Homeopatska zdravila na slovenskem trgu

(Foto: Shutterstock)

Na začetku maja so na slovenski trg vstopila homeopatska zdravila. Doslej jih je bilo treba kupovati v tujini, jih naročiti na spletu ali pa se ponje odpraviti k homeopatskemu zdravniku. Trenutno so v Sloveniji homeopatski pripravki naprodaj v 87 lekarnah. Seznam zdravil, ki so na voljo v izbranih, posebej označenih lekarnah, je dokaj pičel: gre za sedemnajst temeljnih zdravil, ki so jim septembra dodali še dvanajst novih, spadajo pa v železni repertoar homeopatske zdravilne apoteke.


Če se odločate za samozdravljenje akutnih stanj s homeopatskimi zdravili, vam pri njegovi izbiri svetujejo magistri farmacije z znanjem s področja homeopatije. Za nakup homeopatskih zdravil ne potrebujete recepta. Ker s homeopatskimi pripravki niso založene vse lekarne, se pred odhodom pozanimajte, katere jih ponujajo. Med posvetom v izbrani lekarni vas bo farmacevt vprašal o poteku bolezni in ocenil, ali je stanje primerno za samozdravljenje s homeopatskim pripravkom. Če je vaše zdravstveno stanje resnejše ali pa gre za kronične težave, je bolje najprej obiskati zdravnika in šele nato nadaljevati s posvetom pri homeopatskem zdravniku, ki bo na osnovi izkušenj in strokovnega znanja predpisal individualno zdravljenje.

Za samozdravljenje akutnih težav

Homeopatska zdravila so na voljo v tekoči (kapljice), poltrdni (mazila) in trdni obliki (kroglice, praški in tablete). Najpogostejše so kroglice, ki jih damo pod jezik ali raztopimo v kozarcu vode. To je tudi edina oblika, ki je trenutno naprodaj v Sloveniji.

Homeopatska zdravila so še posebno primerna za lajšanje lažjih akutnih težav, kot so:
  • bolečine v mišicah in sklepih ter športne poškodbe,
  • glavobol, utrujenost in slaba koncentracija,
  • stres, trema pred javnim nastopanjem in nespečnost,
  • piki žuželk, herpes na ustnici, bradavice,
  • bolezni dihal: prehlad, bolečine v žrelu, hripavost, kašelj, gripa, alergije,
  • bolezni prebavil: zgaga, krči, napihnjenost, bruhanje, driska, zaprtje, potovalna slabost
  • vnetje mehurja in sečil,
  • ženske težave: boleča menstruacija, predmenstrualni sindrom, težave v meni, težave med nosečnostjo,
  • težave med izraščanjem zob in prebavni krči pri dojenčkih.

Če so simptomi dolgotrajni in ne popustijo, če se stanje slabša, če nastopijo resnejši znaki ali se težave ponavljajo, se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Podobno se zdravi s podobnim

Homeopatska zdravila naj bi zdravila po načelu podobno se zdravi s podobnim. Če vas je pičila osa in na mestu pika opazite rdečo oteklino, bo pri lajšanju težave pomagal pripravek, pridobljen iz snovi celotne čebele z imenom Apis Mellifica. Če se vam zaradi prehlada ali alergije solzijo ali vnamejo oči, boste prejeli pripravek, izdelan iz čebule. Strah, povezan s tem, da so nekatera homeopatska zdravila pridobljena iz bolj ali manj strupenih snovi, je odveč. S postopkom redčenja je prvotna snov, s katero so obdelane homeopatske globule ali kroglice, kemično in fiziološko neobstoječa.

Kako jemati zdravila?

Vsako homeopatsko zdravilo, ki ga dobite v lekarni, je opremljeno z zdravstveno specifikacijo. Ta obsega znanstveno ime homeopatske razredčine in stopnja razredčitve, opis uporabe zdravila in navodila za shranjevanje. Pomembno je denimo vedeti, da homeopatska zdravila ne smejo biti izpostavljena neposredni sončni svetlobi, električnemu valovanju in sevanjem ter visokim temperaturam.

Običajni enkratni odmerek je od 3 do 4 kroglice izbranega zdravila. Kolikokrat na dan boste vzeli homeopatske kroglice in koliko časa jih boste morali jemati, nam bo svetoval in povedal magister farmacije. Osnovno pravilo jemanja pravi, da 15 do 20 minut pred in po zaužitju homeopatskega pripravka ne smete zaužiti ničesar. Zdravilo ne sme priti v stik s kovino (npr. kovinska žlička). Če je le možno jih ne prijemljite z rokami. Kroglice pustite, da se raztopi v ustih, lahko pa jih raztopite v kozarcu vode.
Članek se nadaljuje »