Kako je psička Frida pomagala pri možganski kapi

(Foto: Grega Žunič)

Psička rešila življenje svojemu lastniku

Peter je ležal na kopalniških tleh poleg straniščne školjke. Voda je že dalj časa tekla iz zarjavele pipe, se stekala čez rob umivalnika in tekla po Petrovem telesu. Peter je negibno ležal na ploščicah. Nad njim je stala psička Frida in cvilila. Mlada črna labradorka je ob svojem lastniku ležala že od prejšnje noči … in ga ni hotela zapustiti. Kot da je predvidela, čutila spremembe v njegovem telesu in zavohala poseben vonj, ki je napovedoval kap. Frida mu je sledila povsod, kamor je šel. Celo noč je prespala ob njemu in ga ves čas lizala po levi strani telesa. Zjutraj je za njim odhitela v kopalnico – kjer se je Petru svet obrnil na glavo. Najprej je občutil hudo vrtoglavico, zaradi katere je padel na tla in se ob padcu udaril ob straniščno školjko ter za kratek čas izgubil zavest. Doživel je prehodno ishemično kap (TIA).

Zgodilo se je ob 5.30 zjutraj. Sonce je ravno začelo vzhajati, ko se je Peter zbudil, da bi si umil zobe. Uro kasneje, ko se je ponovno zavedel, ni mogel vstati. Ni mogel premikati svoje leve roke in leve noge ter ni čutil, da ga Frida liže po levi dlani. Ko je ugotovil, kaj se dogaja, sta se vanj naselila strah in panika. Ves omotičen se je povlekel v spalnico proti svetlobi, ki je pronicala skozi na pol odprte zavese. Frida je začela lajati, Peter je začel klicati na pomoč in tolči po oknu z zdravo roko in upal, da ga bo kdo od sosedov slišal in mu prišel pomagati. Ko je Frida začela lajati še bolj na glas, se je počasi začel še bolj zavedati sveta okrog sebe, da je lahko poklical pomoč in da so ga odpeljali v bolnišnico.


Atrijska fibrilacija in možganska kap

Zdravnik mu je razložil, da je doživel prehodno ishemično kap. Pri svojih srednjih 40. letih je imel namreč diagnosticirano atrijsko fibrilacijo, katere zaplet je lahko možganska kap. Zdravnik mu je sicer predpisal zdravila, ki bi kap preprečevala, vendar se je zdravilo, ki redči kri, bal jemati. Ker je delal na gradbišču, ga je bilo strah, da bi ob morebitni poškodbi (ki so zelo pogoste pri njegovem delu) izkrvavel. Ker ga je skrbelo za psičko, je še isti dan na svojo željo in proti navodilom zdravnika iz bolnišnice odšel domov.

Ponovno je pozabil vzeti zdravila

Popoldan, ko je Peter verjel, da je konec najhujšega, ga je prevzelo veselje in optimizem. Počutil je nepremagljivega. Zvečer pa se je Frida začela ponovno obnašati nenavadno. Postala je zelo nemirna in Petra ni hotela spustiti iz oči, sledila mu je povsod. Ni hotela piti vode in postala je nenavadno agresivna, ko je želel v kopalnico brez nje. Peter je mislil, da njeno nenavadno obnašanje izvira iz jutranjih dogodkov, in jo je zato miril z božanjem. Ko se je zvečer ulegel v posteljo, jo je privil k sebi. Ponovno pa je pozabil vzeti zdravila, ki mu jih je predpisal zdravnik zjutraj.

Še ena kap

Ponoči pa je doživel še eno možgansko kap. Ko se je Peter zbudil, je psička ležala na njegovi desni nogi. Ko je nogo skušal odmakniti, je ugotovil, da je ne more premikati. Premikati ni mogel niti prstov na nogi. Zaradi kapi ni mogel  govoriti in obe desni okončini sta postali negibni. Frida mu je še enkrat pomagala in tokrat rešila njegove življenje. Začela je glasno lajati, tako je sosed poklical na pomoč rešilce. Njegovo okrevanje je trajalo dolgo časa, a Peter si je lahko tako opomogel, da je še vedno lahko skrbel za Frido in ponovno se je naučil govoriti. Zdravil pa ni več pozabil jemati.

Povzeto po knjigi Stroke Diaries, avtor knjige je nevrolog Olajide Williams, v kateri so zbrane resnične zgodbe ljudi, ki so doživeli možgansko kap.  


Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki