Kako si lahko na naraven način pomagamo pri glavobolu

Pri glavobolu si lahko pomagamo tudi z naravnimi rešitvami.
Pri glavobolu si lahko pomagamo tudi z naravnimi rešitvami.

Pri odpravljanju glavobola je dobro najprej ugotoviti, katere težave nas pravzaprav pestijo in se nato odražajo z glavobolom. V trenutkih bolečine pa je predvsem dobro vedeti, kako si lahko na naraven način pomagamo odpraviti to nadlogo.

Večina ljudi ob kljuvajoči bolečini v glavi najprej pomisli na pomoč protibolečinskih tablet ali drugih pripravkov, ki jih dobimo v lekarni, saj vemo, da običajno dovolj hitro in učinkovito delujejo. Lahko pa si pomagamo tudi z drugimi, naravnimi rešitvami ali nasveti.

Pomoč z vodo

  • Obkladki: petnajst minut na dve minuti izmenično menjujte obkladke z vročo in hladno brisačo, ki jo polagate na tilnik. Na tilnik je koristno dajati tudi obkladke s čebulo, hrenom ali zgnetenimi zeljnimi listi ali obkladke iz surovega krompirja.
  • Tuširanje: velikokrat pomaga toplo tuširanje po tilniku in hrbtenici navzdol. Če imate prebavne težave, je koristno s toplo vodo tuširati trebuh. Poskusite z izmeničnimi stopalnimi kopelmi in tuširanjem kolen ali stegen.
  • Hoja po rosi: Proti glavobolu naj bi pomagala hoja po vodi in rosi, zato poskusite kar z bosimi nogami hoditi po mokri travi. Ob tem nadzorujte svoje dihanje, se umirite in si privoščite sproščujočo hojo v sožitju z naravo.

Kamni za odpravljanje blokad

Glavoboli, migrene, boleče oči in težave s sinusi kažejo tudi na blokado šeste energijske čakre ali čelne čakre (šesto oko). Vsaka čakra napaja pomembne organe v našem fizičnem telesu in je povezana z njej ustreznimi oz. povezujočimi organi, živčnimi spleti in žlezami. Pri odpravljanju blokad in boljšem pretoku energije najbolj pomaga ukvarjanje z jogo, meditacijo in na sploh umirjen način življenja. Ustrezajo ji indigo modra barva in modrikasti kamni (sugelit, ametist, modri fluorit, smaragd). Od jedi vsa zelenjava in sadje in tekočina ter čaj (preslica, sivka, vijolica, divja mačeha, dobra misel).

Čajni pripravki

  • Priporočljivo je pitje čajnih mešanic iz baldrijana, melise, bele omele, šentjanževke, poprove mete, žajblja in rožmarina.
  • Za blaženje glavobolov naj bi bil posebno koristen ingver. Ta vsebuje tudi encime, ki pomagajo pri prebavi; prav ta je namreč lahko vzrok za nastanek glavobola. Priprava čaja: žlico koščkov ingverja prelijte s skodelico vrele vode in mešanico pustite stati deset minut. Nato čaj precedite.
  • Rastlina vratič je znana po svojem učinku na glavobole, zato jo uživajte v obliki čaja ali tinkture.

Samopomoč z masažo

  • Bolečine v sencih lahko odpravite tako, da s kazalcema pritisnete na kost med obrvmi in uhljem. Pomaga tudi masaža senc: deset sekund z blazinicami prstov čvrsto pritiskajte na senca, nato pa s prsti po sencih naredite še nekaj nežnih krožnih gibov.
  • Pri bolečinah na čelu si pomagajte s pritiskom v jamico za ušesno mečico in z masiranjem čela, pri čemer položite palce nad obrvi in masažo izvajajte tako, da palce povlečete navzven proti lasišču in se z masažnimi gibi pomikate po vsem čelu.


Nad glavobol z aromaterapijo

  • Poskusite se sprostiti s kopeljo z eteričnimi olji. V vodo kanite nekaj kapljic eteričnega olja sivke, kamilice in sladkega majarona. Sivka je dobra tudi za pomiritev in povrnitev občutka miru.
  • Če je vzrok za glavobol prehlad, posezite po evkaliptovem ali eteričnem olju poprove mete.

Posezite po čim bolj naravni hrani brez vseh dodatkov

Uživajte hrano, bogato s kalcijem, magnezijem in esencialnimi maščobnimi kislinami. Zadosten vnos magnezija v telo vas bo sprostil in ubranil pred glavoboli. K odpravljanju glavobola pripomore tudi uživanje mandljev, saj ti vsebujejo kemične snovi, ki lajšajo bolečine.Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki