Šamanski vaji za uskladitev z naravnimi cikli

(Foto: Dreamstime)

Šamanizem huačuma uporablja energetske položaje, ki pomagajo človeku, da se telesno, čustveno in duhovno uskladi z naravnimi cikli. Ti položaji so zelo podobni tistim iz taj čija in joge. Vaje so še posebno koristne, če jih izvajamo ob določenem delu dneva, saj se energije zjutraj razlikujejo od tistih v popoldanskem in večernem času.

Dve osnovni vaji, ki ju šamani in starodavna ljudstva izvajajo že tisoče let:

1. Čiščenje energije
Ta preprosta vaja pomaga telesu sproščati energijo. Izvajati jo je mogoče ob vsakem času oziroma vsakič, ko smo preobremenjeni ali v stresu zaradi zunanjih okoliščin.

Sproščeno stojte. Nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite (skozi nos). Nato začnite stresati vse telo, zlasti roke, medtem pa si predstavljajte, kako stres in obremenjujoča energija odtekata iz telesa, ki se čisti. To počnite nekaj sekund. Vajo ponovite od tri- do štirikrat, pri čemer poskrbite, da je popolnoma izginila vsa napetost obraza in čeljusti. Pomaga tudi, če med tresenjem zavzdihnete.

2. Meditacija med hojo
Hoja je vadba, ki je primerna tako za starejše kot za mlajše. Hoja po prostem je darilo narave: ohranja zdravje in podaljšuje življenja, obenem pa je eden od najzanesljivejših varuhov pred boleznimi. Medtem ko vsrkavamo eliksir življenja, svež zrak, se čistita kri in um, v telo, um in duha pa se vrača pozabljena vitalnost.

Med hojo naj vam bo udobno, dihajte s polnim zavedanjem, dihanje pa uskladite z ritmom svojih gibov. Zavedajte se vseh zvokov in naravnih elementov, ki vas obdajajo. Dovolite umu, da počiva in se v čutenju življenju potaplja vase. To po 20 minut ali več, vsaj enkrat na dan.

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki