Z brusnicami nad vnetje mehurja

(Foto: Diana Anđelić)

Sleherna ženska se zagotovo se vsaj enkrat v življenju sreča z vnetjem mehurja, mnoge – zlasti mladostnice, ženske v menopavzi in nosečnice – pa se s pogostim in pekočim uriniranjem ter bolečino v mehurju srečujejo pogosto. Dobra novica je, da lahko blažje oblike vnetij preprečimo sami.

Kako preprečimo okužbe?

Za ženske je nasploh priporočljivo, da veliko pijejo, zelo pomembni pa so tudi primerna osebna higiena, uporaba bombažnega perila, opustitev mehčalca, prekuhavanje perila in lokalno pregrevanje področja mehurja. Izogibati se velja tudi uporabi dišečih mil, penečih kopeli, dišečih gelov za prhanje in intimnih dezodorantov, saj pogosto vsebujejo snovi, ki dražijo sečnico in jo naredijo dovzetnejšo za okužbe. Nepriporočljivo je tudi pitje sladkih pijač, alkohola, čaja, kave, gaziranih pijač in napitkov iz kakava. Izogibati se je treba začinjeni hrani, tesnemu sintetičnemu perilu, uporabi tamponov in kopanju v bazenih.


Brusnice – dokazano učinkovite v boju proti vnetju

Prvo pravilo pri odpravljanju težav z vnetjem mehurja je nenehno pitje tekočine. Pri vnetju mehurja so lahko v veliko pomoč čaj iz kumine, koriandra in janeža, čaj iz peteršilja, gornika in koruznih laskov, čaj iz mladih brezovih listov in čaj iz zlate rozge. Med najučinkovitejša sredstva, s katerimi lahko preprečimo, a tudi pozdravimo blago vnetje mehurja, sodijo brusnice. Njihovo učinkovitost so potrdile tudi klinične študije. Brusnice namreč vsebujejo tanine in proantocianidine, ki preprečujejo, da bi se bakterije iz rodov Escheria in Klebsiella, ki najpogosteje povzročijo vnetje, pritrdile na stene urinarnega trakta. Te snovi mehur obložijo s posebno prevleko, zaradi katere bakterije ne morejo dolgo ostati na mestu in se množiti, zaradi česar tudi ne morejo povzročiti okužbe.

Niso vse brusnice enake

Vendar pa pri tej težavi ne pomaga vsaka vrsta oziroma oblika brusnic. Za preprečevanje in zdravljenje tovrstnih težav so primerne sveže brusnice, sok sveže stisnjenih (najbolje divjih) brusnic ali pa kakovostni, stoodstotni sokovi in izvlečki, ki so na voljo v specializiranih trgovinah in lekarnah. Posebna pozornost velja tudi pri izdelkih (navadno gre za kapsule). Vedeti je treba, iz katere vrste brusnic je bil izdelan preparat, po kakšnem postopku je bil izdelan (da učinkovine res delujejo tam, kjer je treba) in koliko zdravilnih učinkovin vsebuje. Seveda so najučinkovitejši preparati z višjo vsebnostjo brusnic. Največ zdravilnih snovi vsebujejo divje brusnice in brusnice sorte CranMax. Posebno pozornost velja nameniti tudi drugim sestavinam v izdelkih ali soku (konzervansi, barvila, arome, sladkor), saj utegnejo zmanjšati njihovo učinkovitost.Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki