S septembrom še 12 novih homeopatskih zdravil na slovenskem trgu

(Foto: Shutterstock)

V septembru je dovoljenje za promet na slovenskem trgu dobilo dvanajst novih homeopatskih zdravil, tako da je zdaj v slovenskih lekarnah na voljo že 29 homeopatskih pripravkov.

1. Calcium carbonicum hahnemanni
Notranjost ostrigine lupine vsebuje kalcijev karbonat, iz katerega pridobivajo ta homeopatski pripravek. Zdravilo še posebno vpliva na sestavo kosti in zob, zato je v rabi pri zlomih, krhkih kosteh, pomanjkanju kalcija, sklepnih bolečinah, počasnem celjenju zlomljenih kosti, primerno pa je tudi za otroke v času izraščanja zob. V rabi je pri glavobolih na desni strani glave. Kalcijev karbonat je prava izbira v primeru ušesnih ter očesnih okužb in vnetij. Primeren je za lajšanje ekcemov, težavnih menstruacij, težav v menopavzi in prebavnih motenj. Ljudje, ki ustrezajo temu zdravilu, so na eni strani zelo odprti in optimistični ter voljno sprejemajo vse iz okolja, ko pa nastopi stres, se popolnoma  zaprejo in razvijejo močno obrambno strukturo. Del njihove duševnosti utegne biti nerazvit. Včasih gre za ljudi, ki so zaostali v telesnem, čustvenem ali mentalnem razvoju. Zdravilo pomaga pri nekaterih primerih depresije in anksioznih težavah.

2. Calcium phosphoricum
Kalcijev fosfor je eden od glavnih mineralov, ki sestavlja naše kosti in zobovje. Znana je njegova uporaba v proizvodnji stekla in porcelana. Zdravilo kalcijev fosfor (oziroma fosfat) je v rabi za zdravljenje težav s kostmi, zlasti bolečih kosti in sklepov, pa tudi zlomov, ki se težko celijo. Pomaga v  primeru počasnega razvoja kosti pri otrocih in pri bolečinah, ki spremljajo rast kosti in zobovja. V pomoč je pri prebavnih motnjah, ki jih spremljajo bolečine po jedi in driska. Učinkovit je pri vnetju grla ali mandljev, ki ga spremlja oteklost bezgavk. Uspešno premaguje preutrujenost ter splošno mentalno in telesno šibkost.

3. Causticum hahnemanni
Ta pripravek pridobivajo iz kalija, ki je po sodobnih ugotovitvah pomemben za zdravo delovanje živčnega sistema in srca, saj omogoča prenašanje signalov po živčnem sistemu. Obenem uravnava količino vode v celicah in krvni tlak. Ljudje, ki jim primanjkuje kalija, utegnejo pestiti mišični krči. V naravni obliki ga je najti v zelenjavi in sadju, denimo v bananah in lubenicah. Kot homeopatsko zdravilo je v rabi pri ohromelosti mišic, živcev, glasilk ali desne polovice obraza. Pomaga tudi pri težavah z zadrževanjem urina, ki jih lahko spremlja pekoča bolečina kot posledica vnetja sečil ali mehurja. Zdravilo je primerno tudi za zdravljenje luskavice. Ljudje, ki jim ustreza, imajo navadno temne lase in oči, morda tudi bradavice v okolici oči ali nohtov. So občutljivi na težave drugih, znajo jim prisluhniti in utegnejo imeti socialni aktivistični čut.

4. Hypericum perforatum
Ta homeopatski pripravek pridobivajo iz vseh delov rastline, imenovane šentjanževka. Njeni cvetovi so rumeni, in če jih podrgnemo, iz njih priteče rdečkast sok. V zeliščarstvu šentjanževko uporabljajo za zdravljenje globokih ran in ureznin, težav z ledvicami in z živčnim sistemom, pa tudi za zbijanje visoke telesne temperature. Homeopatski pripravek je v rabi za zdravljenje ran, zlasti na predelih z veliko koncentracijo živčnih končičev (prsti, ustnice, hrbtenica, oči, glava). Primeren je za blaženje in zdravljenje ostre bolečine, ki navadno potuje po telesu navzgor. Zdravilo se odlično obnese pri ranah ter vbodninah na rokah, prstih in stopalih. Uspešno je pri zdravljenju nekaterih oblik astme, zobobolih in bolečinah, ki sledijo obisku zobozdravnika. Pomaga tudi pri slabosti, driskah, krvavitvah, zamujanju menstruacije in prehladih, pri katerih ima oseba obložen jezik. Uspešno zdravi nekatere oblike depresije.

5. Mercurius solubilis hahnemanni
Uporaba živega srebra sega daleč v preteklost, saj so ga poznali že stari Kitajci in Indijci, ki so verjeli, da prinaša nesmrtnost in večno mladost. Raziskovalci so živo srebro našli tudi v egipčanskih grobnicah iz obdobja 1500 pr. n. št. Še pred nekaj stoletji so ga zdravniki uporabljali za zdravljenje sifilisa in za spodbujanje izločanja telesnih tekočin. Dandanes ga najdemo v živosrebrnih termometrih in zobnih zalivkah. Homeopatski pripravek je primeren za širok spekter težav, ki jih spremljata pretirano in pekoče izločanje telesnih tekočin ter pretirana občutljivost na toploto in mraz. V rabi je za zdravljenje težav z usti in grlom (slinjenje, vnetje dlesni, vnetje mandljev, majavost zob, vnetje grla, razjede v ustni votlini ali grlu). Uspešen je pri zdravljenju nevralgičnih bolečin, visoke telesne temperature, zaudarjajočega znoja, zateklih žlez in bezgavk, oteklih sklepov in bolečin v ušesih. Pomaga pri razdraženih ali vnetih očeh, ki se nenehno solzijo, pri prehladnih težavah, ki jih spremlja curljanje iz nosu, in pri alergičnih reakcijah, ki obsegajo opisane simptome.

6. Natrum muriaticum
Zdravilo je izdelano iz navadne soli oziroma natrijevega klorida. Sol je bila nekoč visoko cenjena, imela je tudi pomembno vlogo kot sredstvo menjave. Angleški izraz za plačo, salary, izhaja iz latinskega izraza salarium, ki se navezuje na plačilo v obliki soli. Snovi v natrijevem kloridu so ključne za pravilno delovanje vseh telesnih in mentalnih procesov. Homeopatsko gledano je zdravilo primerno za najrazličnejše čustvene težave, denimo za depresijo in anksiozne motnje, ki jih lahko povzroči potlačena žalost, a tudi druga čustvena stanja. Pripravek je uspešen pri vnetju dlesni in ustnih težavah (razpokane ustnice, ustne razjede in ranice). Pomaga pri prehladih z vodénim izcedkom iz nosu. S tem zdravilom je mogoče odpraviti težave, ki so posledica pretirane izpostavljenosti vročini ali soncu (migrena, razdražene oči, bolečine v glavi, tudi ob menstruaciji). Primerno je za zdravljenje kožnih težav, kot so bradavice, suha koža, turi, koža, občutljiva na otip … Ta pripravek utegne biti prava izbira v primeru odsotnosti ali nerednosti menstruacije kot posledica šoka ali žalosti. Pomaga tudi pri suhosti nožnice in bolečih spolnih odnosih.
Članek se nadaljuje »