Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Fizioterapevtska obravnava bolnikov z multiplo sklerozo

S fizioterapijo je treba začeti kar najhitreje po zagonu, opozarja dipl. fizioterapevt Andrej Martič iz Centra za multiplo sklerozo (MS), ki deluje v okviru Nevrološke klinike UKC Ljubljana.
S fizioterapijo je treba začeti kar najhitreje po zagonu, opozarja dipl. fizioterapevt Andrej Martič iz Centra za multiplo sklerozo (MS), ki deluje v okviru Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

Pomembno je tudi kako bolnik hodi

S fizioterapijo je treba začeti kar najhitreje po zagonu, opozarja dipl. fizioterapevt Andrej Martič iz Centra za multiplo sklerozo (MS), ki deluje v okviru Nevrološke klinike UKC Ljubljana. To ni potrebno le zaradi rehabilitacije ter omejevanja in preprečevanja sekundarnih posledic multiple skleroze, pač pa tudi zaradi psihološkega učinka.

S fizioterapijo je treba začeti takoj po postavitvi diagnoze

Fizioterapevt Andrej Martič pravi, da je s fizioterapijo najbolje začeti takoj po prvem zagonu. Za tiste, ki jih zagon – nevrološki izpad takoj pripelje v bolnišnico, velja, da z njo začnejo takoj po po opravljenih testih in postavitvi diagnoze. Fizioterapija resda nikoli ni primarna izbira – to so namreč zdravila, je pa sekundarna. Obenem je pomemben del začetnega spoprijemanja z novico, da smo za vse življenje obsojeni na to težko bolezen, od nje pa sta odvisna tudi uspešnost rehabilitacije in vzpostavljanje čimbolj kakovostnega življenja tudi potem, ko smo že zboleli.


Fizioterapevt bolniku dokaže, da je zmožen več

Sogovornik nam je opisal enega od svojih nedavnih primerov. Mlado bolnico so sprejeli po drugem izpadu; imela je ohromljeno desno nogo, ki je ni mogla niti dvigniti. S fizioterapevtom sta morala popraviti vzorec hoje na stanje pred izpadom, kar jima je uspelo, kajti bolnica je pred odhodom domov že tekla na tekočem traku. Brez fizioterapije bi najverjetneje vse potekalo občutno počasneje, vprašanje je tudi, kdaj bi se sploh znova lotila telesne dejavnosti. Oboleli namreč pogosto menijo, da je ne zmorejo več, in prav fizioterapevt jim lahko dokaže nasprotno.


Oboleli za multiplo sklerozo so upravičeni do pomoči fizioterapevta

V Centru za multiplo sklerozo v Ljubljani je bolnikom fizioterapija na voljo vse do odhoda domov. V tej ustanovi delajo tudi z ambulantnimi bolniki, ki pridejo z letnimi delovnimi nalogi, na osnovi katerih so upravičeni do desetih terapij. Toda Andrej Martič opozarja, da so možnosti za zdaj omejene, saj je edini fizioterapevt v hiši. Dodaja še, da je deset obiskov res malo, in vendar bolje kot nič. Terapije si sledijo po najmanj ena na teden.
Obolelim za multiplo sklerozo so na voljo tudi druge možnosti. Prek združenja se lahko vsako leto za določen čas odpravijo v Topolšico in nekatera druga zdravilišča, pomoč fiziatra pa jim je na napotnico na voljo tudi v Zavodu za rehabilitacijo Soča v Ljubljani.

Uspešnost vadbe ni odvisna samo od fizioterapevta

Multipla skleroza je bolezen, ki prizadene osrednje živčevje, posledice tega, do katerih vedno pride, pa so različne. Nekateri imajo "samo" oslabljene noge, drugim se godi še slabše. Skupna želja vseh pa je – hoditi. Želja po hoji pa prevečkrat zamegli zavedanje, da je treba hoditi pravilno. Naš sogovornik ima pogosto težave z bolniki, ki jih ne zanima, kako, da le gre, pa čeprav narobe. Taki ne poslušajo navodil, marveč hodijo po svoje – noge mečejo naprej, niso poravnani itn. Morali bi se zavedati, da si s tem dolgoročno škodujejo in si nenehno povzročajo dodatne bolečine.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

nevrologija , multipla skleroza , združenje multiple skleroze , avtoimuno obolenje , fizioterapija

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.