Kako lahko preprečimo prehlad

(Foto: Diana Anđelić)

Jesenski dnevi so najprimernejši čas, da okrepimo svoj organizem in življenjsko moč ter zatremo prve simptome prehlada ali gripe ter ju celo preprečimo.

Mraz ni glavni krivec za prehlad

Razlog za sezono prehladov v hladnejšem času se skriva v tem, da se več časa zadržujemo v zaprtih prostorih in v bližini bolnih. Zaradi hladnega vremena se izsuši tudi nosna sluznica, ki je tako dovzetnejša za virusne okužbe. Drži pa, da lahko telo doživi fizični stres, kadar vas dolgo zebe, saj porabi veliko energije, da se ogreje –takrat pa ste dovzetnejši za okužbe.


Bakterije niso povzročitelji prehlada

Prehlad povzročijo virusi in ne bakterije, zato za njegovo zdravljenje antibiotiki, ki uničijo samo bakterije, niso uporabni. Obstaja več kot dvesto virusov, ki lahko sprožijo prehlad, zdravljenje z antibiotiki pa je potrebno le, če prehlad sproži bakterijsko okužbo, kot je vnetje sinusov, ušesa ali grla. Prve znake bolečega žrela lahko odpravite tudi z grgranjem slane vode: V kozarec z vodo dodajte dve čajni žlički morske soli.


Poskrbite za higieno

Najboljša preventiva je redno umivanje rok in izogibanje stiku rok z obrazom. Večino prehladov namreč povzročijo rinovirusi, ki se koncentrirajo v nosni sluznici, roke pa so veliko v stiku z nosom. Rinovirusi lahko zunaj nosne sluznice preživijo do tri ure, kar pomeni, da ta čas vladajo ugodne razmere za okužbo, tudiče so na rokah. In kaj je še pomembno, da preprečite prenos prehlada? Pri kihanju in kašljanju vedno uporabite robec in ga po uporabi zavrzite, nato pa si umijte roke. Kadar v bližini ni mila in vode, uporabiti dezinfekcijsko sredstvo za roke.


Zaščitite se z naravnim antibiotikom – česnom

Česen ljudje že stoletja uporabljajo kot preventivo pred okužbami, šele nedavno pa so ugotovili, da vsebuje številne žveplove spojine z močnimi protibakterijskimi in morda tudi protivirusnimi lastnostmi. Žveplove spojine uničujejo sposobnost bacilov na enak način, kot se proti okužbi bori penicilin. Dnevno zaužijte vsaj tri stroke česna v kombinaciji z veliko zelenjave. Ob prvih znakih prehlada vsaki dve uri zaužijte pol stroka česna.

Ob prvih znakih prehlada – topla kurja juhica

Znanstveniki so potrdili učinkovitost tega zdravila naših babic. Kurje prsi vsebujejo veliko cinka, ki ga lahko zaužijete tudi v obliki tablet. Ko začutite prve znake prehlada, v roku 24 ur zaužijte cink v taki ali drugačni obliki.

Prehranska dopolnila, ki blažijo prehlad

Ko govorimo o obrambi pred prehladi, je prva misel vitamin C, ki že dolgo velja za enega pomembnih borcev proti prehladu. Kateri so še drugi branilci?

  • Nekatere študije so potrdile, da naj bi vitamin C in cink prispevala k skrajšanju prehlada, ameriški slamnik pa spodbudi imunski sistem, da se začne z belimi krvničkami braniti pred okužbo.
  • Vitamin E povečuje odpornost proti gripi in zmanjša tveganje za nastanek okužbe zgornjih dihal.
  • K večji obrambni sposobnosti prispevajo tudi vitamin B6i n minerali (železo, selen, baker, cink) prispevajo k večji obrambni sposobnosti.

Pomagajte si s superživili

Maca je pravi vir mineralov in številnih vitaminov, zato nas brani pred vsemi oblikami stresa.Camucamu je najbogatejši znani vir vitamina C. Chia semena so bogat rastlinski vir omega 3 maščobnih kislin. Jagode goji so bogate z aminokislinami, vitamini, minerali, nenasičenimi maščobnimi kislinami, antioksidanti in karoteni. Jagode acai vsebujejo več antioksidantov kot borovnice in so odlične za krepitev imunskega sistema. Alga spirulina vsebuje antioksidanta lutein in zeaksantin, alga klorela pa vsebuje velik delež beljakovin in vse esencialne aminokisline.
Članek se nadaljuje »


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki