Kako homeopatija pomaga pri težavah s spanjem

(Foto: Jupiterimages)

Nespečnost je v večini primerov funkcionalna motnja, zato s homeopatskim zdravljenjem običajno dosežemo popolno ozdravitev. Zdravljenja se lotimo enako kot pri drugih težavah – zanima nas celota.

Celostna obravnava

Z zelo podrobno anamnezo zajamemo celotno zdravstveno zgodovino bolnika in njegovih prednikov ter druge dele popolne anamneze: socialno okolje, morebitne travme, življenjski slog (koliko bolnik dela, koliko spi, koliko poživil zaužije, koliko se ukvarja s telesno dejavnostjo, kakšna je kakovost odnosov doma in na delovnem mestu …) in podobno. Na osnovi tega predpišemo homeopatsko zdravilo, ki najbolje "pokrije" to celoto.

Lepota in moč homeopatije je v tem, da celostnost ni zgolj teoretična, da torej bolnika vidimo kot celoto, temveč zlasti v tem, da homeopatska zdravila tudi delujejo celostno. Pogosto je namreč nespečnost zgolj ena od diagnoz, ki jo moramo pozdraviti pri bolniku. Ta ima lahko še več diagnoz, toda ne glede na to se z zdravljenjem z zgolj enim homeopatskim zdravilom postopno izboljšajo tudi druge diagnoze oziroma simptomi in znaki.

Nemir, težko uspavanje in pogosto zbujanje

Naši bolniki so tudi otroci in dojenčki, tako rekoč od rojstva naprej. Tudi ti imajo razmeroma pogosto težave z nespečnostjo: bodisi gre za nemir in posledično težko uspavanje bodisi za pogosto zbujanje. V tej dobi je njihov psihovegetativni sistem še zelo občutljiv, s homeopatskim zdravljenjem pa ga je mogoče utrditi in s tem izboljšati tudi spanje.

Že ljudska modrost poudarja pomen spanja ("bolje span'c kot žgan'c"), v praksi pa vidimo, da se po izboljšanju spanja popravi še marsikatera druga otrokova tegoba: zmanjša se nemir, izboljšata se razpoloženje in učni uspeh, enako velja za splošni telesni in duševni razvoj.


Dobri učinki

Trajanje zdravljenja je precej težko določiti vnaprej. Ker imamo navadno opraviti s kronično nespečnostjo, zdravljenje lahko traja tudi leto ali dve, pri akutni obliki pa je mogoče rezultat doseči že v dnevu ali dveh. Rezultati homeopatskega zdravljenja so na splošno zelo dobri, odvisni pa so tudi od tega, ali so bolniki pripravljeni opustiti navade, ki so pripeljale do nespečnosti: uživanje poživil, premalo gibanja itn.

Bolj zapleteno zdravljenje

Seveda so težave s spanjem nemalokrat posledica bolnikovega splošnega slabega stanja; v takšnih primerih je potrebno kompleksnejše splošno zdravljenje, ki mu je homeopatija navadno kos. Zgodi se tudi, da je nespečnost posledica jemanja uradnih zdravil. V takšnih primerih bolnikom svetujemo, naj se o morebitnih spremembah zdravljenja pogovorijo s svojim lečečim zdravnikom.


Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki