Urejanje doma po načelih vastuja

Tina Pipan, svetovalka za vastu
Tina Pipan, svetovalka za vastu (Foto: Grega Žunič)

Vastu je starodavna znanost in umetnost, zapisana v Vedah, ki nam pomaga s primerno ureditvijo prostora izboljšati življenje. Bistvo vastuja torej ni sprememba videza domovanja, torej njegovo dekoriranje, marveč takšna ureditev, ki omogoči vzpostavitev blagostanja, sreče, zdravja, ustvarjalnosti in ljubečih odnosov

Ne le v nas, temveč tudi povsod drugod se zrcalita ustroj ter dinamika vesolja, Zemlje, zemeljskih in magnetnih sil ter elementov, iz katerih je sestavljena vsa živa in neživa narava. Te naravne zakonitosti, ki so navzoče povsod – tudi v našem domovanju – pri urejanju prostorov upošteva vedsko znanje, imenovano vastu.

Kot pravi svetovalka za vastu, Tina Pipan, lahko spoznanja te več kot pet tisoč let stare znanosti uporabimo pri gradnji, oblikovanju ter opremljanju hiš, stanovanj poslovnih prostorov in vrtov, da bodo v skladu z naravnimi zakonitostmi in s posebnostmi vsake osebe. Najbolje namreč delujemo, če smo v harmoniji z naravo, naravnimi zakonitostmi in ritmi, poudarja sogovornica. Na osnovi kombiniranja splošnih zakonitosti in lastnosti vsakega posameznika lahko uredimo svoje domovanje tako, da ponuja najboljše možnosti za bivanje, kar se odraža tudi v našem življenju: v ustvarjalnosti, zdravju, odnosih, partnerstvu, gmotnem blagostanju …

Tina Pipan kot svetovalka za vastu deluje dve leti, vendar so jo vedska znanja pritegnila že veliko prej. Ko je po naključju dobila v roke knjigo o djotišu, so se ji odprla vrata v duhovno pustolovščino. Najprej se je izšolala za svetovalko vedske astrologije, imenovane djotiš, ker pa si je želela pridobiti še bolj poglobljeno in prizemljeno znanje, se je podala na študij vastuja. Obe znanji se odlično dopolnjujeta, saj je za dobro vastu svetovanje nadvse pomembno tudi poznavanje djotiša.

Dober vastu svetovalec namreč svetuje tudi ob pomoči znanj iz indijske astrologije – tako lahko poznavanje naravnih zakonitosti prostora prilagodi potrebam vsakega posameznika. "O naravnih zakonitostih, na katerih temelji vastu, lahko izvemo veliko že v knjigah. Ker pa se ljudje med seboj razlikujemo, ker ima vsakdo svoje posebnosti, naloge in danosti, je razumljivo, da pri tem kombiniramo obe znanji."

Arhitektura vastuja po smernicah narave

"Vastu temelji na poznavanju naravnih zakonitosti, zaradi česar ga imenujemo tudi arhitektura po smernicah narave. Gradnja ali urejanje hiše, stanovanja, poslovnega prostora, vrta  … mora biti v skladu z naravnimi zakonitostmi in z lastnostmi vsakega posameznika, ki biva v prostoru, saj je le tako mogoče vzpostaviti ravnovesje," pravi Tina Pipan.

"Ljudje smo zemeljska in energijska bitja. Najbolje delujemo, če smo v harmoniji z naravo, naravnimi zakonitostmi in ritmi. Hiša ali stanovanje, ki je kot naše drugo telo, nas ne smeta le ščititi pred vplivi narave, temveč nas mora z njo tudi povezovati." Želi si, da bi vse več ljudi spoznalo moč in modrost vastuja. "

Z modrostjo vastuja lahko uravnovesimo že zgrajena domovanja ali poslovne prostore, še bolje pa je, če to starodavno znanje vpeljemo že na začetku, torej pri nakupu zemljišča, načrtovanju in gradnji objekta, saj so tako rezultati najboljši. S korekcijskimi ukrepi pa lahko uredimo tudi že obstoječe prostore, zato jim pravimo tudi medicina za prostore," pripoveduje Tina Pipan.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Tina Pipan, svetovalka za vastu Grega Žunič

Bazilika je rastlina z vibracijo čiste svetlobe. Gojite jo v domu ali njegovi okolici. Diana Anđelić

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki