krvi pogosto opravimo analizo metabolnih presnovkov v urinu (urin je daleč najboljši kazalnik stanja v telesu), analizo sline, ki pokaže vrednosti steroidnih hormonov, oceno prehranjenosti (analiza žive kapljice krvi), analizo telesne sestave (vrednosti in razmerja med mišicami, vodo, maščobo in maso kosti), mamografijo, urološke preiskave, termografijo, analize ožilja, prekrvljenosti (UZ, CTA, kapilaroskopija) in plinske sestave krvi, oceno vitaminsko-mineralnega stanja in funkcionalne teste. V središču je vedno človek kot posameznik. Na osnovi pregleda, telesnih znakov in rezultatov preiskav lahko postavimo diagnozo in določimo terapijo.

To celostno svetovanje, ki sodi pod okrilje strokovnjakov, ki se ukvarjajo s protistarostno in regeneracijsko medicino, bi lahko poimenovali svetovanje za boljšo kakovost življenja. Gre za samoplačniško pomoč. Samoplačniško osnovno laboratorijsko analizo hormonov v krvi pri nas opravi skoraj vsak laboratorij v zdravstvenem domu ali bolnišnici, vendar jo je večinoma najlažje in najhitreje izvesti v katerem od največjih samoplačniških laboratorijev v Ljubljani (cena znaša približno 130 evrov).

Hormoni so zelo majhne molekule z izredno močjo, ki pomembno vplivajo na vsa tkiva in organe. So pomemben del našega notranjega okolja: prenašalci sporočil med živčnimi in drugimi celicami. Vplivajo na številne ravni našega notranjega okolja – prav hormoni so tisti, ki lahko ustvarijo blažene občutke, saj med drugim uravnavajo čustva, vedenje in spolnost ali pa nas vodijo v drugo skrajnost, v odvisnost. Prav zato je tako pomembno uravnovesiti njihovo delovanje.


Kako pomagata protistarostna in regenerativna medicina?

Protistarostna medicina skupaj z regenerativno medicino skuša vnovič vzpostaviti mehanizme samopopravljanja, pri čemer je izrazito usmerjena v odkrivanje vzrokov za neravnovesja in vse z naravo povezane postopke zdravljenja. Pri zdravljenju uporablja varne in učinkovite prehranske dodatke, terapije in tehnike, ki podpirajo naravno delovanje telesa in v njem povzročijo čim manj škode. Z najnovejšimi pristopi spreminja posameznikov življenjski slog, največ pozornosti pa namenja najpomembnejšim dejavnikom v procesu staranja. Protistarostna in regenerativna medicina pomagata tudi ljudem,pri katerih so izvidi znotraj meja normale, vendar se vseeno ne počutijo dobro – tudi zanje išče vzroke in možne rešitve težav.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd