Samopomoč pri vnetju mehurja

(Foto: Diana Anđelić)

Zdravilne rastline in sadje

Ker imajo ženske krajšo sečnico kot moški, bakterije lažje pridejo do mehurja in pogosteje povzročijo vnetje. Občutimo ga kot bolečino in srbenje pri uriniranju, poleg moramo pogosteje odvajati vodo. Blažje vnetje lahko premagamo sami – z zdravilnimi rastlinami in sadjem.

Telesu olajšamo delo z uživanjem zdravilnih rastlin, ki spodbujajo delovanje ledvic ali pa imajo protibakterijsko delovanje. Rastline, ki pomagajo izpirati bakterije in spodbujajo delovanje ledvic, vsebujejo flavonoide: to so kopriva, listi breze in ribeza ter njivska preslica.

Čaj iz listov breze ali koprive pripravimo tako, da dve čajni žlički izbrane zdravilne rastline prelijemo s skodelico vroče vode, pustimo stati deset minut in nato precedimo. Spijemo do šest skodelic čaja na dan, ob vsaki skodelici pa spiti še kozarec vode. Čez dan lahko pijemo tudi druge zeliščne čaje.

Tudi brusnični sok zavira nastajanje klic, saj poveča kislost okolja v sečilih, podobno pa deluje tudi ribezov sok.

Sok si lahko pripravimo tudi iz sveže stisnjene korenine navadne vodne kreše ali iz korenine hrena, saj obe rastlini vsebujeta glikozide gorčičnega olja in zato zavirata klice. Po jedi zaužijemo po eno čajno žličko sveže stisnjenega soka, vendar ne več kot nekaj tednov zapored, saj gorčična semena dražijo.

Bučna semena spodbujajo nastajanje urina in zavirajo vnetje. Odločimo se lahko za kuro z bučnimi semeni, ki jih uživamo zjutraj in zvečer s kozarcem vode. Prežvečimo dve jedilni žlici zmletih semen.

Tudi navadni beluš in korenina luštreka nežno spodbujata delovanje ledvic.

Potek vnetja pospešimo s tem, da s pitjem velikih količin tekočine sprožimo nastajanje večjih količin urina; z izločanjem večjih količin seča namreč odplaknemo velik del bakterij. Tako se imunski sistem lažje bori proti preostalim bakterijam.


Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki