Med je idealen za okrbo ran

(Foto: Diana Anđelić)

Samopomoč pri poškodbah

Pri oskrbi ran je pomembno, da prepoznamo poškodbe, saj vsaka zahteva primerno oskrbo. Kako si lahko pomagamo sami in zakaj je za oskrbo ran idealen med?


Pravilna oskrba ran in ranic

  • Manjše površinske rane – odrgnine na koži oskrbite tako, da jo najprej očistite (da preprečite okužbo in pospešite celjenje), nato pa jo zaščitite z ustreznim obližem. Oskrbovana rana bo tako zaščitena pred umazanijo ter bo imela boljše pogoje za celjenje.
  • Pri vrezninah najprej ustavite krvavitev, nato pa rano očistite in oskrbite z obližem.
  • Lažje opekline, ki jih lahko oskrbimo sami, najprej ohladite pod vodo, nato pa rano zaščitite s sterilnim obližem z aluminijasto blazinico, ki preprečuje poškodbe globljih celičnih struktur in blaži bolečino.


Blagodejen učinek medu

Med je zaradi svojih lastnosti idealen za oskrbo ran, saj deluje antibakterijsko in protivnetno. Njegova visoka viskoznost zagotovi zaščito pred zunanjo infekcijo, sladkor z visoko osmotsko aktivnostjo očisti izloček iz rane, raztopljeni med pa poskrbi za vlažno okolje in konstantno temperaturo rane, kar preprečuje zlepljanje obloge in tkiva rane. Med ima tudi protibolečinske lastnosti: z zmanjšanjem vnetja so manj vzdraženi živčni končiči. Z uporabo medu se okužena rana hitreje izčisti, vnetje, otekanje in bolečina hitreje izzvenijo, zmanjša se neprijeten vonj in rana se lepše zaceli.

Pomembno je, da je med, ki ga uporabljamo za zdravljenje ran, kontroliranega porekla. Področje čebelje paše mora biti skrbno izbrano, da je med resnično kvaliteten. Kostanjev med ima visoke antimikrobne lastnosti, prav tako ni onesnažen s pesticidi in težkimi kovinami.

Zanimivosti o medu

  • Med vsebuje veliko organizmu nujno potrebnih in koristnih vitaminov (C, B2, B3, B5, B6, B9), mineralov (železo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, kalcij, natrij, baker in cink), antioksidantov, esencialnih in neesencialnih maščobnih kislin, encimov, rastlinske smole ter druge zdravilne rastlinske učinkovine.
  • Med je rahlo kisel, njegov pH je med 3,2 do 4,5, zato preprečuje rast mnogim patogenim organizmom.
  • Kot zdravilo so ga uporabljali že 2000 let pred odkritjem bakterij, ki povzročajo vnetja v rani. Svoj zaton je doživel šele po letu 1940, ko se je razmahnila uporaba antibiotikov.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki