Oh, ta menstruacija!

(Foto: Shutterstock)

Joj, spet sem jo dobila!

Menstruacija je dragocen vir energije, zato jo je pametno uporabiti, ne pa mesečno odmetavati. Ženske so to ugotovile že pred nekaj tisočletji, zato so razvile metode, s katerimi lahko to "gorivo" uporabijo za podaljšanje mladosti, vitalnosti in lepote. Žal se večina žensk ne zaveda niti svojega telesa, kaj šele vloge menstruacije v svojem življenju.

Menstruacija je pri mnogih ženskah vir nezadovoljstva in težav, saj jim prinaša bolečine, utrujenost, mozolje, izpuščaje, zaprtje ali drisko, napet trebuh ... Patriarhalna vzgoja, ki zanemarja ženski del, je pomembno prispevala, da je ženske zaznamovala s krivdo in s sramom. Le kdo si je izmislil izraz "sramne" ustnice?!

Taoističen pogled na menstruacijo

Menstruacija je naravni mesečni cikel ženske. Menstruacija je vezana na gibanje Lune in njeno energijo, zato je pri zdravih ženskah med dvema menstruacijama 28-dnevni razmik, tako kot ima Luna 28-dnevni cikel, ki se povezuje tudi z gibanjem 28 sozvezdij v vesolju. Zdrava ženska z obilo menstrualne krvi ima na zalogi veliko življenjske energije. Dobra stvar je, da ima zato na voljo veliko hrane za morebitnega potomca, slaba pa, da vsak mesec zaradi neznanja odmetava svoj zaklad in mladost. Taoistične mojstrice so z natančnim opazovanjem svojega telesa ugotovile, da ima jajčece ob ovulaciji neverjetno ustvarjalno in zdravilno moč, zato so razvile tehnike za uporabo te moči. Te tehnike so bile še nedavno velika skrivnost, zdaj pa so dostopne tudi moderni ženski.

Ženska spolna energija se pretežno nahaja v jajčnikih. Tu nastajajo hormoni, ki določajo velikost prsi, višino glasu ... Jajčniki nenehno proizvajajo spolno energijo, ki se kopiči skozi menstrualno obdobje. Če se zbrana spolna energija ne uporabi za spočetje, krepitev zdravja ali povečevanje lastnih sposobnosti, bo odtekla hkrati z menstrualno krvjo. Da bi preprečili odtekanje te dragocene in najmočnejše energije, ki ima edinstveno sposobnost ustvarjanja in reprodukcije, jo je treba pravilno pretvoriti v življenjsko energijo. V ta namen taoistične ženske izvajajo naravne tehnike, kot so masaža dojk, dihanje z jajčniki, dvigovanje orgazma, vaja jelen. Če je ženska menstrualno kri in jajčece uspešno pretvorila v življenjsko energijo, pomeni, da ta mesec ne bo imela menstruacije, saj jo je koristno uporabila za svoj razvoj, na voljo pa ji je tudi brezplačno kontracepcijsko sredstvo.


Bolečine - nekaj je treba ukreniti!

Območje medenice je središče telesa, maternica je vir življenja, spolni organi pa vir zadovoljstva in ustvarjalnosti. Zato sta odprtost in pretočnost tega predela neprecenljivega pomena za zdravo in kakovostno življenje. Stres, nezdrav življenjski slog, negativna čustva, nesproščenost in ženska tekmovalnost z moškimi proizvajajo hormonske spremembe in številne blokade tega območja. Danes ima veliko žensk neredno menstruacijo (naravno bi morala nastopiti vsakih 28 dni, ob polni Luni), predmenstrualni sindrom in menstrualne krče. Telo želi z bolečinami nekaj sporočiti, vendar mnoge ženske ne poznajo njegove govorice. Z različnimi protibolečinskimi sredstvi raje zadušijo bolečine; delajo se, kot da je vse v najlepšem redu. Toda bolečine so zgolj opozorilo, da je treba ukrepati! Nato se čez nekaj let čudijo, zakaj so bolečine čedalje močnejše, zakaj imajo ciste in druge bolezni, kot so endometrioza, rak materničnega vratu in jajčnikov ter neplodnost.


Območje medenice je središče telesa, glavna peč, ki greje in uravnava vse telo, zato bi moralo biti vedno toplo. Pri menstruacijskih bolečinah pogosto zaleže, če ženska na medenico položi topel termofor, popije vroč ognjičev čaj, se sprosti ali zaspi. Dolgoročno gledano ne bo noben analgetik odpravil vozličkov, zaprtja in blokade tega območja. Najti bo treba način, da se uravnovesite in ohranjate svojo žensko naravo, ki je sprejemanje, nežnost in sproščenost. Za začetek je najbolje, da ugotovite, ali vaš dih seže do spolnih organov. Če ne, položite tople roke na spodnji del trebuha (spolni center) in dihajte vanj. Smehljajte se v svoje središče in segrevajte to pomembno območje. Segrejte svojo peč, da vam bo toplo in da boste v sebi znova začutile življenje!


Ko menstruacije ni ...

V običajnih okoliščinah lahko menstruacija izostane zaradi različnih razlogov: čustveni stres, slaba prehrana, nosečnost, menopavza ... Delujoče telo črpa energijo iz vseh virov, ki so mu na voljo; tako noseča mati nima menstruacije, saj se energija prenese za razvoj otroka, ko pa ženska doji, se prenese v prsi, kjer se spremeni v mleko.


Športnice, ki zelo naporno trenirajo, lahko izgubijo menstruacijo, saj se vsa energija uporabi za telesno dejavnost. Ker je menstruacijska kri večnamensko gorivo, nekakšna rezerva, se lahko spremeni v karkoli telo potrebuje. Veliko žensk, ki so prešle menopavzo brez resnih zdravstvenih težav, zaživi zelo zdravo in dejavno. V njihovem primeru ima telo dodatno energijo, ki jo je prej potrošilo za vzdrževanje mesečnih ciklov, zdaj pa jo lahko uspešno usmerjajo v kariero, umetnost, svoj razvoj.


Ker je menstruacija tako dragocen vir energije, jo je pametno uporabiti, in pa mesečno odmetavati. Ženske so to ugotovile že pred nekaj tisočletji, zato so razvile metode, s katerimi lahko to gorivo uporabijo za podaljšanje mladosti, vitalnosti in lepote. Če ženska redno izvaja tehnike, s katerimi nadzira, usmerja in uporablja spolno energijo, ustvari pretočnost medeničnega predela, s tem pa izginejo težave, povezane z menstruacijo. Še več, ker se izboljša kakovost spolne energije, ki vpliva na delovanje celotnega bitja (spolna energija prehranjuje vse telesne sisteme, saj je najbolj prečiščena snov, s katero se človek rodi), lahko izginejo številne zdravstvene težave; izboljšajo se počutje, spolnost, medsebojni odnosi ter notranja, osebna in ustvarjalna moč.


Kakšen pomen imajo dojke?

Dojke so glavni ženski center in drugi spolni center, zato jih je treba redno vzdrževati. Zanemarjanje in neuporaba dojk povzročita zastoj energije. Kadar energija stoji, miruje, se "pokvari". Tako lahko nastanejo različne novotvorbe. Masaža dojk vzpostavlja ravnovesje hormonskega sistema in uravnava menstruacijo. Ko si ženske masirajo dojke, aktivirajo vse notranje organe (srce, pljuča, jetra, vranica in ledvica), ko si masirajo bradavice, pa aktivirajo žleze, hormonski sistem, zlasti spolne žleze, klitoris in hipofizo. Tako svoje dojke koristno uporabljajo in uravnovešajo telo.


Vaje:

1.  Dihajte s trebuhom. Dih naj doseže spolne organe. Segrevajte svojo "peč"!

2.  Dojke primite v dlani in jih z občutkom masirajte, 36-krat navzven in 36-krat navznoter. Počivajte, smehljajte se v dojke in spolne organe. Nato s tremi prsti masirajte predel okoli bradavice v širini štirih centimetrov.

3.  Vsaj 300-krat na dan stisnite sramno-trtične mišice, ki vključujejo vaginalne mišice, mišice presredka in zadnjika. Po nekaj stiskih (36-krat) počivajte ter se zavedajte aktiviranega območja in dobrega občutka. Bodite nežne. Nežno stiskanje in vlečenje presredka in zadnjika bo dvignilo energijo do možganov, kar vam bo podarilo prenos užitka v višje centre. Bodite sproščene. Smehljajte se.