Učinkovito nad okužbe z naravnimi antibiotiki

Cimet, ki velja za eno od najstarejših začimb, vsebuje zdravilno učinkovino cinamaldehid, ki dokazano uničuje bakterije in viruse. Zelo zdravilen je pri prehladih, gripi in drugih obolenjih, saj je močan naravni antiseptik. Eterično olje cimeta lahko uporabljajte za lajšanje prehlada, saj razkužuje in greje telo, njegov vonj pa pomirja. Pripravite si vroč napitek s cimetom in medom. Ker ima cimet ogrevalni učinek, bo pospešil krvni obrok in pospešil znojenje, kar koristi pri povišani telesni temperaturi. Med dobre naravne antibiotike spadajo tudi ingver, kardamom in kajenski poper.
Cimet, ki velja za eno od najstarejših začimb, vsebuje zdravilno učinkovino cinamaldehid, ki dokazano uničuje bakterije in viruse. Zelo zdravilen je pri prehladih, gripi in drugih obolenjih, saj je močan naravni antiseptik. Eterično olje cimeta lahko uporabljajte za lajšanje prehlada, saj razkužuje in greje telo, njegov vonj pa pomirja. Pripravite si vroč napitek s cimetom in medom. Ker ima cimet ogrevalni učinek, bo pospešil krvni obrok in pospešil znojenje, kar koristi pri povišani telesni temperaturi. Med dobre naravne antibiotike spadajo tudi ingver, kardamom in kajenski poper. (Foto: Diana Anđelić)

Predstavljamo darila narave, ki vsebujejo močne naravne antibiotike in nam lahko pomagajo v boju proti okužbam. Nekatere snovi naj bi se učinkovito borile tudi proti tistim bakterijam, ki so odporne proti sintetičnim antibiotikom.

Močan antibiotik, inhibin, pa je najti tudi v čebeljih pridelkih. Najdemo ga vrstah medu, ki ni termično obdelan. Propolis pa vsebuje prav posebno kombinacijo protivnetnih snovi in deluje na viruse, bakterije ter glivice. Posebej učinkovit je pri oslabljenem imunskem sistemu, infekcijah dihal in kožnih boleznih.

Čebula, česen in čemaž vsebujejo alicin, še en močan naravni antibiotik, ki deluje tudi proti virusom, glivicam in zajedavcem. Alicin je uspešen pri zdravljenju okužb s stafilokoki in streptokoki, uničil pa naj bi tudi tiste bakterije, ki so odporne proti antibiotikom.

Alkaloid berberin, ki ga najdemo v skorji navadnega češmina se bori proti bakterijam, kot so salmonela, Escherichia coli, Shigella, Vibrio cholera. Navadni češmin so uporabljali Indijanci, Egipčani in indijski zdravilci. Povečuje imunost telesa in ima moč zmanjševati tumorje. Uspešen je v boju proti streptokokom, stafilokokom, salmoneli itd.

Mnoge začimbnice, kot so navadni koper, kumina, meta in navadni gladež, vsebujejo karvon, zavira delovanje bakterij, ki utegnejo zmotiti pravilen tok prebave in sprožiti nastajanje plinov. Največ karvona je v semenih kumine.

Nageljnove žbice (klinčki) delujejo antiseptično, omilijo bolečine v ušesih in grlu, zdravijo herpes in lajšajo zobobol. Vsebujejo veliko eteričnega olja (skoraj čistega evgenola), ki učinkuje razkuževalno.

Koloidno srebro velja za univerzalni antibiotik in je zelo učinkovito pri odpravljanju nekaterih  zobozdravstvenih težav. Ta naravni antibiotik naj bi edini uničeval vse vrste bakterij, virusov in glivic.

Brusnica ponuja naravno pomoč pri težavah s sečili.

Kamilica je antiseptik, ki pomaga pri vnetjih v ustni votlini, poleg tega znižuje povišano telesno temperaturo. Njena glavna zdravilna učinkovina je azulen, ki deluje protivnetno, zato je pri bolečem žrelu priporočljivo grgranje kamiličnega čaja. Kamilične kopeli so priporočljive pri vseh vrstah vnetnih sprememb na koži, pa tudi pri čezmernem znojenju nog, vnetju nožnice in bolečinah v mehurju.

Ameriški slamnik je še ena od množice daril narave, ki spodbuja telo k proizvajanju interferonov – celičnih beljakovin, ki preprečujejo razmnoževanje virusov. Po študijah, opravljenih na Univerzi v Münchnu, se je prav ameriški slamnik izkazal kot eden od najboljših naravnih antibiotikov. Ameriški slamnik je še posebno koristen za krepitev imunskega sistema, zdravljenje kožnih ran in odpravljanje zobnih vnetij.

Izvleček grenivkinih pečk velja tudi za enega močnejših naravnih antibiotikov s širokim sprektrom delovanja, deluje pa tudi antimikotično in antiparazitsko. Razredčen izvleček grenivkinih pečk uporabljamo za nego in čiščenje nečiste kože, nego dlesni in ustne votline, pripravo kopeli za nego nog in nohtov (odličen je proti glivičnim obolenjem), pripravo kopeli za intimno nego (deluje proti vaginalnim vnetjem), nego lasišča, posebej pri prhljaju.

Mnoga eterična olja vsebujejo naravne antibiotike in so zato odlična v boju proti okužbam. Limonen je terpen z vonjem po limoni, ki ga najdemo v eteričnih oljih citrusov, bora, smreke, jelke, mirte, kumine, sporiša, travniške kadulje, materine dušice, mete, sivke, ameriškega slamnika, navadnega rmana in mnogih drugih rastlin. Timol je naravni terpen stearopten, sestavina eteričnega olja, ki ga najdemo v žajblju, materini dušici, dobri misli, timijanu itd.

Že dobro pa so poznani tudi koristni učinki eteričnega olja čajevca, ki zavira rast glivic in je močan antiseptik. Z njim lahko zdravimo izpuščaje, pike, akne ali druge težave na koži. Uporaben je tudi pri odpravljanju prhljaja, herpesa, glivičnih težav … Uporaba: na prizadeto mesto dvakrat dan kanite nekaj kapljic olja. Neemovo olje pridobivajo iz semen indijske melije. Značilno je po tem, da uničuje "slabe " bakterije, ne pa tudi "dobrih", ki jih naše telo potrebuje. Drevesu pravijo tudi "drevo štiridesetih bolezni", za zdravljenje pa so ga uporabljali že v antičnih časih. Koristen je pri kožnih obolenjih in vročinskih stanjih, poleg tega krepi odpornost.
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki