Za nos, očiščen virusov

  • NP
  • četrtek, 10. marec 2011
(Foto: Jupiterimages)

Ko vas napade prvi prehladni virus in vaš nos postane neprehoden, ukrepajte čim prej. Zagotovo ste že opazili, da z očiščenim nosom lahko zmanjšamo možnost za nadaljne okužbe sinusov, grla ali ušes. To pa še posebej velja za osebe s slabšo imunsko odpornostjo ali malčke, pri katerih imunski sistem še ni povsem razvit.

Pomagajte si z raztopino, s katero boste izboljšali prehodnost nosu. Najbolj naravne in nežne do nosu, a še vedno zelo učinkovite, so raztopine, ki temeljijo na morski vodi. Indijski jogiji so si že davno nazaj nos redno čistili s posebno tehniko, imenovano jala neti krija, pri kateri so si nosnice čistili z morsko vodo. Morska voda namreč vsebuje mineralne soli in veliko število oligoelementov, zato ima blažilno delovanje na sluznico zgornjih dihal.

Če doma nimate pri roki neti loto (posebno posodico, s katero si nos lahko čistite), je najbolj enostavno, da uporabite pršilo z morsko vodo. S takšnim pršilom si lahko nos izpirate večkrat na dan – po potrebi, saj je raztopina izotonična (enaka telesu). Takšna pršila pa so primerna tudi za malčke, pri katerih s pravočasnim izpiranjem nosu zmanjšate možnost vnetja srednjega ušesa, nahod pa mine hitreje … Hvaležen pa vam bo tudi partner (ali vi njemu) – ker tudi smrčali ne boste več.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki