Fizioterapevtska obravnava bolnikov z multiplo sklerozo

  • MJS
  • četrtek, 24. junij 2010
Osebe z multiplo sklerozo bi se s fizioterapevtom morale srečati takoj ob postavitvi diagnoze, meni fizioterapevt Andrej Martič iz Centra za multiplo sklerozo v Ljubljani.
Osebe z multiplo sklerozo bi se s fizioterapevtom morale srečati takoj ob postavitvi diagnoze, meni fizioterapevt Andrej Martič iz Centra za multiplo sklerozo v Ljubljani.

(Članek je bil posodobljen septembra 2019.)

Kot nam je povedal fizioterapevt Andrej Martič iz Centra za multiplo sklerozo v Ljubljani, bi se osebe z multiplo sklerozo (MS) s fizioterapevtom morale srečati takoj ob postavitvi diagnoze. »Prvo srečanje je zgolj izobraževalne narave, kjer pojasnimo vlogo fizioterapevta in fizioterapevtske postopke, ki jih bo deležen.«

Fizioterapevt je po njegovih besedah pomemben del multidisciplinarnega tima in ima pomembno vlogo pri začetnem spoprijemanju z novico o bolezni in obvladovanjem njenih simptomov.

V Centru za multiplo sklerozo na Nevrološki kliniki v ljubljanskem UKC je hospitaliziranim bolnikom fizioterapija na voljo v okviru Službe za nevrorehabilitacijo. Oboleli se poleg tega prek Združenja za multiplo sklerozo lahko odpravijo v zdravilišče, ob akutnih poslabšanjih bolezni pa tudi v Univerzitetni rehabilitacijski Inštitut Republike Slovenije - Soča.

Stalno prilagajanje

Multipla skleroza je kronična degenerativna bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Bolniki z MS imajo različne simptome, ki se morajo naučiti obvladovati. Strategije za obvladovanje teh simptomov, ki so posledica bolezni, je potrebno stalno prilagajati skupaj z bolnikom, povsem individualno.

»Žal največkrat to ni izvedljivo, naj si bo to zaradi organizacijske problematike ali pa pomanjkanja motivacije posameznika,« pojasnjuje Andrej Martič. Čeprav stroka ve, da bi bilo vzroke za pomanjkanje omenjene motivacije, ki jo bolnik nujno potrebuje za uspešno rehabilitacijo, potrebno raziskati in poizkusiti rešiti, pa čas, ki bi ga za to porabili, žal zaenkrat v našem sistemu ni na voljo, ugotavlja Martič.

Fizioterapevt tako ob ˝spoznavanju˝ bolnika postavi cilje obravnave, ki so bolniku prilagojeni in realno dosegljivi in ga ob odpustu v domače okolje ˝opremi˝ s priporočili in navodili. Naloga bolnika pa je nato, da načrt dosledno izpolnjuje.


Telesna aktivnost

Včasih je veljalo splošno prepričanje, da telesna aktivnost povzroča poslabšanje bolezni. To prepričanje danes ne velja več. Znano je, da prekomerna telesna aktivnost lahko povzroči le prehodno poslabšanje simptomov, ki pa naj bi izzveneli po počitku.

Za obolele z multiplo sklerozo torej ni nikakršnih posebnih omejitev, seveda v kolikor ni drugih bolezenskih stanj, ki bi to narekovale. Poskrbeti morajo za varnost in znati prepoznati in hkrati primerno obvladovati utrudljivost in ostale simptome MS. Vpliv telesne aktivnosti na splošno dobro počutje in zdravje posameznika je dobro raziskano in dokumentirano področje in ta dognanja veljajo tudi za obolele z MS. MS ni konec je drugačen začetek.

  • Osnova kvalitetnega gibanja je zavedanje telesa in njegove funkcije.
  • Za rezultate je treba delati – fizioterapevt ne dela namesto bolnika.
  • Fizioterapevt za obravnavo oseb z MS potrebuje dodatna znanja s področja nevrorehabilitacije in nevrofizioterapije, zato naj se osebe z MS posvetujejo le z ustreznim strokovnjakom.

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki